11 maj 2016 11:06

11 maj 2016 11:06

Överklagar dom efter knivbråk

SKÖVDE: Blodig konflikt mellan bröder

Den 18-åring som dömts till fyra års fängelse för mordförsök på sin bror har nu överklagat tingsrättsdomen. Han hävdar att han försvarade sig mot brodern och vill därför att åtalet ogillas.

18-åringen åtalades misstänkt för försök till mord då han i februari med kniv attackerade sin 26-årige bror och för försök till dråp i januari då han också använde kniv mot honom. En konflikt gällande den yngre broderns skolgång ska ha varit den utlösande faktorn. 18-åringen har hela tiden hävdat att han har agerat i nödvärd och bara försvarat sig mot den äldre, och som han ansåg, aggressive brodern. Men Skaraborgs tingsrätt ansåg att han var skyldig till försök till mord. Det som åklagaren ansåg var dråpförsök ansåg dock tingsrätten var grov misshandel. Han dömdes också för djurplågeri – han knivhögg och sparkade broderns hund – och ett fall av misshandel av normalgraden. Domstolen dömde honom till fyra års fängelse.

När 18-åringen nu överklagar är det med yrkandet att åtalen om grov misshandel och mordförsök ska ogillas. Han framhåller att nödvärnssituationer har förelegat. I överklagandet nämns också att den äldre brodern vid ett tillfällen mellan de två knivhändelserna ska ha hotat 18-åringen med ett pistolliknande föremål, något han åtalats för. Detta är ytterligare en förklaring till varför 18-åringen var rädd för brodern.

Även åklagaren överklagar domen– i  tingsrätten yrkade åklagaren att 18-åringen skulle dömas till fem års fängelse, det yrkandet står fast inför hovrättsförhandlingen som blir någon gång i juni.

18-åringen åtalades misstänkt för försök till mord då han i februari med kniv attackerade sin 26-årige bror och för försök till dråp i januari då han också använde kniv mot honom. En konflikt gällande den yngre broderns skolgång ska ha varit den utlösande faktorn. 18-åringen har hela tiden hävdat att han har agerat i nödvärd och bara försvarat sig mot den äldre, och som han ansåg, aggressive brodern. Men Skaraborgs tingsrätt ansåg att han var skyldig till försök till mord. Det som åklagaren ansåg var dråpförsök ansåg dock tingsrätten var grov misshandel. Han dömdes också för djurplågeri – han knivhögg och sparkade broderns hund – och ett fall av misshandel av normalgraden. Domstolen dömde honom till fyra års fängelse.

När 18-åringen nu överklagar är det med yrkandet att åtalen om grov misshandel och mordförsök ska ogillas. Han framhåller att nödvärnssituationer har förelegat. I överklagandet nämns också att den äldre brodern vid ett tillfällen mellan de två knivhändelserna ska ha hotat 18-åringen med ett pistolliknande föremål, något han åtalats för. Detta är ytterligare en förklaring till varför 18-åringen var rädd för brodern.

Även åklagaren överklagar domen– i  tingsrätten yrkade åklagaren att 18-åringen skulle dömas till fem års fängelse, det yrkandet står fast inför hovrättsförhandlingen som blir någon gång i juni.