13 maj 2016 11:19

13 maj 2016 14:57

Fängelse för brottsturné

SKÖVDE: Döms för elva grova stölder

De två utländska män som varit på inbrottsturné på flera håll i landet, bland annat i Skövde, döms nu till fängelse i 2,5 år för elva grova stölder.
Männen greps i en å när de försökte fly från polisen.

Skaraborgs tingsrätt dömer de två, födda 1985 och 1990, till fängelse i 2,5 år vardera för elva grova stölder, en stöld av normalgraden och för falskt brukanden av urkund. De utvisas också ur riket efter avtjänat straff.

De två greps i februari efter att ha försökt att fly från polisen genom att hoppa i ån Nossan i Grästorp, en person hade larmat polisen då denne sett personer inne i en villa där ingen var hemma. Men vattnet var kallt och männen gav upp flyktförsöket.

Sex villainbrott

Först häktades de misstänkta för sex villainbrott, alla rubricerade som grova stölder. Men utredningen svällde. Framför allt eftersom polisen lyckades koppla gods som männen hade till fler villainbrott. En stor mängd stöldgods hittades i en stuga som männen hade hyrt.

När de åtalades var det som misstänkta för tolv grova stölder i Grästorp, Katrineholm, Stångsjö, Värnamo, Tidaholm, Borås, Svenljunga och Skövde.

I Skövde är det två villor i Hentorp som den 21 februari utsattes för inbrott. Gärningsmännen har tagit en mängd gods – i en av villorna försvann kläder, väska, plånbok, smycken, bärbar dator, kontanter och en klocka bland mycket annat. Allt till ett värde av cirka 46 000 kronor.

Smycken och matsilver

I den andra Hentorpsvillan stals förutom kläder och skor, även smycken och matsilver. Värdet på det stulna beräknas till cirka 41 000 kronor.

Störst godsvärde var det vid inbrottet i Tidaholm där inbrottstjuvarna kom över bland annat kläder och smycken värderat till över 100 000 kronor.

Enligt kammaråklagare Jennifer Hasselrothi Skövde finns det anledning att tro att de två varit på andra ställen men som polisen inte har hittat stöldgods från.

Skaraborgs tingsrätt dömer de två, födda 1985 och 1990, till fängelse i 2,5 år vardera för elva grova stölder, en stöld av normalgraden och för falskt brukanden av urkund. De utvisas också ur riket efter avtjänat straff.

De två greps i februari efter att ha försökt att fly från polisen genom att hoppa i ån Nossan i Grästorp, en person hade larmat polisen då denne sett personer inne i en villa där ingen var hemma. Men vattnet var kallt och männen gav upp flyktförsöket.

Sex villainbrott

Först häktades de misstänkta för sex villainbrott, alla rubricerade som grova stölder. Men utredningen svällde. Framför allt eftersom polisen lyckades koppla gods som männen hade till fler villainbrott. En stor mängd stöldgods hittades i en stuga som männen hade hyrt.

När de åtalades var det som misstänkta för tolv grova stölder i Grästorp, Katrineholm, Stångsjö, Värnamo, Tidaholm, Borås, Svenljunga och Skövde.

I Skövde är det två villor i Hentorp som den 21 februari utsattes för inbrott. Gärningsmännen har tagit en mängd gods – i en av villorna försvann kläder, väska, plånbok, smycken, bärbar dator, kontanter och en klocka bland mycket annat. Allt till ett värde av cirka 46 000 kronor.

Smycken och matsilver

I den andra Hentorpsvillan stals förutom kläder och skor, även smycken och matsilver. Värdet på det stulna beräknas till cirka 41 000 kronor.

Störst godsvärde var det vid inbrottet i Tidaholm där inbrottstjuvarna kom över bland annat kläder och smycken värderat till över 100 000 kronor.

Enligt kammaråklagare Jennifer Hasselrothi Skövde finns det anledning att tro att de två varit på andra ställen men som polisen inte har hittat stöldgods från.