16 maj 2016 17:54

16 maj 2016 17:54

Framgångar i Skol-SM

SKÖVDE: Kavelbroelever tävlade i skol-SM för maskinförare

I helgen avgjordes Skol-SM för maskinförare och för Kavelbroskolan tävlade Andreas Jonsson, Dennis Andersson och Nok Sritawan. Sammanlagt hamnade trion på en tiondeplats, bäst gick det för Andreas Jonsson som kom trea i sitt finalpass.

Skol-SM för maskinförare är en årlig branschtävling för gymnasieelever, från Skövde deltog sistaårseleverna Andreas Jonsson, Dennis Andersson och Nok Sritawan från Kavelbrogymnasiets linje bygg- och anläggningsfordon. Tävlingen hölls i Säffle med Herrgårdsgymnasiet som värd för evenemanget. I januari hölls en uttagningstävling med teorifrågor och här deltog 25 skolor, efter den uttagningen var Kavelbro en av de tolv skolor som gick vidare till den praktiska finalen i lördags.

– Vi fick tävla i helt nya demomaskiner som Volvo ställt till förfogande, säger Dennis Andersson. Men det var ju även lite ovant med nya maskiner man inte kört förut.

– Det var lite nervöst också eftersom det var mycket publik som tittade på tävlingen, berättar Nok Sritawan. Tävlingsnerverna spelar in också.

Inför den praktiska delen av tävlingen blev samtliga förare lottade till vilken maskintyp man skulle köra, de tre maskintyperna var hjulgrävare, bandgrävare och hjullastare. Andreas Jonsson fick köra en hjullastare och det med bra resultat, han slutade på en tredjeplats i finalen.

– Det gick bra att köra i finalen, vi skulle backa ut från ett fingerat garage utan att slå ner golfbollar från pinnar, det var ett frimärke mellan bara, säger Andreas Jonsson. Bäst gick det att köra runt med en vattenhink utan att spilla.

Andra moment i tävlingen var till exempel att trycka ihop en tändsticksask med lastskopan och att lasta en bil med sex ton gods.

Skol-SM för maskinförare är en årlig branschtävling för gymnasieelever, från Skövde deltog sistaårseleverna Andreas Jonsson, Dennis Andersson och Nok Sritawan från Kavelbrogymnasiets linje bygg- och anläggningsfordon. Tävlingen hölls i Säffle med Herrgårdsgymnasiet som värd för evenemanget. I januari hölls en uttagningstävling med teorifrågor och här deltog 25 skolor, efter den uttagningen var Kavelbro en av de tolv skolor som gick vidare till den praktiska finalen i lördags.

– Vi fick tävla i helt nya demomaskiner som Volvo ställt till förfogande, säger Dennis Andersson. Men det var ju även lite ovant med nya maskiner man inte kört förut.

– Det var lite nervöst också eftersom det var mycket publik som tittade på tävlingen, berättar Nok Sritawan. Tävlingsnerverna spelar in också.

Inför den praktiska delen av tävlingen blev samtliga förare lottade till vilken maskintyp man skulle köra, de tre maskintyperna var hjulgrävare, bandgrävare och hjullastare. Andreas Jonsson fick köra en hjullastare och det med bra resultat, han slutade på en tredjeplats i finalen.

– Det gick bra att köra i finalen, vi skulle backa ut från ett fingerat garage utan att slå ner golfbollar från pinnar, det var ett frimärke mellan bara, säger Andreas Jonsson. Bäst gick det att köra runt med en vattenhink utan att spilla.

Andra moment i tävlingen var till exempel att trycka ihop en tändsticksask med lastskopan och att lasta en bil med sex ton gods.