17 maj 2016 15:35

17 maj 2016 15:38

Höjd säkerhet vid Skövdemast

SKÖVDE: Efter sabotaget i Borås

Säkerheten kring masten på Billingen har höjts efter sabotaget mot den stora tv- och radiomasten i Borås som rasade. Det innebär bland annat har man väktare på plats, masten har också genomgått en extra kontroll.

I söndags rasade Häglaredsmasten öster om Borås. Polisen utgår ifrån att ett sabotage ligger bakom händelsen. Därför har nu företaget Teracom beslutat om förhöjd säkerhet vid alla sina storstationer i landet, totalt 54 stycken. Den över 300 meter höga masten på Billingen i Skövde är en av dem.

– Det stämmer och den höjda säkerheten i Skövde och vid övriga storstationer innebär att vi har väktare på plats som bevakar så att inga obehöriga kan ta sig in. Väktarna står inte still utan går runt i området, säger Åsa Ragnar, kommunikationsdirektör vid Teracom.

– Vi har ju bevakning vid våra storstationer även i vanliga fall, men på det här sättet brukar det inte vara. Det som hänt nu har aldrig tidigare inträffat under 60 år, så situationen är mycket ovanlig.

Förutom ökad säkerhet i form av väktare så har Teracom också gjort kontroller av masterna.

– Vi gör alltid kontroller så att fundament och annat är i ordning när våra medarbetare ska göra arbeten vid masterna, men efter denna händelsen har vi gjort extra kontroller. Det har också gjorts av Skövdemasten och vi har varken där eller på någon annan mast funnit någon åverkan.

Vissa uppgifter har gjort gällande att sabotaget handlar om att bultar har lossats vid fundamenten på marken, men den uppgiften vill polisen inte bekräfta. Polisen vill inte alls kommentera på vilket sätt sabotaget gjordes, eller vad som fick masten att rasa.

– Vi har valt att inte gå ut med det. Vi är fortfarande inte klara med analysen av den tekniska undersökningen, säger polisens presstalesman Ulla Brehm till TT.

I söndags rasade Häglaredsmasten öster om Borås. Polisen utgår ifrån att ett sabotage ligger bakom händelsen. Därför har nu företaget Teracom beslutat om förhöjd säkerhet vid alla sina storstationer i landet, totalt 54 stycken. Den över 300 meter höga masten på Billingen i Skövde är en av dem.

– Det stämmer och den höjda säkerheten i Skövde och vid övriga storstationer innebär att vi har väktare på plats som bevakar så att inga obehöriga kan ta sig in. Väktarna står inte still utan går runt i området, säger Åsa Ragnar, kommunikationsdirektör vid Teracom.

– Vi har ju bevakning vid våra storstationer även i vanliga fall, men på det här sättet brukar det inte vara. Det som hänt nu har aldrig tidigare inträffat under 60 år, så situationen är mycket ovanlig.

Förutom ökad säkerhet i form av väktare så har Teracom också gjort kontroller av masterna.

– Vi gör alltid kontroller så att fundament och annat är i ordning när våra medarbetare ska göra arbeten vid masterna, men efter denna händelsen har vi gjort extra kontroller. Det har också gjorts av Skövdemasten och vi har varken där eller på någon annan mast funnit någon åverkan.

Vissa uppgifter har gjort gällande att sabotaget handlar om att bultar har lossats vid fundamenten på marken, men den uppgiften vill polisen inte bekräfta. Polisen vill inte alls kommentera på vilket sätt sabotaget gjordes, eller vad som fick masten att rasa.

– Vi har valt att inte gå ut med det. Vi är fortfarande inte klara med analysen av den tekniska undersökningen, säger polisens presstalesman Ulla Brehm till TT.