17 maj 2016 11:59

17 maj 2016 12:00

Misstänkta för rån försatta på fri fot

SKÖVDE: Släppta efter häktningsförhandlingar

De två unga män som misstänkta ha utsatt tre kvinnor för väskryckningar försattes på tisdagen på fri fot.
– Utredningen fortsätter, min inställning är att det i minst ett fall har handlar om rån, säger åklagaren Caroline Ersmarker.

SLA kunde i fredags avslöja att polisen hade gripit två unga Skövdebor, 18 och 19 år gamla, misstänkta för de två mycket uppmärksammade väskryckningarna i Garpaparken och i Boulogner, den 5 respektive 11 maj. De anhölls några timmar senare misstänkta för brotten, rubricerade som grov stöld respektive rån. Misstankar riktades då också mot dem gällande ytterligare ett brott på Kungsgatan den 5 maj, rubricerat som rån alternativt grov stöld.

Tre fall av mordbrand

När de begärdes häktade i söndags av jouråklagare fanns i häktningsframställan mot 18-åringen även med tre fall av mordbrand. Det gäller bland annat de anlagda bränderna förra våren mot förskolan Skogen i Skultorp och stationshuset i Fornbyn, även det i Skultorp. Men vid häktningsförhandlingen på tisdagen strök assistentåklagare Caroline Ersmarker punkterna om mordbrand.

– Det finns inga häktningsskäl för de brotten i dag, de är ett år gamla och den misstänkte var vid den tidpunkten under 18 år.

När det gällde brotten där tre kvinnor, alla över 60 år gamla, har utsatts för rån eller grova stölder, ansåg åklagaren att de båda Skövdeborna skulle häktas.

Erkände båda två

Både 18-åringen och 19-åringen erkände tillgreppen, men bestred häktningsyrkandena. Häktningsförhandlingarna hölls bakom stängda dörrar. Efter korta överläggningar meddelade Skaraborgs tingsrätt att man hävde anhållningsbeslutet för båda två. Ordföranden gjorde klart att de två på sannolika skäl är misstänkta för tre fall av grov stöld, men att det inte finns skäl att häkta dem. Tingsrätten tog bland annat hänsyn till deras låga ålder.

– Vi ansåg att det fanns häktningsskäl, vid ett fall har det skett ett visst motstånd från kvinnan och vi anser att det brottet handlar om rån. Men nu har tingsrätten fattat detta beslutet, säger Caroline Ersmarker efter häktningsförhandlingarna.

– Vår utredning fortsätter och vilken rubricering det slutar med vid ett åtal vet jag inte i nuläget.

SLA kunde i fredags avslöja att polisen hade gripit två unga Skövdebor, 18 och 19 år gamla, misstänkta för de två mycket uppmärksammade väskryckningarna i Garpaparken och i Boulogner, den 5 respektive 11 maj. De anhölls några timmar senare misstänkta för brotten, rubricerade som grov stöld respektive rån. Misstankar riktades då också mot dem gällande ytterligare ett brott på Kungsgatan den 5 maj, rubricerat som rån alternativt grov stöld.

Tre fall av mordbrand

När de begärdes häktade i söndags av jouråklagare fanns i häktningsframställan mot 18-åringen även med tre fall av mordbrand. Det gäller bland annat de anlagda bränderna förra våren mot förskolan Skogen i Skultorp och stationshuset i Fornbyn, även det i Skultorp. Men vid häktningsförhandlingen på tisdagen strök assistentåklagare Caroline Ersmarker punkterna om mordbrand.

– Det finns inga häktningsskäl för de brotten i dag, de är ett år gamla och den misstänkte var vid den tidpunkten under 18 år.

När det gällde brotten där tre kvinnor, alla över 60 år gamla, har utsatts för rån eller grova stölder, ansåg åklagaren att de båda Skövdeborna skulle häktas.

Erkände båda två

Både 18-åringen och 19-åringen erkände tillgreppen, men bestred häktningsyrkandena. Häktningsförhandlingarna hölls bakom stängda dörrar. Efter korta överläggningar meddelade Skaraborgs tingsrätt att man hävde anhållningsbeslutet för båda två. Ordföranden gjorde klart att de två på sannolika skäl är misstänkta för tre fall av grov stöld, men att det inte finns skäl att häkta dem. Tingsrätten tog bland annat hänsyn till deras låga ålder.

– Vi ansåg att det fanns häktningsskäl, vid ett fall har det skett ett visst motstånd från kvinnan och vi anser att det brottet handlar om rån. Men nu har tingsrätten fattat detta beslutet, säger Caroline Ersmarker efter häktningsförhandlingarna.

– Vår utredning fortsätter och vilken rubricering det slutar med vid ett åtal vet jag inte i nuläget.