18 maj 2016 16:19

18 maj 2016 16:19

Efter beundrarmejlet – rättegång tas om i höst

NYHETER: Skövdebo huvudmisstänkt i bagerihärva

Ett beundrarmejl från en nämndeman till en utredare stoppade en rättegång som var nästan helt klar. Nu ska den tas om och eftersom den är så omfattade som 15 dagar dröjer det förmodligen till i höst.

Två Skövdebor är åtalade i den så kallade bagerihärvan. En av dem, en 44-årig Skövdebo, pekas ut som huvudmannen och misstänks för grova ekonomiska brott. Rättegången mot dem och de fyra medåtalade skulle ha avslutats i april – efter 13 förhandlingsdagar i Göteborgs tingsrätt.

”Full av beundran”

Men det var då som en nämndeman som varit med under hela rättegången skickade ett beundrarmejl till en av utredarna vid Ekobrottsmyndigheten. ”Du har gjort ett imponerande jobb. Jag är full av beundran” skrev nämndemannen, vilket SLA avslöjade några dagar senare. Tingsrätten plockade bort nämndemannen, men beslutade att rättegången kunde fortsätta.

Överklagade

Den 44-årige Skövdebon ansåg att övriga ledamöter kunde ha blivit påverkade av nämndemannen och överklagade till hovrätten. Hovrätten kom fram till att beslutet från tingsrätten var felaktigt och kort därefter beslutade tingsrätten att även övriga ledamöter var jäviga, nämndemannens agerande hade rubbat förtroendet för dem alla. Beslutet innebar att hela rättegången måste tas om.

Men det är inte enkelt att planera in 15 nya förhandlingsdagar.

– Det kräver planering att få in ett så stort mål igen och ingenting är klart, säger Tove Bergman vid Göteborgs tingsrätt.

Rättegång i höst

– Men det lutar åt att det blir i höst – september, oktober någon gång.

Det kan bli så att vissa förhör som gjordes vid den första rättegången kan spelas upp under rättegång två, vilket skulle spara tid.

– Men det är oklart hur det går med tanke på att nämndemännen var jäviga.

Ingen av de åtalade är längre häktade, den 44-årige Skövdebon försattes på fri fot i början av april.

– När det inte är några frihetsberövade är det inte lika bråttom med rättegång.

Två Skövdebor är åtalade i den så kallade bagerihärvan. En av dem, en 44-årig Skövdebo, pekas ut som huvudmannen och misstänks för grova ekonomiska brott. Rättegången mot dem och de fyra medåtalade skulle ha avslutats i april – efter 13 förhandlingsdagar i Göteborgs tingsrätt.

”Full av beundran”

Men det var då som en nämndeman som varit med under hela rättegången skickade ett beundrarmejl till en av utredarna vid Ekobrottsmyndigheten. ”Du har gjort ett imponerande jobb. Jag är full av beundran” skrev nämndemannen, vilket SLA avslöjade några dagar senare. Tingsrätten plockade bort nämndemannen, men beslutade att rättegången kunde fortsätta.

Överklagade

Den 44-årige Skövdebon ansåg att övriga ledamöter kunde ha blivit påverkade av nämndemannen och överklagade till hovrätten. Hovrätten kom fram till att beslutet från tingsrätten var felaktigt och kort därefter beslutade tingsrätten att även övriga ledamöter var jäviga, nämndemannens agerande hade rubbat förtroendet för dem alla. Beslutet innebar att hela rättegången måste tas om.

Men det är inte enkelt att planera in 15 nya förhandlingsdagar.

– Det kräver planering att få in ett så stort mål igen och ingenting är klart, säger Tove Bergman vid Göteborgs tingsrätt.

Rättegång i höst

– Men det lutar åt att det blir i höst – september, oktober någon gång.

Det kan bli så att vissa förhör som gjordes vid den första rättegången kan spelas upp under rättegång två, vilket skulle spara tid.

– Men det är oklart hur det går med tanke på att nämndemännen var jäviga.

Ingen av de åtalade är längre häktade, den 44-årige Skövdebon försattes på fri fot i början av april.

– När det inte är några frihetsberövade är det inte lika bråttom med rättegång.