18 maj 2016 12:02

18 maj 2016 13:10

Skövdesoldat riskerar avsked för näthot

SKÖVDE: Hotade kvinna

En Skövdesoldat har dömts i tingsrätten för olaga hot och sexuellt ofredande. Nu riskerar han avsked från Försvarsmakten.

Skövdesoldaten åtalades i december förra året misstänkt för olaga hot och sexuellt ofredande mot en kvinna då han under ett påhittat användarnamn på en sida på sociala medier skrivit att han skulle ”leta upp henne och våldta henne”. På samma sida hade han via en privat chattfunktion dessförinnan skrivit meddelanden med starkt sexuellt innehåll till samma kvinna.

Under rättegången ska mannen ha erkänt att han skickade meddelandet med sexuellt innehåll men uppgav att han inte visste om han skickade det andra meddelandet också, han minns inte händelsen på grund av berusning.

När kvinnan fick meddelandet om att någon skulle leta upp henne och våldta henne blev hon rädd och polisanmälde också det inträffade, berättade hon under rättegången. Meddelandena hade dessutom skickats på ett chattforum med icke-sexuella syften – det är i stället en sida där man ska knyta vänskapsrelationer och på forumets regler står det enligt kvinnan att man inte får skicka sexuella meddelanden.

Mannen hävdade att syftet med meddelandet var att inleda en konversation och att man kan ”behöva sticka ut lite”. Han förstod inte att han kunde göra sig skyldig till sexuellt ofredande.

Tingsrätten konstaterade i domen att Skövdesoldaten erkänt det sexuella ofredandet och dömde honom också för det. När det gällde det olaga hotet sade tingsrätten att det var klarlagt att meddelandet skickades från hans dator och det skickades samma dag som kvinnan skickat ett avvisande svar på det sexuella meddelandet. Mannen hade en teori om att någon annan skickat meddelandet från hans dator, men den förklaringen ansåg tingsrätten som så osannolik att den kunde lämnas utan avseende. Han dömdes också för det olaga hotet. Påföljden bestämdes till skyddstillsyn.

När Försvarsmakten i Skövde fick kännedom om domen anmäldes Skövdesoldaten till personalansvarsnämnden.

Mannens chef säger i anmälan att man på grund av domen saknar förtroende för soldaten och vill att nämnden prövar frågan om att skilja honom från anställningen i Försvarsmakten.

Skövdesoldaten åtalades i december förra året misstänkt för olaga hot och sexuellt ofredande mot en kvinna då han under ett påhittat användarnamn på en sida på sociala medier skrivit att han skulle ”leta upp henne och våldta henne”. På samma sida hade han via en privat chattfunktion dessförinnan skrivit meddelanden med starkt sexuellt innehåll till samma kvinna.

Under rättegången ska mannen ha erkänt att han skickade meddelandet med sexuellt innehåll men uppgav att han inte visste om han skickade det andra meddelandet också, han minns inte händelsen på grund av berusning.

När kvinnan fick meddelandet om att någon skulle leta upp henne och våldta henne blev hon rädd och polisanmälde också det inträffade, berättade hon under rättegången. Meddelandena hade dessutom skickats på ett chattforum med icke-sexuella syften – det är i stället en sida där man ska knyta vänskapsrelationer och på forumets regler står det enligt kvinnan att man inte får skicka sexuella meddelanden.

Mannen hävdade att syftet med meddelandet var att inleda en konversation och att man kan ”behöva sticka ut lite”. Han förstod inte att han kunde göra sig skyldig till sexuellt ofredande.

Tingsrätten konstaterade i domen att Skövdesoldaten erkänt det sexuella ofredandet och dömde honom också för det. När det gällde det olaga hotet sade tingsrätten att det var klarlagt att meddelandet skickades från hans dator och det skickades samma dag som kvinnan skickat ett avvisande svar på det sexuella meddelandet. Mannen hade en teori om att någon annan skickat meddelandet från hans dator, men den förklaringen ansåg tingsrätten som så osannolik att den kunde lämnas utan avseende. Han dömdes också för det olaga hotet. Påföljden bestämdes till skyddstillsyn.

När Försvarsmakten i Skövde fick kännedom om domen anmäldes Skövdesoldaten till personalansvarsnämnden.

Mannens chef säger i anmälan att man på grund av domen saknar förtroende för soldaten och vill att nämnden prövar frågan om att skilja honom från anställningen i Försvarsmakten.