19 maj 2016 15:36

19 maj 2016 15:36

Nu höjs säkerheten ytterligare

SKÖVDE: Allt för att hindra obehöriga att ta sig in

Efter sabotaget mot Borås-masten höjdes snabbt säkerheten vid övriga 53 storstationer, bland annat i Skövde, med väktare. Nu utökas säkerheten ytterligare med permanenta åtgärder. I dag kommenterar Teracom också uppgifterna om att ungdomar ska ha klättrat i Skövdemasten.

Det statliga kommunikationsbolaget Teracom anlitade efter sabotaget mot Häglaredsmasten utanför Borås vaktbolag för att höja säkerheten kring de 54 storstationerna i landet, den över 320 meter höga masten på Billingen är en av dem. Väktare ska bevaka så att inga obehöriga kan ta sig in.

Snabb åtgärd

– Det snabbaste säkerhetshöjande åtgärden var att sätta in väktare och det har fungerat bra, säger Åsa Ragnar, kommunikationsdirektör vid Teracom, till SLA.

– Väktarna ska finnas kvar tills vidare, men nu inser vi också att vi måste höja säkerheten ytterligare kring masterna och det måste vara permanenta åtgärder.

Efter händelsen i Borås har åklagare inlett en förundersökning om grovt sabotage.

– Vi måste efter detta göra en ny riskbedömning och den har förändrats efter i söndags. Vi avvaktar också vad polisens utredning kommer fram till.

Utökad säkerhet

Men oavsett vad som visar sig vara motivet bakom sabotaget vill Teracom i fortsättningen vara säkra på att inga obehöriga tar sig in till masterna.

– Därför kommer vi att vidta åtgärder som utökad kameraövervakning vid våra storstationer och utökade larm vid inhägnaderna runt våra anläggningar. Vi arbetar nu för att få till det så snart som möjligt, vid vissa stationer finns redan en del av detta. Hur det är just vid masten i Skövde vet jag inte.

Ungdomar klättrade

Bara ett par dagar efter mastraset i Borås publicerades ett klipp på Youtube där ungdomar sågs klättra på skyddsobjektet. De är inte misstänkta för sabotaget men de har i vart fall olovligen vistats där. Även i Skövde har det tidigare förekommit uppgifter om att ungdomar klättrat i masten på Billingen.

– Jag känner inte till det, men vi har ju sett klipp tidigare eftersom vi har ett kontinuerligt säkerhetsarbete, vet dock inte var de är ifrån. Men när vi nu utökar säkerheten för att hålla alla obehöriga ute, då kommer i så fall inte heller ungdomar in. Att klättra där är ju livsfarligt.

Det statliga kommunikationsbolaget Teracom anlitade efter sabotaget mot Häglaredsmasten utanför Borås vaktbolag för att höja säkerheten kring de 54 storstationerna i landet, den över 320 meter höga masten på Billingen är en av dem. Väktare ska bevaka så att inga obehöriga kan ta sig in.

Snabb åtgärd

– Det snabbaste säkerhetshöjande åtgärden var att sätta in väktare och det har fungerat bra, säger Åsa Ragnar, kommunikationsdirektör vid Teracom, till SLA.

– Väktarna ska finnas kvar tills vidare, men nu inser vi också att vi måste höja säkerheten ytterligare kring masterna och det måste vara permanenta åtgärder.

Efter händelsen i Borås har åklagare inlett en förundersökning om grovt sabotage.

– Vi måste efter detta göra en ny riskbedömning och den har förändrats efter i söndags. Vi avvaktar också vad polisens utredning kommer fram till.

Utökad säkerhet

Men oavsett vad som visar sig vara motivet bakom sabotaget vill Teracom i fortsättningen vara säkra på att inga obehöriga tar sig in till masterna.

– Därför kommer vi att vidta åtgärder som utökad kameraövervakning vid våra storstationer och utökade larm vid inhägnaderna runt våra anläggningar. Vi arbetar nu för att få till det så snart som möjligt, vid vissa stationer finns redan en del av detta. Hur det är just vid masten i Skövde vet jag inte.

Ungdomar klättrade

Bara ett par dagar efter mastraset i Borås publicerades ett klipp på Youtube där ungdomar sågs klättra på skyddsobjektet. De är inte misstänkta för sabotaget men de har i vart fall olovligen vistats där. Även i Skövde har det tidigare förekommit uppgifter om att ungdomar klättrat i masten på Billingen.

– Jag känner inte till det, men vi har ju sett klipp tidigare eftersom vi har ett kontinuerligt säkerhetsarbete, vet dock inte var de är ifrån. Men när vi nu utökar säkerheten för att hålla alla obehöriga ute, då kommer i så fall inte heller ungdomar in. Att klättra där är ju livsfarligt.