19 maj 2016 06:00

19 maj 2016 06:00

Rara växter klubbades i Öm

SKÖVDE: Blomskottsauktion i Öms bygdegård

Pelargoner, svärmorstungor och geranium fanns på auktionsbordet när bygdegårdsföreningen och Vuxenskolan arrangerade blomskottsauktion på onsdagskvällen. Flera rara växter gick under klubban och överskottet tillfaller föreningen som driver bygdegården i Öm.
– Den här auktionen är ett verkligt vårtecken som alla väntat på, säger Astrid Ljung.

Auktionen som är ett säkert vårtecken för bygdegårdsföreningen brukar locka ett 20-tal blomsterintresserade. De som besöker auktionen ska själva ha med växter som man drivit upp hemma, det kan vara både perenner och fönsterblommor. Men det visar sig att det går bra att fuska lite också.

– Man kan ju gå till en blomsteraffär och köpa med något också, säger Astrid Ljung från bygdegårdsföreningen. Det här är en tradition som började på 80-talet här ute i trakten och det är en populär tillställning som många ser fram emot. Det är ett säkert vårtecken med blomskottsauktionen, berättar hon.

Mona Oldin har spanat in några blommor på auktionsbordet och har spetsat in sig på en pelargon i klarröd färg.

– Jag har handlat förut på auktionen och då har det blivit pelargon av någon gammaldags sort, säger hon. Men sen är det ju trevligt att träffas och prata och dricka kaffe, det fyller ju en social funktion också.

Auktionsförrättare för kvällens blomskottsauktion är Karin Kjellgren, och hon vet att just pelargon är en av favoritblommorna.

– En del är riktiga fantaster och det har hänt att man betalat 100 kronor för någon sort man gärna vill ha, säger hon, annars brukar blommorna kosta från en tia och uppåt.

Kvällens auktionsutbud är en blandad konfekt av gullviva, Moses stentavla, blomman för dagen och geranium. En speciell liten pelargon av ganska obekant sort blir inget lättfångat byte för Inger Lindelöw - Knuthson, men vid 110 kronor så ger sig konkurrenten om blomsterinköpet.

Nu kommer det en gubbaväxt säger någon, när det är dags att låta en svärmorstunga gå under klubban, och för en 50-lapp senare så har den växten fått ett nytt hem att pryda.

Auktionen som är ett säkert vårtecken för bygdegårdsföreningen brukar locka ett 20-tal blomsterintresserade. De som besöker auktionen ska själva ha med växter som man drivit upp hemma, det kan vara både perenner och fönsterblommor. Men det visar sig att det går bra att fuska lite också.

– Man kan ju gå till en blomsteraffär och köpa med något också, säger Astrid Ljung från bygdegårdsföreningen. Det här är en tradition som började på 80-talet här ute i trakten och det är en populär tillställning som många ser fram emot. Det är ett säkert vårtecken med blomskottsauktionen, berättar hon.

Mona Oldin har spanat in några blommor på auktionsbordet och har spetsat in sig på en pelargon i klarröd färg.

– Jag har handlat förut på auktionen och då har det blivit pelargon av någon gammaldags sort, säger hon. Men sen är det ju trevligt att träffas och prata och dricka kaffe, det fyller ju en social funktion också.

Auktionsförrättare för kvällens blomskottsauktion är Karin Kjellgren, och hon vet att just pelargon är en av favoritblommorna.

– En del är riktiga fantaster och det har hänt att man betalat 100 kronor för någon sort man gärna vill ha, säger hon, annars brukar blommorna kosta från en tia och uppåt.

Kvällens auktionsutbud är en blandad konfekt av gullviva, Moses stentavla, blomman för dagen och geranium. En speciell liten pelargon av ganska obekant sort blir inget lättfångat byte för Inger Lindelöw - Knuthson, men vid 110 kronor så ger sig konkurrenten om blomsterinköpet.

Nu kommer det en gubbaväxt säger någon, när det är dags att låta en svärmorstunga gå under klubban, och för en 50-lapp senare så har den växten fått ett nytt hem att pryda.