23 maj 2016 13:17

12 jul 2016 15:37

Nu är sex häktade i traktorligan

SKÖVDE: Häktningsförhandling på måndagen

Nu är sex personer häktade misstänkta för inblandning i de omfattande traktorstölderna i Sverige, bland annat i Skövde. Alla de fyra litauer som varit häktade i sin frånvaro har nu förts till Sverige och häktats.

Det som har vuxit till en jätteutredning började med en stöld av två John Deere-taktorer och en teleskoplastare, allt sammanlagt värt flera miljoner kronor, från en gård utanför Skövde i december.

Två av gärningsmännen greps senare samma dag i närheten av Lerdala när de befann sig vid teleskoplastaren som stod på ett släp. Ytterligare två män fanns med vid platsen, men de hann fly från polisen och ut ur landet – trots att både tull och gränspolis snabbt kontaktades. Även traktorerna var borta. De två som greps häktades ett par dagar senare.

Fler häktade

Åklagaren har begärt förlängd häktningstid för de två, detta eftersom ytterligare fyra män, två av dem fanns med i Lerdala, som varit misstänkta för delaktighet i traktorstöldshärvan och som har varit häktade i sin frånvaro greps i Litauen för en tid sedan. I Litauen hittades också de två Skövdetraktorerna.

En av dem fördes till Skövde för ett par veckor sedan, Skaraborgs tingsrätt beslutade att han ska var fortsatt häktad. Bara dagar senare kom ytterligare en man och även han häktades på sannolika skäl misstänkt för grov stöld.

I söndags häktades den tredje mannen av samma skäl, och på måndagseftermiddagen hölls häktningsförhandling mot den fjärde mannen. Även han häktades på sannaolika skäl misstänkt för grov stöld.

Nytt läge

Därmed är samtliga sex misstänkta för delaktighet i traktorligan häktade och utredningen om de många traktorstölderna går in i ett nytt läge för polis och åklagare.

– Det innebär ju att polisen kan hålla förhör med dem alla och sammanställa uppgifter från förhören, säger vice chefsåklagare Marianne Aldén till SLA.

När de fyra är på plats fortsätter polisen också att utreda om de tillsammans med de andra två kan vara inblandade i fler stölder än de de redan misstänks för. Totalt finns 92 ärenden i hela landet som rör stölder av John Deere-traktorer och även andra jordbruksmaskiner.

Men om polisen redan har kunnat knyta dem till fler stölder vill Aldén inte uttala sig om.

– Nej, det vill jag inte kommentera nu. Men polisen fortsätter givetvis med det arbetet också.

Det som har vuxit till en jätteutredning började med en stöld av två John Deere-taktorer och en teleskoplastare, allt sammanlagt värt flera miljoner kronor, från en gård utanför Skövde i december.

Två av gärningsmännen greps senare samma dag i närheten av Lerdala när de befann sig vid teleskoplastaren som stod på ett släp. Ytterligare två män fanns med vid platsen, men de hann fly från polisen och ut ur landet – trots att både tull och gränspolis snabbt kontaktades. Även traktorerna var borta. De två som greps häktades ett par dagar senare.

Fler häktade

Åklagaren har begärt förlängd häktningstid för de två, detta eftersom ytterligare fyra män, två av dem fanns med i Lerdala, som varit misstänkta för delaktighet i traktorstöldshärvan och som har varit häktade i sin frånvaro greps i Litauen för en tid sedan. I Litauen hittades också de två Skövdetraktorerna.

En av dem fördes till Skövde för ett par veckor sedan, Skaraborgs tingsrätt beslutade att han ska var fortsatt häktad. Bara dagar senare kom ytterligare en man och även han häktades på sannolika skäl misstänkt för grov stöld.

I söndags häktades den tredje mannen av samma skäl, och på måndagseftermiddagen hölls häktningsförhandling mot den fjärde mannen. Även han häktades på sannaolika skäl misstänkt för grov stöld.

Nytt läge

Därmed är samtliga sex misstänkta för delaktighet i traktorligan häktade och utredningen om de många traktorstölderna går in i ett nytt läge för polis och åklagare.

– Det innebär ju att polisen kan hålla förhör med dem alla och sammanställa uppgifter från förhören, säger vice chefsåklagare Marianne Aldén till SLA.

När de fyra är på plats fortsätter polisen också att utreda om de tillsammans med de andra två kan vara inblandade i fler stölder än de de redan misstänks för. Totalt finns 92 ärenden i hela landet som rör stölder av John Deere-traktorer och även andra jordbruksmaskiner.

Men om polisen redan har kunnat knyta dem till fler stölder vill Aldén inte uttala sig om.

– Nej, det vill jag inte kommentera nu. Men polisen fortsätter givetvis med det arbetet också.