24 maj 2016 06:00

24 maj 2016 06:00

Kritiserar miljöstation

SKÖVDE: Ny miljöstation för företag får kritik

Sedan början på året har de företag som vill slänga avfall vid Risängen blivit hänvisade till den nya anläggningen som XR Logistik driver. Tanken är att avlasta området på Risängen samt att ge företagen en lättillgänglig lösning för att deponera sitt avfall. Men nu höjs en kritisk röst från firman LG flytt och städ.
– Det är på tok för smått för vår lastbil, och det kostar oss extra arbete och pengar med det här nya upplägget, säger Leif Gustafsson på flyttfirman.

Ytan på Risängen är begränsad och det blir fort trångt med de privatpersoner och företag som ska lämna olika typer av avfall där. Av den totala avfallsmängden som lämnats här kommer 35-40 procent från företag som lämnat material till återvinning, deponi och förbränning. Numera hänvisar man företagen till XR miljöhantering i Timboholm där företagen köper ett årskort för att få tillträde till återvinningsstationen. Den nya avfallsanläggningen som XR driver vänder sig enbart mot företag.

Men det här upplägget har skapat besvikelse hos företagaren Leif Gustafsson som driver firman LG flytt och städ.

– Vi har under lång tid sett fram emot att få en anläggning där företagen har eget tillträde, men nu är problemet att vi inte kan lämna allt på det nya stället, säger Leif Gustafsson. Vi städar till exempel ut hela hem inom dödsbon och bohagsflyttar och det kan bli en lastbil med 30 kubikmeter gods som ska slängas. Nu får vi betala extra för att åka till sopförbränningen också, samt att bingarna på XR är väldigt små och fort blir överfulla, säger han. Jag tycker de skulle anpassa anläggningen mer till oss företagare.

På XR miljöhantering svarar David Rhudin på kritiken från flyttfirman.

– Tanken är att anläggningen ska vara anpassad åt företag som kommer med en lätt lastbil eller personbil med släpkärra. Det är beklagligt att det här företaget missuppfattat tjänsten. Det är också av säkerhetsskäl som vi inte vill ha in stora lastbilar på området där folk rör sig. Men nu är ju anläggningen ny och vi tar gärna emot feedback för att kunna hitta saker att förbättra.

Ytan på Risängen är begränsad och det blir fort trångt med de privatpersoner och företag som ska lämna olika typer av avfall där. Av den totala avfallsmängden som lämnats här kommer 35-40 procent från företag som lämnat material till återvinning, deponi och förbränning. Numera hänvisar man företagen till XR miljöhantering i Timboholm där företagen köper ett årskort för att få tillträde till återvinningsstationen. Den nya avfallsanläggningen som XR driver vänder sig enbart mot företag.

Men det här upplägget har skapat besvikelse hos företagaren Leif Gustafsson som driver firman LG flytt och städ.

– Vi har under lång tid sett fram emot att få en anläggning där företagen har eget tillträde, men nu är problemet att vi inte kan lämna allt på det nya stället, säger Leif Gustafsson. Vi städar till exempel ut hela hem inom dödsbon och bohagsflyttar och det kan bli en lastbil med 30 kubikmeter gods som ska slängas. Nu får vi betala extra för att åka till sopförbränningen också, samt att bingarna på XR är väldigt små och fort blir överfulla, säger han. Jag tycker de skulle anpassa anläggningen mer till oss företagare.

På XR miljöhantering svarar David Rhudin på kritiken från flyttfirman.

– Tanken är att anläggningen ska vara anpassad åt företag som kommer med en lätt lastbil eller personbil med släpkärra. Det är beklagligt att det här företaget missuppfattat tjänsten. Det är också av säkerhetsskäl som vi inte vill ha in stora lastbilar på området där folk rör sig. Men nu är ju anläggningen ny och vi tar gärna emot feedback för att kunna hitta saker att förbättra.