25 maj 2016 15:43

25 maj 2016 15:43

Ny forskning och design på Högskolan i Skövde

HÖGSKOLAN: Två utställningar i Portalen

Nya forskningsresultat i form av demonstratorer samt examensarbeten från designingenjörer ställdes under onsdagen ut i Portalen.

– Vi vill sprida kunskap om vad vi forskar fram, och de här lösningarna kan inspirera till nya.

Mattias Strand, prefekt på institutionen för ingenjörsvetenskap, visar runt på utställningen i Portalen. Här finns tolv demonstratorer som doktorander och forskargrupper inom produktions- och automatiseringsteknik har tagit fram i samarbete med olika företag.

– Vi har en bred industrisamverkan och de har samarbetat med bland andra Volvo GTO, Volvo cars och Cejn.

Patrik Gustavsson och Oscar Danielsson jobbar med Volvo cars och fokuserar på ett samarbete mellan robot och människa.

– Roboten tar de tyngre uppgifterna, eftersom den är starkare, och människan står för flexibiliteten, berättar Patrik.

Jonas Alenius, forskningsassistent, visar upp ett par speciella glasögon. De kan användas inom monteringsindustrin och instruktionerna för vilka komponenter som ska användas, och hur, ser man på bilder på insidan av glasögonen.

Under onsdagen visade även designingenjörer upp sina examensarbeten. Där fanns bland annat ett duschsystem med värmeåtervinning och ett butiksställ åt ett företag som säljer sugrör som man kan bygga olika konstruktioner av.

– Vi vill sprida kunskap om vad vi forskar fram, och de här lösningarna kan inspirera till nya.

Mattias Strand, prefekt på institutionen för ingenjörsvetenskap, visar runt på utställningen i Portalen. Här finns tolv demonstratorer som doktorander och forskargrupper inom produktions- och automatiseringsteknik har tagit fram i samarbete med olika företag.

– Vi har en bred industrisamverkan och de har samarbetat med bland andra Volvo GTO, Volvo cars och Cejn.

Patrik Gustavsson och Oscar Danielsson jobbar med Volvo cars och fokuserar på ett samarbete mellan robot och människa.

– Roboten tar de tyngre uppgifterna, eftersom den är starkare, och människan står för flexibiliteten, berättar Patrik.

Jonas Alenius, forskningsassistent, visar upp ett par speciella glasögon. De kan användas inom monteringsindustrin och instruktionerna för vilka komponenter som ska användas, och hur, ser man på bilder på insidan av glasögonen.

Under onsdagen visade även designingenjörer upp sina examensarbeten. Där fanns bland annat ett duschsystem med värmeåtervinning och ett butiksställ åt ett företag som säljer sugrör som man kan bygga olika konstruktioner av.