26 maj 2016 14:19

26 maj 2016 14:20

Anmäler slag i ansiktet av personalen

SKÖVDE: Lex Sarah-anmälan om misshandel på äldreboende

En kvinna som bor på ett äldreboende i Skövde har berättat att hon blivit slagen i ansiktet av personalen.
Incidenten har nu anmälts till Inspektionen för vård och omsorg.

Den anmälda misshandeln ska ha inträffat under våren 2016. Kvinnan har berättat för en sköterska att en av personalen har slagit henne vid ett tillfälle i samband med att kvinnan var sjuk och hade andningssvårigheter. Det ska ha varit just när kvinnan hade väldigt svårt att andas och hon satt på sängkanten som personalen plötsligt slog till henne i ansiktet två gånger.

”Personen fick en känsla av att hon som slog trodde att hon spelade teater. Personen berättar vidare att hon spottade ut sömntabletten, hon vågade inte ta den, hon var rädd över vad nattpersonalen kunde göra med henne under natten”, skriver verksamhetschefen i Lex Sarah-anmälan om ett allvarligt missförhållande till Inspektionen för vård och omsorg.

Avstängda

Kvinnan har först inte velat berätta om händelsen men rädslan för att det ska hända igen har gjort att hon ändå valt att ta upp det.

Två personer på boendet har blivit avstängda från sina jobb under utredningstiden.

”Personen har senare berättat samma historia till verksamhetschefen och två sjuksköterskor. Ansvarig läkare har kontaktats och han anser också att vi skall tro att personens berättelse är sann.” skriver verksamhetschefen vidare i anmälan.

Den anmälda misshandeln ska ha inträffat under våren 2016. Kvinnan har berättat för en sköterska att en av personalen har slagit henne vid ett tillfälle i samband med att kvinnan var sjuk och hade andningssvårigheter. Det ska ha varit just när kvinnan hade väldigt svårt att andas och hon satt på sängkanten som personalen plötsligt slog till henne i ansiktet två gånger.

”Personen fick en känsla av att hon som slog trodde att hon spelade teater. Personen berättar vidare att hon spottade ut sömntabletten, hon vågade inte ta den, hon var rädd över vad nattpersonalen kunde göra med henne under natten”, skriver verksamhetschefen i Lex Sarah-anmälan om ett allvarligt missförhållande till Inspektionen för vård och omsorg.

Avstängda

Kvinnan har först inte velat berätta om händelsen men rädslan för att det ska hända igen har gjort att hon ändå valt att ta upp det.

Två personer på boendet har blivit avstängda från sina jobb under utredningstiden.

”Personen har senare berättat samma historia till verksamhetschefen och två sjuksköterskor. Ansvarig läkare har kontaktats och han anser också att vi skall tro att personens berättelse är sann.” skriver verksamhetschefen vidare i anmälan.