27 maj 2016 15:59

27 maj 2016 16:00

Fortsatt misstänkta för kidnappning

SKÖVDE: Åtal tidigast om två veckor

De Skövdebor som misstänks ha kidnappat och rånat en person är fortsatt häktade. Men exakt vad som ska ha hänt vill åklagaren inte avslöja.
– Vi vill höra flera personer innan vi går ut med detaljer, säger åklagaren Jenny Karlsson.

I mitten av maj häktades fem unga män, mellan 17 och 20 år gamla, fyra från Skövde och en från Skara. De häktades misstänkta för att de i april skulle ha kidnappat och rånat en person i Skövde. Rubriceringen på de misstänkta brotten var då människorov och grovt rån. En av dem, en 17-åring, häktades också misstänkt för försök till mord i Skara i februari.

Släpptes ur häktet

I onsdags hävdes häktningsbeslutet gällande honom av kammaråklagare Jenny Karlsson. Detta eftersom han är så ung, nu hanteras han av sociala myndigheter. Men brottsmisstankarna kvarstår.

Övriga fyra vill Karlsson ska vara fortsatt häktade och begärde på fredagen om åtalsförlängning till och med den 10 juni, vilket också tingsrätten fattade beslut om – men de är häktade misstänkta för de mildare rubriceringarna olaga frihetsberövande och rån.

Annan rubricering

Det kan förklaras med att tre av de fyra tidigare i maj överklagade häktningen till hovrätten, där hölls tre separata förhandlingar och domarna i målen kom fram till olika rubriceringar på de misstänkta brotten – två av dem till olaga frihetsberövande och rån och en till människorov och rån. Därför följer tingsrätten nu den mildare brottsmisstanken.

De fyra förnekar brott.

Enligt Jenny Karlsson återstår en hel del i utredningen innan åtal kommer att kunna väckas.

– Utredningen rullar på, men eftersom den är ganska omfattande tar det tid.

Fåordig om brotten

I övrigt är hon fortsatt fåordning om vad som egentligen hände i april.

– Jag vill inte gå in på vad vi misstänker. Men i rubriceringen människorov, som jag fortfarande anser att de är misstänkta för, ligger att man för bort eller spärrar in en person eller tvingar personen att göra något mot sin vilja.

Vad personen har blivit rånad på och om offer och gärningsman känner varandra vill Karlsson heller inte kommentera.

– Skälet till det är att det är många inblandade i ärendet och vi vill kunna höra personer utan att de påverkats och känner till uppgifter.

I mitten av maj häktades fem unga män, mellan 17 och 20 år gamla, fyra från Skövde och en från Skara. De häktades misstänkta för att de i april skulle ha kidnappat och rånat en person i Skövde. Rubriceringen på de misstänkta brotten var då människorov och grovt rån. En av dem, en 17-åring, häktades också misstänkt för försök till mord i Skara i februari.

Släpptes ur häktet

I onsdags hävdes häktningsbeslutet gällande honom av kammaråklagare Jenny Karlsson. Detta eftersom han är så ung, nu hanteras han av sociala myndigheter. Men brottsmisstankarna kvarstår.

Övriga fyra vill Karlsson ska vara fortsatt häktade och begärde på fredagen om åtalsförlängning till och med den 10 juni, vilket också tingsrätten fattade beslut om – men de är häktade misstänkta för de mildare rubriceringarna olaga frihetsberövande och rån.

Annan rubricering

Det kan förklaras med att tre av de fyra tidigare i maj överklagade häktningen till hovrätten, där hölls tre separata förhandlingar och domarna i målen kom fram till olika rubriceringar på de misstänkta brotten – två av dem till olaga frihetsberövande och rån och en till människorov och rån. Därför följer tingsrätten nu den mildare brottsmisstanken.

De fyra förnekar brott.

Enligt Jenny Karlsson återstår en hel del i utredningen innan åtal kommer att kunna väckas.

– Utredningen rullar på, men eftersom den är ganska omfattande tar det tid.

Fåordig om brotten

I övrigt är hon fortsatt fåordning om vad som egentligen hände i april.

– Jag vill inte gå in på vad vi misstänker. Men i rubriceringen människorov, som jag fortfarande anser att de är misstänkta för, ligger att man för bort eller spärrar in en person eller tvingar personen att göra något mot sin vilja.

Vad personen har blivit rånad på och om offer och gärningsman känner varandra vill Karlsson heller inte kommentera.

– Skälet till det är att det är många inblandade i ärendet och vi vill kunna höra personer utan att de påverkats och känner till uppgifter.