01 jun 2016 15:42

01 jun 2016 15:42

Kubansk konst på hallen

SKÖVDE: Kubansk konstnär på sommarutställningen i Konstmuseet

Susana Pilar Delahante Matienzo heter den kubanska konstnären som visas på Konstmuseets sommarutställning i hallen. Hon visar både nya och gamla verk i sin första stora separatutställning i Europa.

Utställningen på Skövdes konstmuseum består till största delen av fotografi samt en videoinstallation. Hon har under våren deltagit i projektet Artist in residence där konstnärer arbetar som gäster i kommunen. Nu är hon tillbaka och visar både nya och gamla verk i en stor separatutställning.

Namnet på utställningen är Reclaiming meaning och det är hennes första stora visning i Europa. Utställningsschemat för Susana Pilar Delahante Matienzo är annars fullspäckat, samtidigt ställer hon ut i grupputställningar i både Italien samt på två gallerier i Tyskland. Under förra året representerade hon Kuba under konstbiennalen i Venedig.

En plats som skildras i en videoinstallation är ett gammalt vapengjuteri i Canada. Här hade arbetsförhållanden varit dåliga och flera dog i arbetet. På de flesta bilder är hon själv med i bild och på flera foton poserar konstnären med en machetekniv.

– Det var en väldigt tung och tryckande energi i de här lokalerna där arbetare dog, säger Susana Pilar Delahante Matienzo. I bilderna med macheten får den vara en symbol för den kubanska frigörelsen, macheten blir en symbol för vanliga människors försvar och överlevnad.

Utställningen hänger uppe under hela sommaren, vernissage på torsdag.

Utställningen på Skövdes konstmuseum består till största delen av fotografi samt en videoinstallation. Hon har under våren deltagit i projektet Artist in residence där konstnärer arbetar som gäster i kommunen. Nu är hon tillbaka och visar både nya och gamla verk i en stor separatutställning.

Namnet på utställningen är Reclaiming meaning och det är hennes första stora visning i Europa. Utställningsschemat för Susana Pilar Delahante Matienzo är annars fullspäckat, samtidigt ställer hon ut i grupputställningar i både Italien samt på två gallerier i Tyskland. Under förra året representerade hon Kuba under konstbiennalen i Venedig.

En plats som skildras i en videoinstallation är ett gammalt vapengjuteri i Canada. Här hade arbetsförhållanden varit dåliga och flera dog i arbetet. På de flesta bilder är hon själv med i bild och på flera foton poserar konstnären med en machetekniv.

– Det var en väldigt tung och tryckande energi i de här lokalerna där arbetare dog, säger Susana Pilar Delahante Matienzo. I bilderna med macheten får den vara en symbol för den kubanska frigörelsen, macheten blir en symbol för vanliga människors försvar och överlevnad.

Utställningen hänger uppe under hela sommaren, vernissage på torsdag.