01 jun 2016 15:10

01 jun 2016 15:10

Saknade legitimation – polisanmäls

NYHETER

En person fick sin tandläkarlegitimation indragen men fortsatte ändå att utöva yrket. Nu anmäls personen av Inspektionen för vård och omsorg till polisen i region Väst.

Personen polisanmäldes i slutet av maj, enligt uppgifter från Ivo är personen skäligen misstänkt för att ha brutit mot patientsäkerhetslagen genom att obehörigen och mot ersättning utöva tandläkaryrket och kan dömas till böter eller fängelse.

Detta trots att personen på ansökan av Socialstyrelsens tillsynsavdelning, numera Ivo, tidigare fått sin tandläkarlegitimation återkallad av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. Den huvudsakliga grunden för återkallandet var att hen var oskicklig som tandläkare, hen tillämpade undersöknings- och behandlingsmetoder som saknar stöd i vetenskap och beprövad erfarenhet.

En patient ska dock ha fått fortsatt behandling hos tandläkaren som inte har någon tandläkarlegitimation.

– Det är allvarligt om en person som inte är tandläkare utför uppgifter som bara en legitimerad tandläkare får utföra, säger Charlotta Samuelsson, inspektör på Ivo, till Nyhetsbyrån Sirén.

Personen polisanmäldes i slutet av maj, enligt uppgifter från Ivo är personen skäligen misstänkt för att ha brutit mot patientsäkerhetslagen genom att obehörigen och mot ersättning utöva tandläkaryrket och kan dömas till böter eller fängelse.

Detta trots att personen på ansökan av Socialstyrelsens tillsynsavdelning, numera Ivo, tidigare fått sin tandläkarlegitimation återkallad av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. Den huvudsakliga grunden för återkallandet var att hen var oskicklig som tandläkare, hen tillämpade undersöknings- och behandlingsmetoder som saknar stöd i vetenskap och beprövad erfarenhet.

En patient ska dock ha fått fortsatt behandling hos tandläkaren som inte har någon tandläkarlegitimation.

– Det är allvarligt om en person som inte är tandläkare utför uppgifter som bara en legitimerad tandläkare får utföra, säger Charlotta Samuelsson, inspektör på Ivo, till Nyhetsbyrån Sirén.