02 jun 2016 13:48

02 jun 2016 13:48

Lyckat tandprojekt i Södra Ryd

SÖDRA RYD: "Det är sällan barnen som besöker mig har hål i tänderna numera"

Södra ryd-barnens tänder var i betydligt sämre skick än de andra Skövdebarnens. Då startades ett projekt som visat sig vara lyckat.
– Jag märker skillnaden, säger tandsköterskan Rana Shaba.

Kulturkrockar och olika syn på socker och läsk är några av anledningarna till skillnaderna. Dessutom är barn med ensamstående föräldrar extra utsatta.

– Och när man flyr från ett land är kanske inte tandborste och tandkräm det första man tänker på. Dessutom förstår jag att man vill glädja barnen med cola, säger Gunilla Mujagic som är samordnare på familjecentralen Symfoni i Södra Ryd.

Efter kartläggningen startades för två år sedan ett samverkansprojekt för att bättra på tandhälsan i stadsdelen. Familjecentralen, barnavårdscentralen (BVC) och Folktandvården gick ihop. Bland annat besöker tandsköterskan Rana Shaba familjecentralens barnverksamhet. Hon kan ha med sig en drake hon borstar på eller en pärm med bilder på hur mycket socker det är i till exempel läsk och russin.

– Och jag är dessutom med och sjunger för att avdramatisera det hela. När barnen sedan kommer till mig är det en trygghet för både föräldrarna och barnen att de redan träffat mig, säger hon.

Barnen får dessutom en extra tandborste.

Karlsborg nästa

Projektet ska pågå fram till 2019 – men alla inblandade hoppas att satsningen ska bli permanent. På torsdagen var också tandpersonal från Karlsborg – som tagit emot många asylsökande – på Symfoni för att inspireras och - ursäkta uttrycket – tända på idén.

– Det är sällan barnen som besöker mig har hål i tänderna numera. Föräldrarna har ändrat synsätt och är mer noggranna, säger Rana Shaba.

Kulturkrockar och olika syn på socker och läsk är några av anledningarna till skillnaderna. Dessutom är barn med ensamstående föräldrar extra utsatta.

– Och när man flyr från ett land är kanske inte tandborste och tandkräm det första man tänker på. Dessutom förstår jag att man vill glädja barnen med cola, säger Gunilla Mujagic som är samordnare på familjecentralen Symfoni i Södra Ryd.

Efter kartläggningen startades för två år sedan ett samverkansprojekt för att bättra på tandhälsan i stadsdelen. Familjecentralen, barnavårdscentralen (BVC) och Folktandvården gick ihop. Bland annat besöker tandsköterskan Rana Shaba familjecentralens barnverksamhet. Hon kan ha med sig en drake hon borstar på eller en pärm med bilder på hur mycket socker det är i till exempel läsk och russin.

– Och jag är dessutom med och sjunger för att avdramatisera det hela. När barnen sedan kommer till mig är det en trygghet för både föräldrarna och barnen att de redan träffat mig, säger hon.

Barnen får dessutom en extra tandborste.

Karlsborg nästa

Projektet ska pågå fram till 2019 – men alla inblandade hoppas att satsningen ska bli permanent. På torsdagen var också tandpersonal från Karlsborg – som tagit emot många asylsökande – på Symfoni för att inspireras och - ursäkta uttrycket – tända på idén.

– Det är sällan barnen som besöker mig har hål i tänderna numera. Föräldrarna har ändrat synsätt och är mer noggranna, säger Rana Shaba.