03 jun 2016 16:01

03 jun 2016 16:01

Kanondag när världen kom till Skövde

EXPORT: Ambassadörer från stora delar av världen på besök

Vilt studentfirande och stekande sol. Då passade inte mindre än ett 50-tal ambassadörer på att besöka Skövde.
– Otroligt hedrande att få bjuda in hela ambassadkåren och att så många väljer att ställa upp. Det är nästan ett rekord, säger statssekreteraren och Skövdesonen Oscar Stenström.

Bolivia, Zambia, Irak, Armenien, Indonesien, Sydkorea, Bhutan, Tchad och en rad andra länder. Stora delar av världen var representerade när ambassadörerna gjorde Skövde under fredagen. Stenström var reseledare och tillsammans med talmannen Urban Ahlin från Mariestad och kommunledningen guidade han runt sällskapet.

De började dagen med att besöka P4. Därefter blev det besök på Volvo cars och lunch på Orangeriet. Eftermiddagen tillbringades på Gothia science parks spelföretag och på högskolans institution för IT-teknologi.

Exportprodukter

Oscar Stenström satt i Skövdes kommunfullmäktige för Socialdemokraterna under 1990-talet. Nu är han statssekreterare hos nyutnämnda EU- och handelministern Ann Linde (S). Inte helt oväntat hade Oscar ett finger med i spelet när utflyktsmålet spikades.

– Det var ett tips från mig själv. Skövde är intressant, det kombinerar mycket av det som Sverige är bra på just nu. Det är dessutom en stad som är enkel att resa till och från under en dag, säger han.

Ett syfte med resan var att visa upp hur Sverige ser ut utanför huvudstaden.

– Sverige är inte Stockholm. Här visar vi upp produkter som vi exporterar – men också som vi innoverar. Exporten är 50 procent av Sveriges ekonomi, säger han och fortsätter:

– Många av de regeringar som ambassadörerna jobbar för vill uppnå det som man har gjort i Skövde.

Kommunstyrelsens ordförande Katarina Jonsson (M) var mycket glad över chansen att få visa upp staden för världen.

– Vi får visa upp vårt viktigaste arv, säger hon.

Bolivia, Zambia, Irak, Armenien, Indonesien, Sydkorea, Bhutan, Tchad och en rad andra länder. Stora delar av världen var representerade när ambassadörerna gjorde Skövde under fredagen. Stenström var reseledare och tillsammans med talmannen Urban Ahlin från Mariestad och kommunledningen guidade han runt sällskapet.

De började dagen med att besöka P4. Därefter blev det besök på Volvo cars och lunch på Orangeriet. Eftermiddagen tillbringades på Gothia science parks spelföretag och på högskolans institution för IT-teknologi.

Exportprodukter

Oscar Stenström satt i Skövdes kommunfullmäktige för Socialdemokraterna under 1990-talet. Nu är han statssekreterare hos nyutnämnda EU- och handelministern Ann Linde (S). Inte helt oväntat hade Oscar ett finger med i spelet när utflyktsmålet spikades.

– Det var ett tips från mig själv. Skövde är intressant, det kombinerar mycket av det som Sverige är bra på just nu. Det är dessutom en stad som är enkel att resa till och från under en dag, säger han.

Ett syfte med resan var att visa upp hur Sverige ser ut utanför huvudstaden.

– Sverige är inte Stockholm. Här visar vi upp produkter som vi exporterar – men också som vi innoverar. Exporten är 50 procent av Sveriges ekonomi, säger han och fortsätter:

– Många av de regeringar som ambassadörerna jobbar för vill uppnå det som man har gjort i Skövde.

Kommunstyrelsens ordförande Katarina Jonsson (M) var mycket glad över chansen att få visa upp staden för världen.

– Vi får visa upp vårt viktigaste arv, säger hon.