04 jun 2016 14:34

04 jun 2016 16:24

Åkare demonstrerade

SKÖVDE: Lastbilsdemonstrationen fyllde Skövde gator

För fjärde gången körde lastbilar i ett demonstrationståg runt centrum i Skövde. Under parollen ”Här stannar Sverige” vill åkarna rikta uppmärksamheten mot osund konkurrens, ojämlika villkor i branschen samt trafiksäkerheten.

Lördagens lastbilsdemonstration är den fjärde i ordningen som man håller i Skövde, första gången var mitt i julhandeln 2014 och då deltog cirka 130 lastbilar i den stora karavanen. Under lördag var det ett 40- tal lastbilar och andra fordon som rullade genom Skövdes centrum och Vadsboleden. Demonstrationerna har ändå påverkat och en förbättring som tillkommit under senare tid är så kallad klampning, här kan polisen låsa fast en lastbil som kör olagligt.

– Det är en framgång att man kan låsa en lastbil där föraren inte är behörig eller inte ens har körkort, säger Emil Sahlberg, åkare från Skövde, som är en av arrangörerna runt demonstrationen. Det här är ett sätt att få upp allmänhetens ögon för vikten av en sund konkurrens inom åkeribranschen.

Man vill också trycka på vikten av ökad säkerhet på vägarna. Det finns bilar som åker med både utslitna däck, dåliga bromsar, eller körs av chaufförer som inte är nyktra.

– Dagens demonstration ska även fokusera på säkerhet, säger Emil Sahlberg. Det har exempelvis hänt olyckor där brandmän blivit ihjälkörda när de jobbar på en olycksplats. Då är det är inte acceptabelt att man monterar ner trafikpolisens verksamhet, trafikkameror kan inte ersätta polisens arbete. Kameran tar inte fast dem som kör onyktra eller med osäkra lastbilar, det är viktigt för allmänheten som färdas ute på vägarna också, säger han.

Lördagens lastbilsdemonstration är den fjärde i ordningen som man håller i Skövde, första gången var mitt i julhandeln 2014 och då deltog cirka 130 lastbilar i den stora karavanen. Under lördag var det ett 40- tal lastbilar och andra fordon som rullade genom Skövdes centrum och Vadsboleden. Demonstrationerna har ändå påverkat och en förbättring som tillkommit under senare tid är så kallad klampning, här kan polisen låsa fast en lastbil som kör olagligt.

– Det är en framgång att man kan låsa en lastbil där föraren inte är behörig eller inte ens har körkort, säger Emil Sahlberg, åkare från Skövde, som är en av arrangörerna runt demonstrationen. Det här är ett sätt att få upp allmänhetens ögon för vikten av en sund konkurrens inom åkeribranschen.

Man vill också trycka på vikten av ökad säkerhet på vägarna. Det finns bilar som åker med både utslitna däck, dåliga bromsar, eller körs av chaufförer som inte är nyktra.

– Dagens demonstration ska även fokusera på säkerhet, säger Emil Sahlberg. Det har exempelvis hänt olyckor där brandmän blivit ihjälkörda när de jobbar på en olycksplats. Då är det är inte acceptabelt att man monterar ner trafikpolisens verksamhet, trafikkameror kan inte ersätta polisens arbete. Kameran tar inte fast dem som kör onyktra eller med osäkra lastbilar, det är viktigt för allmänheten som färdas ute på vägarna också, säger han.