08 jun 2016 06:00

08 jun 2016 06:00

Vill att barnen ska få riktigt smör

SKOLMAT: "Finns ingen anledning att elda på vikthysterin med att servera lättprodukter"

Hög standard. In med standardmjölk och riktigt smör på skolornas matbord. Det tycker mamman Annika Gustafsson.
– Det är absolut det som barnen borde äta i skolan, säger hon.
Men Skövde kommuns måltidschef håller inte med.

Annika Gustafsson i Böja har barn i både förskolan och på högstadiet. Hon har under fler år kämpat för att de ska få standardprodukter på matbordet.

– Jag har inte blivit lyssnad på, men nu har Livsmedelsverket gått ut med larm om palmoljan. Då tyckte jag att det var lämpligt att ta upp den frågan igen, säger hon och fortsätter:

– Bregott är ett bra alternativ. Lätta och Becel som serveras i skolorna nu är inte lämpligt överhuvudtaget för växande barn.

Varför inte det?

– Barn behöver fett, både för deras fysiska, psykiska och intellektuella hälsa. Hjärnan består till stor del av mättat fett. Och mättat fett har fått revansch de senaste åren.

Annika har haft en dialog med kommunens kostenhet. Hon säger att hon förstår att de lutar sig mot Livsmedelsverkets rekommendationer – men att hon tycker att man ska kunna välja som man, enligt henne, kan göra i flera andra kommuner.

– De tillåter barnen valfriheten att välja Bregott och standardmjölk. Det tycker jag att Skövde kommun kunde göra också. Särskilt eftersom vi har så många mjölkproducenter i närheten. Varför importera palmolja från Indonesien och Malaysia?

Hon tror också att lättprodukterna har en inverkan på barn och ungdomars syn på sig själva.

– Det finns de som har problem med ätstörningar, och de finns ingen anledning att elda på den vikthysterin med att servera lättprodukter. Ungdomar på högstadiet som sitter och petar i skolmaten ... då ska de dricka lättmjölk och äta knäckemackor med Becel i stället. Det är skevt helt enkelt.

– Kommunen serverar ändå 42 specialkoster, så varför inte ha standardmjölk och smör som tillval? Jättemycket forskning visar att lättprodukter snarare gör barnen mer överviktiga.

Samlad bedömning

Helena Gustavsson är måltidschef på kommunen. Hon säger att det Livsmedelsverkets riktlinjer är bäst för helheten.

– Vi litar på dem eftersom de sammanställer all forskning som görs och de drar sina slutaster efter den samlade bedömningen. Forskningen i dag visar att man ska äta lättprodukter vad det gäller mjölk och bordsmargarin. Sen använder vi fullfetade produkter i matlagningen.

Vad tycker du om att man ska kunna välja själv?

– Vi har andra föräldrar som driver sina frågor lika hårt. En del är helt inne på LCHF-kost, då är det allenarådande för dem. Det funkar inte om vi skulle ha valfrihet på allting. Mjölken och bordsmargarinet är en jätteliten del som man hakar upp sig på. Helheten blir bra för våra barn.

Annika Gustafsson i Böja har barn i både förskolan och på högstadiet. Hon har under fler år kämpat för att de ska få standardprodukter på matbordet.

– Jag har inte blivit lyssnad på, men nu har Livsmedelsverket gått ut med larm om palmoljan. Då tyckte jag att det var lämpligt att ta upp den frågan igen, säger hon och fortsätter:

– Bregott är ett bra alternativ. Lätta och Becel som serveras i skolorna nu är inte lämpligt överhuvudtaget för växande barn.

Varför inte det?

– Barn behöver fett, både för deras fysiska, psykiska och intellektuella hälsa. Hjärnan består till stor del av mättat fett. Och mättat fett har fått revansch de senaste åren.

Annika har haft en dialog med kommunens kostenhet. Hon säger att hon förstår att de lutar sig mot Livsmedelsverkets rekommendationer – men att hon tycker att man ska kunna välja som man, enligt henne, kan göra i flera andra kommuner.

– De tillåter barnen valfriheten att välja Bregott och standardmjölk. Det tycker jag att Skövde kommun kunde göra också. Särskilt eftersom vi har så många mjölkproducenter i närheten. Varför importera palmolja från Indonesien och Malaysia?

Hon tror också att lättprodukterna har en inverkan på barn och ungdomars syn på sig själva.

– Det finns de som har problem med ätstörningar, och de finns ingen anledning att elda på den vikthysterin med att servera lättprodukter. Ungdomar på högstadiet som sitter och petar i skolmaten ... då ska de dricka lättmjölk och äta knäckemackor med Becel i stället. Det är skevt helt enkelt.

– Kommunen serverar ändå 42 specialkoster, så varför inte ha standardmjölk och smör som tillval? Jättemycket forskning visar att lättprodukter snarare gör barnen mer överviktiga.

Samlad bedömning

Helena Gustavsson är måltidschef på kommunen. Hon säger att det Livsmedelsverkets riktlinjer är bäst för helheten.

– Vi litar på dem eftersom de sammanställer all forskning som görs och de drar sina slutaster efter den samlade bedömningen. Forskningen i dag visar att man ska äta lättprodukter vad det gäller mjölk och bordsmargarin. Sen använder vi fullfetade produkter i matlagningen.

Vad tycker du om att man ska kunna välja själv?

– Vi har andra föräldrar som driver sina frågor lika hårt. En del är helt inne på LCHF-kost, då är det allenarådande för dem. Det funkar inte om vi skulle ha valfrihet på allting. Mjölken och bordsmargarinet är en jätteliten del som man hakar upp sig på. Helheten blir bra för våra barn.