10 jun 2016 16:08

10 jun 2016 16:08

Inte tillgängligt överallt

SKÖVDE: Erbjuder sommarjobb och ställer krav på uteserveringar

Skövde kommun erbjuder sommarjobb till unga med funktionsnedsättning och ställer krav på att uteserveringar ska vara tillgängliga för alla. Däremot ställer kommunen inte krav på att kulturupplevelser som får bidrag ska vara det.

En färsk tillgänglighetsstudie från företaget Humana visar att sommarjobb, fika på en uteservering eller kulturupplevelser inte är möjligt i alla kommuner för den som är ung och har en funktionsnedsättning.

– Risken är stor att en händelselös sommar väntar många unga i länet när de sista tonerna av Den blomstertid nu kommer klingat ut. Flera kommuner missar åtgärder som kan ge alla chansen att prova på arbetslivet, ta en fika i solen eller gå på konsert. Kommunerna måste bli bättre på att ge alla unga samma möjligheter att utvecklas, säger Jonatan Arenius, tillgänglighetsansvarig på Humana, i ett pressmeddelande.

194 kommuners arbete med tillgänglighet har granskats. Trots god tillgång på sommarjobb uppger tre av tio kommuner att de inte erbjuder jobb till unga med funktionsnedsättning. Hälften ställer inte krav på att kulturverksamhet som kommunen finansierar ska vara tillgänglig för alla. På många håll ställs inga krav på att uteserveringar ska vara tillgängliga för personer i rullstol. I Västra Götaland uppger 10 av 35 kommuner att inte de erbjuder sommarjobb till unga med funktionsnedsättning. Bara fyra kommuner ställer krav på tillgänglighet vid kommunalt finansierad kulturverksamhet. 15 kommuner ställer krav på att uteserveringar ska vara tillgängliga för rullstolsburna. Skövde kommun erbjuder sommarjobb för unga med funktionsnedsättning och ställer krav på att uteserveringar ska vara tillgängliga för rullstolsburna. Däremot ställer kommunen inte krav på att kulturupplevelser som får anslag ska vara tillgängliga.

En färsk tillgänglighetsstudie från företaget Humana visar att sommarjobb, fika på en uteservering eller kulturupplevelser inte är möjligt i alla kommuner för den som är ung och har en funktionsnedsättning.

– Risken är stor att en händelselös sommar väntar många unga i länet när de sista tonerna av Den blomstertid nu kommer klingat ut. Flera kommuner missar åtgärder som kan ge alla chansen att prova på arbetslivet, ta en fika i solen eller gå på konsert. Kommunerna måste bli bättre på att ge alla unga samma möjligheter att utvecklas, säger Jonatan Arenius, tillgänglighetsansvarig på Humana, i ett pressmeddelande.

194 kommuners arbete med tillgänglighet har granskats. Trots god tillgång på sommarjobb uppger tre av tio kommuner att de inte erbjuder jobb till unga med funktionsnedsättning. Hälften ställer inte krav på att kulturverksamhet som kommunen finansierar ska vara tillgänglig för alla. På många håll ställs inga krav på att uteserveringar ska vara tillgängliga för personer i rullstol. I Västra Götaland uppger 10 av 35 kommuner att inte de erbjuder sommarjobb till unga med funktionsnedsättning. Bara fyra kommuner ställer krav på tillgänglighet vid kommunalt finansierad kulturverksamhet. 15 kommuner ställer krav på att uteserveringar ska vara tillgängliga för rullstolsburna. Skövde kommun erbjuder sommarjobb för unga med funktionsnedsättning och ställer krav på att uteserveringar ska vara tillgängliga för rullstolsburna. Däremot ställer kommunen inte krav på att kulturupplevelser som får anslag ska vara tillgängliga.