12 jun 2016 14:37

12 jun 2016 14:37

Fler jourtjejer behövs till Elina

SKÖVDE: "Vi är ju många gånger den första kontakt de har"

Många tjejer är stressade och pressade. Det märker tjejjouren Elina som alltid har fullt upp på sin onsdagschatt. Men de har också utåtriktat arbete, bland annat på skolor.
– Det är inte bara de som söker sig till oss som ska få det här stödet, säger Evelina Åsgård.

Tjejjouren Elina har funnits sedan 2007 och bildades genom Kvinnojouren Elin. Evelina Åsgård är en av två språkrör i den partipolitiskt obundna föreningen och har varit med i två och ett halvt år.

– En kompis var med och jag har alltid jobbat feministiskt politiskt, jag kände att det var dags att gå med i tjejjouren också.

I dagsläget finns det fem så kallade jourtjejer och några fler är på ingång.

– När jag började var vi runt 12, det var bra för vårt mål är ju att ha chatt på onsdagarna men även kunna ha mer utåtriktat arbete och samarbete med skolor och fritidsgårdar. Strax över tio skulle vara bra, ju fler vi är desto mer kan vi göra.

Rekrytering

Evelina Åsgård berättar att tjejjouren varit dålig på att synas utåt och att de nu håller på med ett rekryteringsarbete för att locka fler att bli jourtjejer.

– Man ska kunna sitta jour en gång i månaden och så har vi möte ungefär en gång i månaden, så man behöver kunna lägga en till tre timmar i veckan ungefär.

Chatten är öppen tre timmar varje onsdag kväll och där kan stödsökande tjejer anonymt chatta om allting.

– Det handlar om allt mellan himmel och jord. Kroppen, relationer, grövre saker som missförhållanden i hemmet eller att man blivit utsatt för våldtäkt. Några hör av sig för att de inte har någon att prata med och vill prata om vad som hänt i skolan.

Förutom att det går att ta kontakt med tjejjouren via chatt, frågelåda eller mejl så gör föreningen också utåtriktat arbete.

– Vi har till exempel föreläst och haft workshops på skolor. Vi försöker vara med på internationella kvinnodagen 8 mars, internationella kvinnofridsdagen anordnar vi tillsammans med kvinnohuset Tranan och förra året var med vi med på Skövde pride.

De som är med i tjejjouren utbildas bland annat i värdegrundsfrågor och gruppen formar också vad tjejjouren gör.

– Jag tycker om att vara ute på skolor och föreläsa, ha workshops och diskussionsgrupper. Det tycker jag är jättekul och viktigt, för att inte bara de som söker sig till oss ska få det här stödet. Tjejjouren finns av en anledning och det är att det finns ett annat förtryck mot tjejer. Det är viktigt att prata om.

Har det blivit tuffare att vara tjej?

– Ja, jag tror faktiskt det. Många är stressade. Det finns en dubbelmoral i att man ska vara bra, duktig och prestera men man ska inte vara för bra på något. Det är en balansgång som är jobbig för många. Och internet har tillfört jättemycket bra, men det gör också att det finns kränkningar från fler håll.

Hur är det att vara med i tjejjouren?

– Det är väldigt roligt för att man får prata med så många, fast det kan vara jättetuffa samtal om fruktansvärda saker. Folk är tacksamma för att man lyssnar. Vi är ju många gånger den första kontakt de har, säger Evelina Åsgård.

Tjejjouren Elina har funnits sedan 2007 och bildades genom Kvinnojouren Elin. Evelina Åsgård är en av två språkrör i den partipolitiskt obundna föreningen och har varit med i två och ett halvt år.

– En kompis var med och jag har alltid jobbat feministiskt politiskt, jag kände att det var dags att gå med i tjejjouren också.

I dagsläget finns det fem så kallade jourtjejer och några fler är på ingång.

– När jag började var vi runt 12, det var bra för vårt mål är ju att ha chatt på onsdagarna men även kunna ha mer utåtriktat arbete och samarbete med skolor och fritidsgårdar. Strax över tio skulle vara bra, ju fler vi är desto mer kan vi göra.

Rekrytering

Evelina Åsgård berättar att tjejjouren varit dålig på att synas utåt och att de nu håller på med ett rekryteringsarbete för att locka fler att bli jourtjejer.

– Man ska kunna sitta jour en gång i månaden och så har vi möte ungefär en gång i månaden, så man behöver kunna lägga en till tre timmar i veckan ungefär.

Chatten är öppen tre timmar varje onsdag kväll och där kan stödsökande tjejer anonymt chatta om allting.

– Det handlar om allt mellan himmel och jord. Kroppen, relationer, grövre saker som missförhållanden i hemmet eller att man blivit utsatt för våldtäkt. Några hör av sig för att de inte har någon att prata med och vill prata om vad som hänt i skolan.

Förutom att det går att ta kontakt med tjejjouren via chatt, frågelåda eller mejl så gör föreningen också utåtriktat arbete.

– Vi har till exempel föreläst och haft workshops på skolor. Vi försöker vara med på internationella kvinnodagen 8 mars, internationella kvinnofridsdagen anordnar vi tillsammans med kvinnohuset Tranan och förra året var med vi med på Skövde pride.

De som är med i tjejjouren utbildas bland annat i värdegrundsfrågor och gruppen formar också vad tjejjouren gör.

– Jag tycker om att vara ute på skolor och föreläsa, ha workshops och diskussionsgrupper. Det tycker jag är jättekul och viktigt, för att inte bara de som söker sig till oss ska få det här stödet. Tjejjouren finns av en anledning och det är att det finns ett annat förtryck mot tjejer. Det är viktigt att prata om.

Har det blivit tuffare att vara tjej?

– Ja, jag tror faktiskt det. Många är stressade. Det finns en dubbelmoral i att man ska vara bra, duktig och prestera men man ska inte vara för bra på något. Det är en balansgång som är jobbig för många. Och internet har tillfört jättemycket bra, men det gör också att det finns kränkningar från fler håll.

Hur är det att vara med i tjejjouren?

– Det är väldigt roligt för att man får prata med så många, fast det kan vara jättetuffa samtal om fruktansvärda saker. Folk är tacksamma för att man lyssnar. Vi är ju många gånger den första kontakt de har, säger Evelina Åsgård.