14 jun 2016 14:14

15 jun 2016 11:48

Carolinas blod räddar liv

Mariestadsbon Carolina Fries är en av 2 550 givare vid blodcentralen på Skaraborgs sjukhus i Skövde.
– Det är enkelt, smidigt och ett väldigt bra sätt att bidra till något viktigt, säger hon.

På tisdagen uppmärksammades den internationella blodgivardagen på blodcentraler över hela världen.

Ett sätt att hedra minnet av blodgruppernas upptäckare, den österrikiske nobelpristagaren Karl Landsteiner (1868–1943) på dennes födelsedag, och samtidigt påminna om vikten av det finns människor som frivilligt delar med sig och lämnar blod regelbundet.

Räddar liv

– I dag kanske vi tar det för självklart men de som lämnar blod räddar bokstavligen liv varje dag. Utan den här verksamheten skulle sjukvården inte fungera, säger Hilkka Talikka, funktionsansvarig för blodlämningen vid Unilabs blodcentral på Skas Skövde.

Här lämnar 1 400 kvinnor och 1 150 män regelbundet blod året runt.

Centralen kan ta emot upp till 40 givare om dagen och på tisdagen gjorde Carolina Fries från Mariestad sitt första besök på centralen och kunde njuta av god jordgubbstårta efter att ha legat i blodgivarstolen.

– Jag och min syster beslutade för många år sedan att vi skulle ge blod tillsammans när vi bodde i Jönköping. Nu har jag flyttat till Mariestad men vill fortsätta ge blod för den är en sådan enkel sak att bidra med. Det tar inte särskilt lång tid och är ändå så viktigt, säger hon.

För tillfället råder ingen akut blodbrist men centralen tar gärna emot fler givare efter sommaren.

– Blodgrupperna A+ och O- har vi alltid behov av, säger Hilkka Talikka.

På tisdagen uppmärksammades den internationella blodgivardagen på blodcentraler över hela världen.

Ett sätt att hedra minnet av blodgruppernas upptäckare, den österrikiske nobelpristagaren Karl Landsteiner (1868–1943) på dennes födelsedag, och samtidigt påminna om vikten av det finns människor som frivilligt delar med sig och lämnar blod regelbundet.

Räddar liv

– I dag kanske vi tar det för självklart men de som lämnar blod räddar bokstavligen liv varje dag. Utan den här verksamheten skulle sjukvården inte fungera, säger Hilkka Talikka, funktionsansvarig för blodlämningen vid Unilabs blodcentral på Skas Skövde.

Här lämnar 1 400 kvinnor och 1 150 män regelbundet blod året runt.

Centralen kan ta emot upp till 40 givare om dagen och på tisdagen gjorde Carolina Fries från Mariestad sitt första besök på centralen och kunde njuta av god jordgubbstårta efter att ha legat i blodgivarstolen.

– Jag och min syster beslutade för många år sedan att vi skulle ge blod tillsammans när vi bodde i Jönköping. Nu har jag flyttat till Mariestad men vill fortsätta ge blod för den är en sådan enkel sak att bidra med. Det tar inte särskilt lång tid och är ändå så viktigt, säger hon.

För tillfället råder ingen akut blodbrist men centralen tar gärna emot fler givare efter sommaren.

– Blodgrupperna A+ och O- har vi alltid behov av, säger Hilkka Talikka.