14 jun 2016 06:00

14 jun 2016 06:00

Sommarlovet närmar sig för grundskolan i Skövde

SKÖVDE: Grundskolan avslutar läsåret på fredag

Snart stundar ett efterlängtat sommarlov för alla grundskoleelever och förskoleklasser i Skövde, nu springer drygt 5 500 elever ut från skolgårdar, kyrkor och idrottslokaler. Men först efter de traditionella sommarsångerna, musiken och talen som ska hållas.

Läsåret för alla elever inom grundskolan och förskoleklasserna slutar först nu på fredag och det sena datumet för sommarlovet har en förklaring, enligt Pontus Dyring, stabschef på sektor barn och utbildning.

– Vi har 278 skoldagar på ett läsår och nu har schemaläggning gjort att terminen pågår längre. Man har till exempel lagt in ledigheter vid klämdagar för att eleverna fått mer sammanhängande ledigheter då, och det påverkar hur lång terminen blir, säger han.

På fredag är det iallafall dags för alla elever att kuta ut från skolan till sitt sommarlov. I Skövde kommun rör det sig om 5 591 barn och unga som är inskrivna vid de kommunala skolorna, tillkommer gör de elever som går vid de två privata grundskolorna i Skövde, Montessori och Raoul Wallenberg. Med dem inräknade är det totalt 22 skolor som håller skolavslutning under fredagen.

Eriksdalskolan har förlagt sin avslutning till Pingstkyrkan med tre olika tider för de olika årskullarna. I Billingehov kommer två skolor att avlösa varandra med sina avslutningar, först ut på morgonen är Käpplundaskolan och senare på förmiddagen kommer Lundenskolan dit. I Stöpen satsar man traditionellt på sommarlovsfirande ute på skolgården.

Men Heneskolan chansar inte på vädrets makter längre utan väljer Idrottshallen som avslutningslokal.

– Vi sjunger förstås, det blir bland annat Idas sommarvisa och Heneskolans egen sång, och sen har eleverna gjort en stor banderoll med våra värdegrundsord, säger skolans rektor Lena Thyberg.

Läsåret för alla elever inom grundskolan och förskoleklasserna slutar först nu på fredag och det sena datumet för sommarlovet har en förklaring, enligt Pontus Dyring, stabschef på sektor barn och utbildning.

– Vi har 278 skoldagar på ett läsår och nu har schemaläggning gjort att terminen pågår längre. Man har till exempel lagt in ledigheter vid klämdagar för att eleverna fått mer sammanhängande ledigheter då, och det påverkar hur lång terminen blir, säger han.

På fredag är det iallafall dags för alla elever att kuta ut från skolan till sitt sommarlov. I Skövde kommun rör det sig om 5 591 barn och unga som är inskrivna vid de kommunala skolorna, tillkommer gör de elever som går vid de två privata grundskolorna i Skövde, Montessori och Raoul Wallenberg. Med dem inräknade är det totalt 22 skolor som håller skolavslutning under fredagen.

Eriksdalskolan har förlagt sin avslutning till Pingstkyrkan med tre olika tider för de olika årskullarna. I Billingehov kommer två skolor att avlösa varandra med sina avslutningar, först ut på morgonen är Käpplundaskolan och senare på förmiddagen kommer Lundenskolan dit. I Stöpen satsar man traditionellt på sommarlovsfirande ute på skolgården.

Men Heneskolan chansar inte på vädrets makter längre utan väljer Idrottshallen som avslutningslokal.

– Vi sjunger förstås, det blir bland annat Idas sommarvisa och Heneskolans egen sång, och sen har eleverna gjort en stor banderoll med våra värdegrundsord, säger skolans rektor Lena Thyberg.