15 jun 2016 13:44

15 jun 2016 13:44

Hotade exsambo – dömd i hovrätten

NYHETER: Döms för olaga hot och falskt larm

Mannen ringde 112 och uppgav att han skulle skjuta sin exsambo och hennes nya man. Samtalet ledde till ett polispådrag och mannen åtalades senare för olaga hot och falskt larm. Han friades i tingsrätten, men har nu dömts i hovrätten.

Mannen, som är hemmahörande i Tibro, åtalades för ett år sedan misstänkt för olaga hot och falskt larm. Enligt åklagaren hade han en natt sommaren 2014 ringt larmnumret 112 och sagt att han stod utanför en bostad i en kommun i Skaraborg. Där bodde hans exsambo och hennes nya man.

Hagelgevär

Han sade till larmoperatören att han hade ett hagelgevär och att han skulle skjuta paret. Hotet vidarebefordrades till kvinnan och mannen och polisen ryckte också ut till deras bostad. Vilket skulle visa sig vara helt i onödan eftersom mannen inte alls befann sig där utan i stället i sitt hem i Tibro där han greps senare samma natt. Under rättegången i tingsrätten förnekade Tibrobon att det var han som ringt larmnumret. Fast exsambon intygade, efter att han lyssnat på samtalet, att det var han. Mannen hävdade själv att det var hans vänner som hade ringt.

Friad – nu fälld

Tingsrätten konstaterade att bevisningen mot mannen enbart byggde på indicier, i och för sig starka, men att det därmed inte var ställt bortom rimligt tvivel att det var Tibrobon som hotat paret och därmed orsakat polisutryckningen. Mannen friades. Fast domstolen var inte enig. Två nämndemän ville fälla honom då man fann det praktiskt taget uteslutet att någon annan än han ringt samtalet.

Ärendet överklagades till hovrätten som nu ändrat domen. Domstolen anser att manen har gjort sig skyldig till olaga hot och falskt larm och dömer honom till hundra dagsböter. Man finner att utredningen inte ger utrymme för någon annan rimlig förklaring än att det var Tibrobon som ringde. Att det skulle varit hans vänner anser hovrätten är motbevisat. Mannen ska också betala 10 000 kronor i skadestånd till det drabbade paret.

Mannen, som är hemmahörande i Tibro, åtalades för ett år sedan misstänkt för olaga hot och falskt larm. Enligt åklagaren hade han en natt sommaren 2014 ringt larmnumret 112 och sagt att han stod utanför en bostad i en kommun i Skaraborg. Där bodde hans exsambo och hennes nya man.

Hagelgevär

Han sade till larmoperatören att han hade ett hagelgevär och att han skulle skjuta paret. Hotet vidarebefordrades till kvinnan och mannen och polisen ryckte också ut till deras bostad. Vilket skulle visa sig vara helt i onödan eftersom mannen inte alls befann sig där utan i stället i sitt hem i Tibro där han greps senare samma natt. Under rättegången i tingsrätten förnekade Tibrobon att det var han som ringt larmnumret. Fast exsambon intygade, efter att han lyssnat på samtalet, att det var han. Mannen hävdade själv att det var hans vänner som hade ringt.

Friad – nu fälld

Tingsrätten konstaterade att bevisningen mot mannen enbart byggde på indicier, i och för sig starka, men att det därmed inte var ställt bortom rimligt tvivel att det var Tibrobon som hotat paret och därmed orsakat polisutryckningen. Mannen friades. Fast domstolen var inte enig. Två nämndemän ville fälla honom då man fann det praktiskt taget uteslutet att någon annan än han ringt samtalet.

Ärendet överklagades till hovrätten som nu ändrat domen. Domstolen anser att manen har gjort sig skyldig till olaga hot och falskt larm och dömer honom till hundra dagsböter. Man finner att utredningen inte ger utrymme för någon annan rimlig förklaring än att det var Tibrobon som ringde. Att det skulle varit hans vänner anser hovrätten är motbevisat. Mannen ska också betala 10 000 kronor i skadestånd till det drabbade paret.