16 jun 2016 06:00

16 jun 2016 09:25

Ny metod mot ogräs skonar miljön

SKÖVDE: Skövde kommun testar maskin under sommaren

Hett vatten i kampen mot ogräs är mer skonsamt både för miljö och personal.
I sommar provar Skövde kommun metoden i Helensparken och runt stadshuset.

Helt vanligt vatten kan alltså användas för att motverka ogräs och det enda som krävs är att vattnet är riktigt varmt. Metoden är helt fri från kemiska medel och dessutom utförs arbetet av en maskin, vilket gör att personal slipper hantera ogräset för hand.

– Arbetssättet innebär både att vi inte får några förslitningsskador hos personalen och att vi inte behöver använda några kemiska bekämpningsmedel. Något som är bra för alla, skriver Skövde kommuin på sin hemsida.

Det är Allservice i Skövde som har investerat i den ogräsbekämpande maskinen och nu erbjuder de tjänsten för dem som är intresserade. Ett flertal kommuner har nappat och Skövde är en av dem. I sommar ska man prova metoden på ett mindre område – hela Helensparken samt runt stadshuset.

– Vi gör nu ett test på ett begränsat område för att kunna utvärdera arbetssättet, fortsätter kommunen på sin hemsida.

På Allservice är det här något som man tror mycket på.

– Det känns väldigt spännande och det känns som en framtidssatsning. Miljön är ju ett stort kapitel i dag och en viktig aspekt i mångt och mycket. Det är jättekul att kunna bidra till det, säger Håkan Andersson på Allservice.

Inte så många

Än så länge finns det inte så många sådana här maskiner i Sverige och den i Skövde är en av sju som är under användning än så länge. Den är användbar på till exempel grusvägar, kullersten och asfalt och runt kantsten. Maskinen är 1,60 meter bred och har stor kapacitet.

– Iden och den stora grejen är att forcera ytor och äta kvadrat, konstaterar Håkan Andersson.

Vattnet hettas upp till nära kokpunkten och läggs sedan på den ogräsbetäckta ytan. Man kan se en snabb effekt.

– Principen är att man med hjälp av 98-gradigt vatten spränger cellerna i växten och till exempel på ett maskrosblad ser du på en kvart att bladet blir brunsvart. Vid den temperaturen och med den vattenbegjutningen så blir det en reaktion i växten, förklarar Håkan.

Sensorer läser av

Dessutom finns det sensorer i fram på maskinen som läser av om det finns ogräs, vilket gör att den inte lägger på mer vatten än där det är nödvändigt.

– Det blir en optimering och vattnet räcker längre.

Borås kommun testade den här metoden förra sommaren och var nöjda med utfallet. Nu har de till och med köpt in ytterligare en maskin.

– De har sett skillnaden på hur det blir om man håller tilbaka ogräset. Det blir en snyggare och renare stadsmiljö, säger Håkan Andersson – som är optimistisk när det gäller den vattenbaserade metoden mot ogräs.

– Vi får se hur det går, men jag tror på det, avslutar han.

Helt vanligt vatten kan alltså användas för att motverka ogräs och det enda som krävs är att vattnet är riktigt varmt. Metoden är helt fri från kemiska medel och dessutom utförs arbetet av en maskin, vilket gör att personal slipper hantera ogräset för hand.

– Arbetssättet innebär både att vi inte får några förslitningsskador hos personalen och att vi inte behöver använda några kemiska bekämpningsmedel. Något som är bra för alla, skriver Skövde kommuin på sin hemsida.

Det är Allservice i Skövde som har investerat i den ogräsbekämpande maskinen och nu erbjuder de tjänsten för dem som är intresserade. Ett flertal kommuner har nappat och Skövde är en av dem. I sommar ska man prova metoden på ett mindre område – hela Helensparken samt runt stadshuset.

– Vi gör nu ett test på ett begränsat område för att kunna utvärdera arbetssättet, fortsätter kommunen på sin hemsida.

På Allservice är det här något som man tror mycket på.

– Det känns väldigt spännande och det känns som en framtidssatsning. Miljön är ju ett stort kapitel i dag och en viktig aspekt i mångt och mycket. Det är jättekul att kunna bidra till det, säger Håkan Andersson på Allservice.

Inte så många

Än så länge finns det inte så många sådana här maskiner i Sverige och den i Skövde är en av sju som är under användning än så länge. Den är användbar på till exempel grusvägar, kullersten och asfalt och runt kantsten. Maskinen är 1,60 meter bred och har stor kapacitet.

– Iden och den stora grejen är att forcera ytor och äta kvadrat, konstaterar Håkan Andersson.

Vattnet hettas upp till nära kokpunkten och läggs sedan på den ogräsbetäckta ytan. Man kan se en snabb effekt.

– Principen är att man med hjälp av 98-gradigt vatten spränger cellerna i växten och till exempel på ett maskrosblad ser du på en kvart att bladet blir brunsvart. Vid den temperaturen och med den vattenbegjutningen så blir det en reaktion i växten, förklarar Håkan.

Sensorer läser av

Dessutom finns det sensorer i fram på maskinen som läser av om det finns ogräs, vilket gör att den inte lägger på mer vatten än där det är nödvändigt.

– Det blir en optimering och vattnet räcker längre.

Borås kommun testade den här metoden förra sommaren och var nöjda med utfallet. Nu har de till och med köpt in ytterligare en maskin.

– De har sett skillnaden på hur det blir om man håller tilbaka ogräset. Det blir en snyggare och renare stadsmiljö, säger Håkan Andersson – som är optimistisk när det gäller den vattenbaserade metoden mot ogräs.

– Vi får se hur det går, men jag tror på det, avslutar han.