18 jun 2016 06:00

18 jun 2016 06:00

Fiskeglädje i sött och salt vatten

Skövdebon Stefan Ekroth har nyligen provat fiskelyckan i norska Helnessund med tunggung av hälleflundra som ”top of the line”.

Tillsammans med tre kompisar var det saltstänkt fiske i närheten av Lofoten under en veckas tid som gällde. De fyras gäng fångade under sin vistelse ovan polcirkeln en radda torskar upp emot tio kilo styck, plus ett stim snabba sejar samt en och annan lubb.

Kvällstid riggades spöna efter hälleflundra. Släpfiske i 2,5 knops fart med stora jiggar bottennära över 5-25 meters bottendjup var metoden. Oförhappandes signalerade Stefans spö bottennapp. Omedelbart anbefallde han stopp i maskin för att inte mista sin favoritjigg, en 25 cm lång Puffin med vikt 460 gram.

Botten lever!

Men, vad nu då? Botten lever! Fast fisk var ett faktum. Av knyckarna och tyngden i spöt att döma var det en kveite (hälleflundra på norska) som gapat stort. Plattfisken i djupet bjöd upp till häftiga spänntag och rullskrikande utras. Som längst klippte den till med en 40 meter långkörare.

Efter att rusningen parerats följde cirka tio minuters spöfäktande backat med stenhård broms på rullen, vilket fick hälleflundran (29,5 kg och längd 139 cm) att ge upp och halas ombord. Havets storvilt dunsade i durken och fiskeglädjen ombord var påtaglig. Norskt havsfiske när det är som bäst.

Ynglingen Kim Johansson har sedan en tid suktat efter att fånga sitt livs första gädda. Tillsammans med Fiskeligans nuvarande gäddklassledare, Richard Brage blev han i söndags äntligen en gäddfångare. Duon utgick båtledes från hamnen i Mariestad för vidare färd ut mot ”öppet hav”. Väl ute på de präriestora vidderna sjösattes några vobblers bakom båten. Solen strålade från klar himmel på ett för dagen i stort sett stilla vatten. Inte de allra bästa förutsättningarna för gäddfiske, speciellt inte i klarvatten. Några Vänergäddor visade sig dock var på bettet. Kim vevade hem två, varav den tyngsta vägde tre kilo och bedrogs på en Salmo Whitefish. Fiska gädda är jättekul hälsar Kim.

Mete

Att meta anses vara urtypen för allt spöfiske. Att vara bakom flötet är inte dumt alls och kan rekommenderas. Spänningen då flötet dyker sätter sina spår i fiskarsinnet. Vanlig mask, gärna egenplockad, är perfekt som agn då de allra flesta fiskarter i våra vatten tuggar mask. Två exempel följer.

I Karstorpssjön bedrogs häromveckan en 1,4 kilo tung sutare av på kroken trädd krumbuktande anrättning. Höll i kastmetespöt gjorde Håkan Rudahl från Skövde.

I ån Ösans grumliga vatten har skövdebon Melvin Degervik nyligen doppat en metmask med fiskfångst som resultat. En vattenlevande dammsugare i skepnad av en 975 gram tung braxen kunde inte hålla mun.

Anmäl din fångst

Gör som veckans fiskfångare. Anmäl din fångst till Fiskeligan. Sänd gärna med bild eller filmklipp från stunden det begav sig. Formulär hittar du på sla.se. Frågor? Mejla undertecknad bjorn@outdoor.se Oavsett om fisken är liten eller stor så finns det plats att få vara med. Fiskeupplevelser mäts aldrig i kilon.

Tillsammans med tre kompisar var det saltstänkt fiske i närheten av Lofoten under en veckas tid som gällde. De fyras gäng fångade under sin vistelse ovan polcirkeln en radda torskar upp emot tio kilo styck, plus ett stim snabba sejar samt en och annan lubb.

Kvällstid riggades spöna efter hälleflundra. Släpfiske i 2,5 knops fart med stora jiggar bottennära över 5-25 meters bottendjup var metoden. Oförhappandes signalerade Stefans spö bottennapp. Omedelbart anbefallde han stopp i maskin för att inte mista sin favoritjigg, en 25 cm lång Puffin med vikt 460 gram.

Botten lever!

Men, vad nu då? Botten lever! Fast fisk var ett faktum. Av knyckarna och tyngden i spöt att döma var det en kveite (hälleflundra på norska) som gapat stort. Plattfisken i djupet bjöd upp till häftiga spänntag och rullskrikande utras. Som längst klippte den till med en 40 meter långkörare.

Efter att rusningen parerats följde cirka tio minuters spöfäktande backat med stenhård broms på rullen, vilket fick hälleflundran (29,5 kg och längd 139 cm) att ge upp och halas ombord. Havets storvilt dunsade i durken och fiskeglädjen ombord var påtaglig. Norskt havsfiske när det är som bäst.

Ynglingen Kim Johansson har sedan en tid suktat efter att fånga sitt livs första gädda. Tillsammans med Fiskeligans nuvarande gäddklassledare, Richard Brage blev han i söndags äntligen en gäddfångare. Duon utgick båtledes från hamnen i Mariestad för vidare färd ut mot ”öppet hav”. Väl ute på de präriestora vidderna sjösattes några vobblers bakom båten. Solen strålade från klar himmel på ett för dagen i stort sett stilla vatten. Inte de allra bästa förutsättningarna för gäddfiske, speciellt inte i klarvatten. Några Vänergäddor visade sig dock var på bettet. Kim vevade hem två, varav den tyngsta vägde tre kilo och bedrogs på en Salmo Whitefish. Fiska gädda är jättekul hälsar Kim.

Mete

Att meta anses vara urtypen för allt spöfiske. Att vara bakom flötet är inte dumt alls och kan rekommenderas. Spänningen då flötet dyker sätter sina spår i fiskarsinnet. Vanlig mask, gärna egenplockad, är perfekt som agn då de allra flesta fiskarter i våra vatten tuggar mask. Två exempel följer.

I Karstorpssjön bedrogs häromveckan en 1,4 kilo tung sutare av på kroken trädd krumbuktande anrättning. Höll i kastmetespöt gjorde Håkan Rudahl från Skövde.

I ån Ösans grumliga vatten har skövdebon Melvin Degervik nyligen doppat en metmask med fiskfångst som resultat. En vattenlevande dammsugare i skepnad av en 975 gram tung braxen kunde inte hålla mun.

Anmäl din fångst

Gör som veckans fiskfångare. Anmäl din fångst till Fiskeligan. Sänd gärna med bild eller filmklipp från stunden det begav sig. Formulär hittar du på sla.se. Frågor? Mejla undertecknad bjorn@outdoor.se Oavsett om fisken är liten eller stor så finns det plats att få vara med. Fiskeupplevelser mäts aldrig i kilon.

  • Björn Blomqvist