20 jun 2016 06:00

20 jun 2016 06:51

Lars blev katolsk präst

SKÖVDE: Lars Dahlander prästvigd inom Katolska kyrkan

Lars Dahlander prästvigdes under den gångna helgen. Efter en flera år lång utbildning, bland annat med studier i Rom, prästvigdes han i Katolska Domkyrkan i Stockholm.
– Katolska kyrkan är ju en världsreligion och man träffar människor från hela världen här i Sverige, det är spännande, säger Lars Dahlander.

Lars Dahlander är född och uppväxt i Skultorp och under högstadietiden flyttade familjen till Tibro. Redan när han var i 18-årsåldern fanns tankarna på att bli präst, men det var först för ett tiotal år sedan hans intresse för katolicismen väcktes.

– Efter värnplikten tappade jag min tro och det först flera år senare när jag jobbade som begravningsentreprenör i Göteborg som jag kände kallelsen. Vi hade en begravning i ett katolskt kapell och det gjorde ett stort intryck på mig. berättar Lars Dahlander.

Efter flera års studier i Uppsala, där Katolska kyrkan bedriver sin utbildning, var han även i Rom och Vatikanen där han studerade under två år. Det senaste året har han arbetat som diakon vid den katolska församlingen S:ta Eugenia i Stockholm, I helgen blev så prästvigd i den Katolska domkyrkan i Stockholm av den katolske ärkebiskopen. I augusti går flyttlasset till Malmö där han ska arbeta som kaplan, och hösten extra blir intressant i Malmö när påven Franciskus kommer att medverka i ett stort event på Malmö arena.

– Det vore jätteroligt att få träffa påven, han för upp viktiga saker till debatt, exempelvis om miljön och han är lite mer folkligt tillvänd, säger Lars Dahlander.

Katolska kyrkan har 44 församlingar och cirka 113 000 medlemmar i Sverige

Lars Dahlander är född och uppväxt i Skultorp och under högstadietiden flyttade familjen till Tibro. Redan när han var i 18-årsåldern fanns tankarna på att bli präst, men det var först för ett tiotal år sedan hans intresse för katolicismen väcktes.

– Efter värnplikten tappade jag min tro och det först flera år senare när jag jobbade som begravningsentreprenör i Göteborg som jag kände kallelsen. Vi hade en begravning i ett katolskt kapell och det gjorde ett stort intryck på mig. berättar Lars Dahlander.

Efter flera års studier i Uppsala, där Katolska kyrkan bedriver sin utbildning, var han även i Rom och Vatikanen där han studerade under två år. Det senaste året har han arbetat som diakon vid den katolska församlingen S:ta Eugenia i Stockholm, I helgen blev så prästvigd i den Katolska domkyrkan i Stockholm av den katolske ärkebiskopen. I augusti går flyttlasset till Malmö där han ska arbeta som kaplan, och hösten extra blir intressant i Malmö när påven Franciskus kommer att medverka i ett stort event på Malmö arena.

– Det vore jätteroligt att få träffa påven, han för upp viktiga saker till debatt, exempelvis om miljön och han är lite mer folkligt tillvänd, säger Lars Dahlander.

Katolska kyrkan har 44 församlingar och cirka 113 000 medlemmar i Sverige