21 jun 2016 15:25

21 jun 2016 15:50

Fängelse för kollekttjuv

SKÖVDE: Stal pengar i S:ta Helena kyrka

Den man som stal kollekt i S:ta Helena kyrka i februari har nu dömts grov stöld. Han dömdes även för andra brott och påföljden blev åtta månaders fängelse.

Den 43-årige mannen, hemmahörande i en grannkommun, greps i centrala Skövde en februarikväll. Detta efter att han skulle ha stulit pengar ur kassalådan på Redfellas på Rådhusgatan. Polispatrullen som tillkallades kunde senare gripa honom.

Snart kunde han kopplas även till en stöld i S:ta Helena kyrka. En kvinna som tog upp kollekt efter musikgudstjänsten i kyrkan den aktuella kvällen stod med en kopparkruka i handen nära utgången. Kvinnan vittnade under rättegången mot mannen för en vecka sedan om hur han kom in och gick direkt fram till henne. Mannen pekade finger åt henne, sade ”fuck you” samtidigt som han stack ner handen i krukan och tog en näve sedlar och mynt. Han sprang därefter ut. Mannen själv har förnekat grov stöld.

Tingsrätten säger i domen att kvinnan har gjort ett mycket trovärdigt intryck och att hennes uppgifter ska läggas till grund för bedömningen i målet. Tingsrätten anser att det är tydligt att mannen tagit pengar ur krukan och man anser också att stölden är grov eftersom kvinnan höll i krukan, detta jämställer man med att hon hade dem i sin hand. Att han också svurit och pekat finger åt kvinnan samt att pengarna var till för välgörande ändamål förvärrar saken anser tingsrätten.

Gärningen på Redfellas rubriceras enligt domstolen som försök till stöld eftersom det är oklart om mannen fick med sig några pengar. Mannen döms också för att ha stulit en väska innehållande kontanter, tillhörande SJ, stölden skedde på ett tåg mellan Stockholm och Södertälje.

Mannen döms till åtta månaders fängelse.

Den 43-årige mannen, hemmahörande i en grannkommun, greps i centrala Skövde en februarikväll. Detta efter att han skulle ha stulit pengar ur kassalådan på Redfellas på Rådhusgatan. Polispatrullen som tillkallades kunde senare gripa honom.

Snart kunde han kopplas även till en stöld i S:ta Helena kyrka. En kvinna som tog upp kollekt efter musikgudstjänsten i kyrkan den aktuella kvällen stod med en kopparkruka i handen nära utgången. Kvinnan vittnade under rättegången mot mannen för en vecka sedan om hur han kom in och gick direkt fram till henne. Mannen pekade finger åt henne, sade ”fuck you” samtidigt som han stack ner handen i krukan och tog en näve sedlar och mynt. Han sprang därefter ut. Mannen själv har förnekat grov stöld.

Tingsrätten säger i domen att kvinnan har gjort ett mycket trovärdigt intryck och att hennes uppgifter ska läggas till grund för bedömningen i målet. Tingsrätten anser att det är tydligt att mannen tagit pengar ur krukan och man anser också att stölden är grov eftersom kvinnan höll i krukan, detta jämställer man med att hon hade dem i sin hand. Att han också svurit och pekat finger åt kvinnan samt att pengarna var till för välgörande ändamål förvärrar saken anser tingsrätten.

Gärningen på Redfellas rubriceras enligt domstolen som försök till stöld eftersom det är oklart om mannen fick med sig några pengar. Mannen döms också för att ha stulit en väska innehållande kontanter, tillhörande SJ, stölden skedde på ett tåg mellan Stockholm och Södertälje.

Mannen döms till åtta månaders fängelse.