22 jun 2016 12:32

22 jun 2016 12:32

"Rånaren liknar mig"

SKÖVDE: Rättegång mot misstänkt rånare – förnekar brott

Likheten mellan bilderna på rånaren från övervakningsfilmen och den åtalade mannen är slående. Men 37-åringen förnekar att han varit en av tre beväpnade män som försökte råna Pagoldhs ur i april.
– Det är inte jag på bilderna.

SLA kunde i maj avslöja att en 37-årig man hade anhållits misstänkt för inblandning i det brutala rånförsöket mot Pagoldhs ur i april. Polisen hade fått ett tips som lett fram till honom och han åtalades misstänkt för försök till grovt rån. Han är därmed den ende av gärningsmännen som åtalas – de två andra, varav en viftade med en pistol mot både butikspersonal och kunder – är fortfarande oidentifierade.

”Liknar mig”

Men när rättegången mot mannen, som pekas ut som den som med kraftiga hammarslag försökte slå hål på Rolex-montern, hölls på onsdagen förklarade han att han är oskyldig. Han var inte i Skövde på råndagen och det är inte han som syns på övervakningsfilmen. När kammaråklagare Jenny Karlsson sade att experter från Nationellt forensiskt centrum, NFC, uttalat att det finns ”övergripande likheter” och att ”det talar starkt för att det är samma person” svarade han:

– Det är en person som liknar mig, det är allt. Jag var inte där och känner inte heller de andra två som syns på bilderna.

Advokat Peter Wall ger inte heller mycket för NFC-utlåtandet.

– Det är inte lika starkt som dna eller fingeravtryck, och det är inte det samma sak att se någon på bilder som att se någon i verkligheten. Jag ser också likheterna, men det är ungefär som när man ser att någon liknar en kändis.

Blev arg

Under rättegången vittnade en av butiksägarna om rånförsöket och om känslan när hon insåg att rånaren skulle dra upp en pistol.

– Magkänslan sade mig innan att det var något som inte stämde. Jag skrek ”ut” som en signal till personalen. Just då blev jag egentligen inte så rädd, mest arg.

Riktade pistolen

Två kunder fanns i butiken vid rånförsöket, en av dem vittnade. Han uppfattade pistolen som riktig och beskrev den skräck han kände när rånaren gjorde en mantelrörelse och riktade pistolen mot den person han kom i sällskap med och som lyckades springa ut.

– Jag blev livrädd och trodde att han skulle skjuta henne.

När han fick frågan om gärningen verkade planerad svarade han ja.

– Fast dåligt planerad. De kände till den låsta dörren, de hade pistol och hammare och en gick direkt till Rolex-montern. Men de borde vetat att det var omöjligt att krossa glaset.

Kammaråklagare Jenny Karlsson uppgav för SLA att hon ska yrka på ett flerårigt fängelsestraff för 37-åringen.

SLA kunde i maj avslöja att en 37-årig man hade anhållits misstänkt för inblandning i det brutala rånförsöket mot Pagoldhs ur i april. Polisen hade fått ett tips som lett fram till honom och han åtalades misstänkt för försök till grovt rån. Han är därmed den ende av gärningsmännen som åtalas – de två andra, varav en viftade med en pistol mot både butikspersonal och kunder – är fortfarande oidentifierade.

”Liknar mig”

Men när rättegången mot mannen, som pekas ut som den som med kraftiga hammarslag försökte slå hål på Rolex-montern, hölls på onsdagen förklarade han att han är oskyldig. Han var inte i Skövde på råndagen och det är inte han som syns på övervakningsfilmen. När kammaråklagare Jenny Karlsson sade att experter från Nationellt forensiskt centrum, NFC, uttalat att det finns ”övergripande likheter” och att ”det talar starkt för att det är samma person” svarade han:

– Det är en person som liknar mig, det är allt. Jag var inte där och känner inte heller de andra två som syns på bilderna.

Advokat Peter Wall ger inte heller mycket för NFC-utlåtandet.

– Det är inte lika starkt som dna eller fingeravtryck, och det är inte det samma sak att se någon på bilder som att se någon i verkligheten. Jag ser också likheterna, men det är ungefär som när man ser att någon liknar en kändis.

Blev arg

Under rättegången vittnade en av butiksägarna om rånförsöket och om känslan när hon insåg att rånaren skulle dra upp en pistol.

– Magkänslan sade mig innan att det var något som inte stämde. Jag skrek ”ut” som en signal till personalen. Just då blev jag egentligen inte så rädd, mest arg.

Riktade pistolen

Två kunder fanns i butiken vid rånförsöket, en av dem vittnade. Han uppfattade pistolen som riktig och beskrev den skräck han kände när rånaren gjorde en mantelrörelse och riktade pistolen mot den person han kom i sällskap med och som lyckades springa ut.

– Jag blev livrädd och trodde att han skulle skjuta henne.

När han fick frågan om gärningen verkade planerad svarade han ja.

– Fast dåligt planerad. De kände till den låsta dörren, de hade pistol och hammare och en gick direkt till Rolex-montern. Men de borde vetat att det var omöjligt att krossa glaset.

Kammaråklagare Jenny Karlsson uppgav för SLA att hon ska yrka på ett flerårigt fängelsestraff för 37-åringen.