28 jun 2016 06:00

28 jun 2016 06:00

"En förlust för EU oavsett valresultatet"

BRYSSEL: Isabelle Waldenvik om Storbritanniens omröstning

– Jag känner personligen att oavsett valresultatet så är det en förlust för EU att stödet är så svagt i Storbritannien, men även på många andra ställen.
Det säger Isabelle Waldenvik från Skövde om Storbritanniens utträde ur EU.

Isabelle Waldenvik från Skövde gör praktik hos Lars Adaktusson i EU-parlamentet i Bryssel. Den här veckan är det många extrainsatta möten med anledning av att Storbritannien valt att gå ur EU.

– Det här har ju inte hänt förut. Det blir mycket ”Hur gör man?”

Hon säger att hon framför allt tror att alla i EU-parlamentet blev ganska så förvånade av resultatet.

– Ganska länge verkade det som att nej-sidan hade majoritet. Jag känner personligen att oavsett valresultatet så är det en förlust för EU att stödet är så svagt i Storbritannien, men även på många andra ställen.

Beskedet att Storbritannien vill gå ur EU väckte många frågor hos Isabelle Waldenvik och hon upplever en ”Oj, vad har vi gjort?”-insikt hos många britter efter beslutet.

– Man kanske inser att det var ett väldigt känslostyrt beslut. Känslor är viktigt i sammanhanget för det ger uttryck för att EU har misslyckats att leverera en trovärdighet. Men att bygga utifrån det och kliva av projektet blir ju ganska drastiskt.

Hon tycker att det är en skadlig utveckling om fler länder bestämmer sig för att hänga på och också lämna.

– Om man avvecklar EU skulle man behöva hitta nya samarbetsformer för stora frågor. Jag hoppas att EU ska ta det här som en väckarklocka och inse att vi behöver ett bättre EU som jobbar med rätt frågor. Det som EU grundades på: En fredsunion, gemensamma värderingar, säkerhetspolitik, mänskliga rättigheter, utbyte kring handel. EU ska inte lägga sig i detaljpolitik, säger Isabelle Waldenvik.

Isabelle Waldenvik från Skövde gör praktik hos Lars Adaktusson i EU-parlamentet i Bryssel. Den här veckan är det många extrainsatta möten med anledning av att Storbritannien valt att gå ur EU.

– Det här har ju inte hänt förut. Det blir mycket ”Hur gör man?”

Hon säger att hon framför allt tror att alla i EU-parlamentet blev ganska så förvånade av resultatet.

– Ganska länge verkade det som att nej-sidan hade majoritet. Jag känner personligen att oavsett valresultatet så är det en förlust för EU att stödet är så svagt i Storbritannien, men även på många andra ställen.

Beskedet att Storbritannien vill gå ur EU väckte många frågor hos Isabelle Waldenvik och hon upplever en ”Oj, vad har vi gjort?”-insikt hos många britter efter beslutet.

– Man kanske inser att det var ett väldigt känslostyrt beslut. Känslor är viktigt i sammanhanget för det ger uttryck för att EU har misslyckats att leverera en trovärdighet. Men att bygga utifrån det och kliva av projektet blir ju ganska drastiskt.

Hon tycker att det är en skadlig utveckling om fler länder bestämmer sig för att hänga på och också lämna.

– Om man avvecklar EU skulle man behöva hitta nya samarbetsformer för stora frågor. Jag hoppas att EU ska ta det här som en väckarklocka och inse att vi behöver ett bättre EU som jobbar med rätt frågor. Det som EU grundades på: En fredsunion, gemensamma värderingar, säkerhetspolitik, mänskliga rättigheter, utbyte kring handel. EU ska inte lägga sig i detaljpolitik, säger Isabelle Waldenvik.