28 jun 2016 14:55

28 jun 2016 14:55

Unikt ärende avslutat

NYHETER: Skövdepolisens utredning inledning på terroråtal

När Högsta domstolen sagt nej till prövning av det unika terroristärendet betyder det att fallet nu är avslutat och att två män ska avtjäna livstids fängelse. Att det ens blev ett ärende kan kopplas till Skövdepolisens arbete.

På tisdagen meddelade HD att man inte ger prövningstillstånd för de två män, 30 och 32 år gamla, från Göteborg som dömts till livstids fängelse för terroristbrott i både tingsrätt och hovrätt. HD konstaterar bara kort att det inte har kommit fram något skäl för att meddela prövningstillstånd. Fallet har fått stor uppmärksamhet i landet eftersom det varit det första i sitt slag där personer i Sverige åtalas för terroristbrott.

Helt annan utredning

Ursprunget till hela ärendet är en husrannsakan som Skövdepolisen gjorde i den yngre mannens hem. Allt kopplat till en helt annan utredning – narkotikaligan i Skövde. I januari förra året tvingades en Skövdebo under hot att lämna ifrån sig märkesklockor och kontanter. En av dem som polisen misstänkte var med var 30-åringen, bekant med den Skövdebo som dömts som huvudman i narkotikaligan. Göteborgaren syntes i flera olika sammanhang med märkesklockorna och det fattades beslut om en husrannsakan.

När polisen sökte igenom bostaden hittade man en av klockorna, men även en del annat. Inte minst ett usb-minne som skulle visa sig bli avgörande på ett annat sätt.

Viktigt usb-minne

När IT-forensikerna i Skövde gick igenom detta insåg de att det de såg kunde vara ett mycket allvarligt brott. ”Det är innehållet i usb-minnet som ligger till grund för terroriståtalet” sade Agnetha Hilding Qvarnström, chefsåklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, till SLA.

På usb-minnet fanns filmer som visar hur en grupp män mördar två män genom att skära halsen av dem. Det ska ha skett i Syrien våren 2013. Göteborgarna har hävdat att de är oskyldiga.

I och med att HD nu säger nej till en prövning sätts punkt i detta ovanliga ärende.

På tisdagen meddelade HD att man inte ger prövningstillstånd för de två män, 30 och 32 år gamla, från Göteborg som dömts till livstids fängelse för terroristbrott i både tingsrätt och hovrätt. HD konstaterar bara kort att det inte har kommit fram något skäl för att meddela prövningstillstånd. Fallet har fått stor uppmärksamhet i landet eftersom det varit det första i sitt slag där personer i Sverige åtalas för terroristbrott.

Helt annan utredning

Ursprunget till hela ärendet är en husrannsakan som Skövdepolisen gjorde i den yngre mannens hem. Allt kopplat till en helt annan utredning – narkotikaligan i Skövde. I januari förra året tvingades en Skövdebo under hot att lämna ifrån sig märkesklockor och kontanter. En av dem som polisen misstänkte var med var 30-åringen, bekant med den Skövdebo som dömts som huvudman i narkotikaligan. Göteborgaren syntes i flera olika sammanhang med märkesklockorna och det fattades beslut om en husrannsakan.

När polisen sökte igenom bostaden hittade man en av klockorna, men även en del annat. Inte minst ett usb-minne som skulle visa sig bli avgörande på ett annat sätt.

Viktigt usb-minne

När IT-forensikerna i Skövde gick igenom detta insåg de att det de såg kunde vara ett mycket allvarligt brott. ”Det är innehållet i usb-minnet som ligger till grund för terroriståtalet” sade Agnetha Hilding Qvarnström, chefsåklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, till SLA.

På usb-minnet fanns filmer som visar hur en grupp män mördar två män genom att skära halsen av dem. Det ska ha skett i Syrien våren 2013. Göteborgarna har hävdat att de är oskyldiga.

I och med att HD nu säger nej till en prövning sätts punkt i detta ovanliga ärende.