29 jun 2016 06:00

29 jun 2016 07:32

Har börjat gräva för fiber i Ulvåkerbygden

SKÖVDE: "Jätteglada att vi är i gång"

Arbetet med att gräva för fiber har startat i Ulvåkerbygden. Hela fibernätet ska vara installerat och klart i slutet av 2017.
– Att vi får bredband och en säker uppkoppling betyder oerhört mycket för landsbygden, säger Christina Storm, ordförande i Ulvåkerbygdens fiber ekonomisk förening.

I tisdags i förra veckan började arbetet med att gräva för fiber i Ulvåkerbygden. Det finns knappt 300 fastigheter i området, det vill säga i Ulvåkers tätort och omkringliggande landsbygd från Fjället till Horn. I dagsläget har 196 fastighetsägare valt att ansluta sig.

– Vi hoppas att vi blir några fler, det är fortfarande några som inte har lämnat besked och det gäller att man gör det i god tid innan grävmaskinen kommer, säger Christina Storm.

Betyder mycket

Hela fibernätet ska vara installerat och klart senast 31 december 2017. Christina Storm berättar att det betyder mycket för landsbygden att få fiber.

– Adsl funkar väl så där, mobilt bredband är inte så jättebra och täckningen är ju jättedålig på vissa ställen, framför allt inne i Ulvåker. Fiber betyder jättemycket för både privatpersoner och företagare, i det här området är det så många som 80 företag och det ska vara attraktivt att bo här.

Sökt bidrag

Ulvåkerbygdens fiber ekonomisk förening har sökt landsbygdsutvecklingsbidrag till fibernätet, men har inte fått något besked än.

– Vi har sökt för landsbygdsdelen, vi kan inte söka för tätorten Ulvåker. Det finns avsatta pengar och det finansierar material, grävning och utrustning med 40 procent. Hela projektet omfattar sju miljoner plus moms. Vi har sökt så vi kan få ungefär två miljoner om det går bra.

Högtryck

Entreprenör är Eltel Networks Infranet AB som anlitat WLM Gräv AB som underentreprenör.

– Det här är ett av många projekt vi håller på med just nu. Det är väldigt hett, branschen går för högtryck, säger Johan Lundgren, projektledare från Eltel.

– Vi är jätteglada att vi är i gång. Det har varit mycket jobb som inte synts hittills, mycket pappersjobb, diverse kontakter med myndigheter, söka tillstånd, pengar och så vidare. Det är först nu när man kommer i gång och gräver som man tycker att det blir på riktigt, säger Christina Storm.

I tisdags i förra veckan började arbetet med att gräva för fiber i Ulvåkerbygden. Det finns knappt 300 fastigheter i området, det vill säga i Ulvåkers tätort och omkringliggande landsbygd från Fjället till Horn. I dagsläget har 196 fastighetsägare valt att ansluta sig.

– Vi hoppas att vi blir några fler, det är fortfarande några som inte har lämnat besked och det gäller att man gör det i god tid innan grävmaskinen kommer, säger Christina Storm.

Betyder mycket

Hela fibernätet ska vara installerat och klart senast 31 december 2017. Christina Storm berättar att det betyder mycket för landsbygden att få fiber.

– Adsl funkar väl så där, mobilt bredband är inte så jättebra och täckningen är ju jättedålig på vissa ställen, framför allt inne i Ulvåker. Fiber betyder jättemycket för både privatpersoner och företagare, i det här området är det så många som 80 företag och det ska vara attraktivt att bo här.

Sökt bidrag

Ulvåkerbygdens fiber ekonomisk förening har sökt landsbygdsutvecklingsbidrag till fibernätet, men har inte fått något besked än.

– Vi har sökt för landsbygdsdelen, vi kan inte söka för tätorten Ulvåker. Det finns avsatta pengar och det finansierar material, grävning och utrustning med 40 procent. Hela projektet omfattar sju miljoner plus moms. Vi har sökt så vi kan få ungefär två miljoner om det går bra.

Högtryck

Entreprenör är Eltel Networks Infranet AB som anlitat WLM Gräv AB som underentreprenör.

– Det här är ett av många projekt vi håller på med just nu. Det är väldigt hett, branschen går för högtryck, säger Johan Lundgren, projektledare från Eltel.

– Vi är jätteglada att vi är i gång. Det har varit mycket jobb som inte synts hittills, mycket pappersjobb, diverse kontakter med myndigheter, söka tillstånd, pengar och så vidare. Det är först nu när man kommer i gång och gräver som man tycker att det blir på riktigt, säger Christina Storm.