30 jun 2016 17:25

30 jun 2016 17:25

Konstnärligt grävande

SKÖVDE: Nio sommarjobbare fick gräva en grop i konstens tecken

I samarbete med Skövde konstmuseum tar Monique Wernhamn hjälp av sommarjobbare för att besvara frågan om vad ett arbete egentligen är. Genom att gräva en grop hoppades man komma ett steg närmare svaret.
– Det är lite mysko, säger sommarjobbaren Sara Nielsen.

När Skövdes konstmuseum skulle börja titta på att ta in sommarjobbare för juni och juli hoppades man på att kunna förena konst och jobb i så stor utsträckning som möjligt. Det blev en möjlighet när man påbörjade samarbetet med Monique Wernhamn, ”The Sustainable Woman”, som i sin konst utforskar människors relation till arbete.

Konst om arbete

– Vi har haft sommarjobbbare tidigare men nu kunde vi erbjuda dem ett konstprojekt. Det är roligt när man får möjlighet att både arbeta med en konstnär och ungdomar, säger konstpedagogen Anna Palm som är med och ansvarar över sommarjobbarna.

Projektet går ut på att genom olika sätt närma sig arbete och allt vad det kan innebära. Bland annat belyser man hur arbete och privatliv kan komma att kollidera och samspela under livets gång.

– Ungdomarna är här för att hjälpa mig att undersöka vad ett arbete kan vara och det här sommarjobbet är det första arbetet för många av dem. Deras tankar blir därför extra värdefulla, säger Monique Wernhamn.

Lite förbryllande

Sedan starten den 20 juni har ungdomarna fått vara med i olika workshops och videobloggar där de har fått diskutera och dela med sig av sina tankar kring arbete. Men nu har det också fått göra det första riktiga kroppsarbetet.

– Det är lite mysko. Jag trodde inte man kunde ha detta som ett sommarjobb. Det har helt klart varit det jobbigaste hittills, säger Sara Nielsen med en spade i högsta hugg.

Med grävandet ville Monique få fram arbetet i sin renaste form och visa hur slitsamma vissa jobb kan vara.

Letar efter kontrast

Nästa mål med projektet blir att försöka skapa en så stor kontrast som möjligt till grävandet, menar Monique Wernhamn.

– Hela fredagen ska de i stället sitta på Hertig Johans torg i solstolar och läsa böcker. Det ska ge en motsatt bild och väcka tankar om hur olika jobb faktiskt kan vara. För många gånger kan det finnas sådana starka kontraster ute i arbetslivet också.

När Skövdes konstmuseum skulle börja titta på att ta in sommarjobbare för juni och juli hoppades man på att kunna förena konst och jobb i så stor utsträckning som möjligt. Det blev en möjlighet när man påbörjade samarbetet med Monique Wernhamn, ”The Sustainable Woman”, som i sin konst utforskar människors relation till arbete.

Konst om arbete

– Vi har haft sommarjobbbare tidigare men nu kunde vi erbjuda dem ett konstprojekt. Det är roligt när man får möjlighet att både arbeta med en konstnär och ungdomar, säger konstpedagogen Anna Palm som är med och ansvarar över sommarjobbarna.

Projektet går ut på att genom olika sätt närma sig arbete och allt vad det kan innebära. Bland annat belyser man hur arbete och privatliv kan komma att kollidera och samspela under livets gång.

– Ungdomarna är här för att hjälpa mig att undersöka vad ett arbete kan vara och det här sommarjobbet är det första arbetet för många av dem. Deras tankar blir därför extra värdefulla, säger Monique Wernhamn.

Lite förbryllande

Sedan starten den 20 juni har ungdomarna fått vara med i olika workshops och videobloggar där de har fått diskutera och dela med sig av sina tankar kring arbete. Men nu har det också fått göra det första riktiga kroppsarbetet.

– Det är lite mysko. Jag trodde inte man kunde ha detta som ett sommarjobb. Det har helt klart varit det jobbigaste hittills, säger Sara Nielsen med en spade i högsta hugg.

Med grävandet ville Monique få fram arbetet i sin renaste form och visa hur slitsamma vissa jobb kan vara.

Letar efter kontrast

Nästa mål med projektet blir att försöka skapa en så stor kontrast som möjligt till grävandet, menar Monique Wernhamn.

– Hela fredagen ska de i stället sitta på Hertig Johans torg i solstolar och läsa böcker. Det ska ge en motsatt bild och väcka tankar om hur olika jobb faktiskt kan vara. För många gånger kan det finnas sådana starka kontraster ute i arbetslivet också.

  • Joacim F Kaiberger