01 jul 2016 11:26

01 jul 2016 11:28

Fängelse för rånförsöket i klockbutik

SKÖVDE

Mannen förnekade att han var med och försökte råna Pagoldhs ur i april. Men tingsrätten anser att det är han som syns på övervakningsfilmen och dömer honom till fängelse i 2 år och 6 månader för rånförsök. Men brottet bedöms inte som grovt.

SLA kunde i maj avslöja att en 37-årig man hade anhållits misstänkt för inblandning i det brutala rånförsöket mot Pagoldhs ur i april. Polisen hade fått ett tips som lett fram till honom och han åtalades misstänkt för försök till grovt rån. Han var därmed den ende av gärningsmännen som åtalades – de två andra, varav en viftade med en pistol mot både butikspersonal och kunder – är fortfarande oidentifierade.

Men när rättegången mot mannen, som pekades ut som den som med kraftiga hammarslag försökte slå hål på Rolex-montern, hölls i Skaraborgs tingsätt förklarade han att han är oskyldig. Han var inte i Skövde på råndagen och det är inte han som syns på övervakningsfilmen. ”Det är en person som liknar mig, det är allt. Jag var inte där och känner inte heller de andra två som syns på bilderna”.

Men Skaraborgs tingsrätt anser att det är klarlagt att han befann sig i Skövde den 7 april och att han var en av tre som försökte råna butiken på dyrbara klockor.

Tingsätten dömer honom till fängelse i 2 år och 6 månader. han utvisas därefter ur riket och får inte återvända hit förrän tidigast 2026. Han ska också betala skadestånd till butiksägarna och bolaget om sammanlagt cirka 20 000 kronor.

Men tingsrätten anser inte som åklagare, som också yrkade på fyra års fängelse, att mannen ska dömas för försök till grovt rån. Domstolen anser att det handlar om ett brott av normalgraden. Detta delvis på grund av att åklagaren inte har lyckats styrka sitt påstående om att en av rånarna hade ett skarpladdat vapen. Den tomhylsa som hittades i butiken var en tårgaspatron.

Om det inte var ett skarpladdat vapen har gärningsmännen inte visat synnerlig råhet, anses domstolen. Man hänvisar också till att det var ett relativt kort förlopp.

SLA kunde i maj avslöja att en 37-årig man hade anhållits misstänkt för inblandning i det brutala rånförsöket mot Pagoldhs ur i april. Polisen hade fått ett tips som lett fram till honom och han åtalades misstänkt för försök till grovt rån. Han var därmed den ende av gärningsmännen som åtalades – de två andra, varav en viftade med en pistol mot både butikspersonal och kunder – är fortfarande oidentifierade.

Men när rättegången mot mannen, som pekades ut som den som med kraftiga hammarslag försökte slå hål på Rolex-montern, hölls i Skaraborgs tingsätt förklarade han att han är oskyldig. Han var inte i Skövde på råndagen och det är inte han som syns på övervakningsfilmen. ”Det är en person som liknar mig, det är allt. Jag var inte där och känner inte heller de andra två som syns på bilderna”.

Men Skaraborgs tingsrätt anser att det är klarlagt att han befann sig i Skövde den 7 april och att han var en av tre som försökte råna butiken på dyrbara klockor.

Tingsätten dömer honom till fängelse i 2 år och 6 månader. han utvisas därefter ur riket och får inte återvända hit förrän tidigast 2026. Han ska också betala skadestånd till butiksägarna och bolaget om sammanlagt cirka 20 000 kronor.

Men tingsrätten anser inte som åklagare, som också yrkade på fyra års fängelse, att mannen ska dömas för försök till grovt rån. Domstolen anser att det handlar om ett brott av normalgraden. Detta delvis på grund av att åklagaren inte har lyckats styrka sitt påstående om att en av rånarna hade ett skarpladdat vapen. Den tomhylsa som hittades i butiken var en tårgaspatron.

Om det inte var ett skarpladdat vapen har gärningsmännen inte visat synnerlig råhet, anses domstolen. Man hänvisar också till att det var ett relativt kort förlopp.