01 jul 2016 06:00

01 jul 2016 06:00

Skövdefilmaren Ari fann dokumentär ådra

PORTRÄTT: Har nytta av sin bakgrund

Det ena ger det andra. Det vet filmaren Aristenes ”Ari” Pereira i Skövde. Som liten flydde han från Brasilien och flytten tillbaka dit på 1980-talet märkte honom för livet.
– Hade jag inte flyttat så hade jag inte gjort de val jag gjort i dag.

Det är en vanlig vardag i juni. Huset som Aristenes ”Ari” Pereira bor i är lite svårt att hitta och det tyckte han också när familjen flyttade dit. I Skövde har Ari bott sedan 1992, men vägen dit var både lång och krokig.

– Jag är född i Brasilien och vi flydde från oroligheterna där när jag var fyra år.

Via Chile och Panama tog familjen sig till Sverige.

– Min morfar visste att Sverige tog emot flyktingar. Jag kommer från en familj som pratat mycket politik och företagande. Morfar skrev brev till den svenska regeringen och vi sattes på ett plan.

Flyttade tillbaka

1974 landade de i Stockholm, blev placerade på en flyktingförläggning i Ystad och utplacerade i Motala.

– Det var ett annat Sverige då, mina föräldrar fick jobb direkt.

1981 flyttade morfadern tillbaka och 1983 flyttade Ari, hans bror och mamma dit också.

– Jag kom från Lund till São Paolo, en miljonstad, och såg en dödskjutning på gatan när jag var 14 år. Det var ett slag i ansiktet, döden och fattigdomen var vardag. De tre åren vi bodde där märkte mig för livet. Men det var en ögonöppnare, om jag inte hade flyttat hade jag inte gjort de val jag gjort i dag.

Ensamkommande

I vuxen ålder startade han ett medieföretag, efter att det hade gått i konkurs fick han jobb på ett behandlingshem i Säter, var en sväng på Vasaskolan som elevassistent innan han halkade på det berömda bananskalet och började jobba med ensamkommande flyktingbarn.

– När jag kom till Brasilien 1983 kunde jag inte språket. Jag kunde känna igen mig i de ensamkommande, vad de ställs inför.

Men media lockade fortfarande och valet föll på att gå audiovisuell produktion på Högskolan Dalarna i Falun.

– Det är en konstnärlig utbildning inom media där man får testa på det mesta. Jag förstod ganska snabbt att jag hade den dokumentära ådran, utifrån vem jag är som person.

Startade eget

Att starta eget efter utbildningen fanns inte i kalkylen då. Nu blev det så ändå, han startade företaget Exit stage left. Ari är ett stort fan av kanadensiska Rush och företagsnamnet är taget från ett av bandets album.

– Jag fick chansen att jobba med Johan Söderberg, en jättestor regissör som klippte David Bowies sista musikvideo. Många dörrar öppnades då och jag tänkte att jag kanske skulle starta eget.

Det ena ger det andra som sagt. Johan Söderberg var lärare på utbildningen och nu är Ari själv gästföreläsare.

– Det blev en rivstart med företaget och jag har jobbat med allt möjligt, till exempel musikvideor, dokumentärer och reklamfilm.

En skildring

Just nu håller han på med en skildring av extremsportaren Roger Lindberg från Falköping, eller snarare människan Roger Lindberg. Varför utmanar han sig som han gör?

– Vi sände live på Facebook när han lyfte och sprang ett maraton. Nådde vi ut till 200 personer så skulle vi vara nöjda, vi nådde 22 000 personer, säger Ari som också håller på att klippa en musikvideo till en stor svensk hiphop-artist.

Det är en vanlig vardag i juni. Huset som Aristenes ”Ari” Pereira bor i är lite svårt att hitta och det tyckte han också när familjen flyttade dit. I Skövde har Ari bott sedan 1992, men vägen dit var både lång och krokig.

– Jag är född i Brasilien och vi flydde från oroligheterna där när jag var fyra år.

Via Chile och Panama tog familjen sig till Sverige.

– Min morfar visste att Sverige tog emot flyktingar. Jag kommer från en familj som pratat mycket politik och företagande. Morfar skrev brev till den svenska regeringen och vi sattes på ett plan.

Flyttade tillbaka

1974 landade de i Stockholm, blev placerade på en flyktingförläggning i Ystad och utplacerade i Motala.

– Det var ett annat Sverige då, mina föräldrar fick jobb direkt.

1981 flyttade morfadern tillbaka och 1983 flyttade Ari, hans bror och mamma dit också.

– Jag kom från Lund till São Paolo, en miljonstad, och såg en dödskjutning på gatan när jag var 14 år. Det var ett slag i ansiktet, döden och fattigdomen var vardag. De tre åren vi bodde där märkte mig för livet. Men det var en ögonöppnare, om jag inte hade flyttat hade jag inte gjort de val jag gjort i dag.

Ensamkommande

I vuxen ålder startade han ett medieföretag, efter att det hade gått i konkurs fick han jobb på ett behandlingshem i Säter, var en sväng på Vasaskolan som elevassistent innan han halkade på det berömda bananskalet och började jobba med ensamkommande flyktingbarn.

– När jag kom till Brasilien 1983 kunde jag inte språket. Jag kunde känna igen mig i de ensamkommande, vad de ställs inför.

Men media lockade fortfarande och valet föll på att gå audiovisuell produktion på Högskolan Dalarna i Falun.

– Det är en konstnärlig utbildning inom media där man får testa på det mesta. Jag förstod ganska snabbt att jag hade den dokumentära ådran, utifrån vem jag är som person.

Startade eget

Att starta eget efter utbildningen fanns inte i kalkylen då. Nu blev det så ändå, han startade företaget Exit stage left. Ari är ett stort fan av kanadensiska Rush och företagsnamnet är taget från ett av bandets album.

– Jag fick chansen att jobba med Johan Söderberg, en jättestor regissör som klippte David Bowies sista musikvideo. Många dörrar öppnades då och jag tänkte att jag kanske skulle starta eget.

Det ena ger det andra som sagt. Johan Söderberg var lärare på utbildningen och nu är Ari själv gästföreläsare.

– Det blev en rivstart med företaget och jag har jobbat med allt möjligt, till exempel musikvideor, dokumentärer och reklamfilm.

En skildring

Just nu håller han på med en skildring av extremsportaren Roger Lindberg från Falköping, eller snarare människan Roger Lindberg. Varför utmanar han sig som han gör?

– Vi sände live på Facebook när han lyfte och sprang ett maraton. Nådde vi ut till 200 personer så skulle vi vara nöjda, vi nådde 22 000 personer, säger Ari som också håller på att klippa en musikvideo till en stor svensk hiphop-artist.