03 jul 2016 16:08

03 jul 2016 16:08

Stor rockabillyfestival i Lerdala

SKÖVDE

I Lerdala återupplivades folkparkskulturen under två dagar. Sweden rockabilly festival drog besökare vars gemensamma nämnare är kärleken till nostalgi, bilar och femtiotalsmusik.

Det som från början var tänkt som en Eddie Meduza-festival, men som i stället kom att fokusera på rockabilly i allmänhet, ägde rum under helgen för femte året i rad. Efter några år av negativ trend gällande besöksantalet bestämde sig arrangörerna för att göra en nysatsning.

Tidigare år har festivalen hållits på Axevalla travbana. I år hölls den på Gröna Lund utanför Lerdala. Dels för att kunna utöka med festivalen med eget campingområde och plats för utställningar. Men framför allt för att leda det hela tillbaka till rötterna, till folkparkernas era.

– Vi flyttar hem. Det var så här de spelade när det var som störst, säger festivalgeneralen Peter Strandberg.

Spelschemat var noggrant utvalt för att falla åhörarna i smaken.

– Alla bokningar har jag gjort efter att ha frågat utvalda personer i publiken och folk i musikbranschen. Jag tycker själv att det blivit fantastiska band.

Bland de som spelade på stora scenen kan nämnas The Black Knights, Eva Eastwood och Jack Baymoore and the Bandits. Från Skaraborg kom Skövdebandet The Fastback och Norstedtz.

I serveringstältet spelades musik under större delen av tiden då festivalen var öppen. Plöj-Ingaz och Fertilizers stod på lilla scenen under fredagen respektive lördagen. Det senare bandet kommer från Tun, Grästorp och Vara.

Festivalen blev välbesökt och raggarbilarna kom till Gröna Lund i en aldrig sinande ström till sent på helgkvällarna.

Det som från början var tänkt som en Eddie Meduza-festival, men som i stället kom att fokusera på rockabilly i allmänhet, ägde rum under helgen för femte året i rad. Efter några år av negativ trend gällande besöksantalet bestämde sig arrangörerna för att göra en nysatsning.

Tidigare år har festivalen hållits på Axevalla travbana. I år hölls den på Gröna Lund utanför Lerdala. Dels för att kunna utöka med festivalen med eget campingområde och plats för utställningar. Men framför allt för att leda det hela tillbaka till rötterna, till folkparkernas era.

– Vi flyttar hem. Det var så här de spelade när det var som störst, säger festivalgeneralen Peter Strandberg.

Spelschemat var noggrant utvalt för att falla åhörarna i smaken.

– Alla bokningar har jag gjort efter att ha frågat utvalda personer i publiken och folk i musikbranschen. Jag tycker själv att det blivit fantastiska band.

Bland de som spelade på stora scenen kan nämnas The Black Knights, Eva Eastwood och Jack Baymoore and the Bandits. Från Skaraborg kom Skövdebandet The Fastback och Norstedtz.

I serveringstältet spelades musik under större delen av tiden då festivalen var öppen. Plöj-Ingaz och Fertilizers stod på lilla scenen under fredagen respektive lördagen. Det senare bandet kommer från Tun, Grästorp och Vara.

Festivalen blev välbesökt och raggarbilarna kom till Gröna Lund i en aldrig sinande ström till sent på helgkvällarna.

  • Jesper Sydhagen