06 jul 2016 10:15

06 jul 2016 17:34

Ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning

MORDRÄTTEGÅNG: Dödade mamma – mordåtalades

Mamman hade kämpat för att sonen skulle få vård för sina svåra psykiska problem – till och med samma vecka i maj som han dödade henne. På onsdagen hölls rättegången mot sonen.

Det var den 13 maj som mannen med olika tillhyggen slog ihjäl sin mamma i hennes hem i Tibro. Han ringde själv till SOS alarm och berättade att han hade dödat henne. Polispatrullen som kallades till platsen möttes av mannen i blodiga kläder.

Mordåtalades

Mannen åtalades misstänkt för mord och när rättegången mot honom hölls i tingsrätten på onsdagen var det en fruktansvärd historia som domstolen fick ta del av.

På ena sidan i salen satt den åtalade med sin advokat och på den andra satt hans syskon tillsammans med målsägandebiträden och kammaråklagare Ylva Lundgren. Den åtalade tittade mest ner i bordet och det var tydligt att han inte mådde bra. Lika tydligt var det att syskonen lider.

Psykiska problem

Åklagaren berättade om att mannen i sviterna av en allvarlig sjukdom han hade som barn drabbades av psykiska problem. Mamman hade kämpat för att han skulle få vård och det gjorde hon också samma vecka som han slog ihjäl henne. Mannen hade även tidigare varit hotfull mot mamman och hade också fått psykisk tvångsvård som senare övergick i frivillig vård. Samma vecka som han dödade mamman hade flyttat hem till henne efter att ha levt ensam under ett drygt år.

Syskonen vittnade under rättegången om saknaden efter sin mamma, och att de aldrig trodde att broderns ilska mot henne skulle kunna gå så här långt. Vården som brodern fått för de psykiska problemen kallade ett av syskonen för ”ett skämt”.

Innan rättegången har mannen genomgått en paragraf sju-utredning, en liten sinnesundersökning, som visade att han kan lida av en allvarlig psykisk störning.

Övertygande bevisning

Tingsrätten ansåg efter överläggningar på onsdagen att det finns övertygande bevisning om att mannen har begått gärningen enligt gärningsbeskrivningen men domstolen tog inte ställning till rubriceringen. Man beslutade också att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Mannen erkände i rättegångens inledning via sin advokat de faktiska omständigheterna kring gärningen, men menar att det saknas uppsåt, att det handlar om ett inbillat nödvärn där hans agerande beror på det psykiska tillståndet.

Det var den 13 maj som mannen med olika tillhyggen slog ihjäl sin mamma i hennes hem i Tibro. Han ringde själv till SOS alarm och berättade att han hade dödat henne. Polispatrullen som kallades till platsen möttes av mannen i blodiga kläder.

Mordåtalades

Mannen åtalades misstänkt för mord och när rättegången mot honom hölls i tingsrätten på onsdagen var det en fruktansvärd historia som domstolen fick ta del av.

På ena sidan i salen satt den åtalade med sin advokat och på den andra satt hans syskon tillsammans med målsägandebiträden och kammaråklagare Ylva Lundgren. Den åtalade tittade mest ner i bordet och det var tydligt att han inte mådde bra. Lika tydligt var det att syskonen lider.

Psykiska problem

Åklagaren berättade om att mannen i sviterna av en allvarlig sjukdom han hade som barn drabbades av psykiska problem. Mamman hade kämpat för att han skulle få vård och det gjorde hon också samma vecka som han slog ihjäl henne. Mannen hade även tidigare varit hotfull mot mamman och hade också fått psykisk tvångsvård som senare övergick i frivillig vård. Samma vecka som han dödade mamman hade flyttat hem till henne efter att ha levt ensam under ett drygt år.

Syskonen vittnade under rättegången om saknaden efter sin mamma, och att de aldrig trodde att broderns ilska mot henne skulle kunna gå så här långt. Vården som brodern fått för de psykiska problemen kallade ett av syskonen för ”ett skämt”.

Innan rättegången har mannen genomgått en paragraf sju-utredning, en liten sinnesundersökning, som visade att han kan lida av en allvarlig psykisk störning.

Övertygande bevisning

Tingsrätten ansåg efter överläggningar på onsdagen att det finns övertygande bevisning om att mannen har begått gärningen enligt gärningsbeskrivningen men domstolen tog inte ställning till rubriceringen. Man beslutade också att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Mannen erkände i rättegångens inledning via sin advokat de faktiska omständigheterna kring gärningen, men menar att det saknas uppsåt, att det handlar om ett inbillat nödvärn där hans agerande beror på det psykiska tillståndet.