12 jul 2016 13:18

12 jul 2016 13:18

Minskning – men inte i Skaraborg

NYHETER: Färsk statistik om inbrott

Antalet anmälda bostadsinbrott minskar totalt sett i landet under det första halvåret. Fast i Skövde går det åt andra hållet – från 28 inbrott 2015 till 38 hittills i år.

Det är tidningen Hem och hyra som har tagit del av färsk statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, och som presenteras på hemsidan. Och det är glädjande siffror – under första halvan av året har antalet anmälda bostadsinbrott minskat i Sverige med tre procent, till sammanlagt 9 700 fördelat på 3 620 inbrott i lägenhet och 6 100 inbrott i villa.

Minskningen i framför allt Stockholm är uppseendeväckande – 21 procent. Det förklaras bland annat med att polisen sedan några år arbetar offensivt mot inbrottstjuvar. På orterna i SLA:s spridningsområde är det inte lika munter läsning. Under perioden januari till juni i år har antalet bostadsinbrott i Skövde ökat till 38 (förra året 28). I Falköping noteras en ökning från 12 till 28, i Tibro från 8 till 12, i Karlsborg från 1 till 8 och i Hjo från 4 till 5.

Vad ökningen här beror på är oklart, men vid tidigare liknande toppar har polisen förklarat det med att det vid tillfället har härjat inbrottsligor i området.

Det är tidningen Hem och hyra som har tagit del av färsk statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, och som presenteras på hemsidan. Och det är glädjande siffror – under första halvan av året har antalet anmälda bostadsinbrott minskat i Sverige med tre procent, till sammanlagt 9 700 fördelat på 3 620 inbrott i lägenhet och 6 100 inbrott i villa.

Minskningen i framför allt Stockholm är uppseendeväckande – 21 procent. Det förklaras bland annat med att polisen sedan några år arbetar offensivt mot inbrottstjuvar. På orterna i SLA:s spridningsområde är det inte lika munter läsning. Under perioden januari till juni i år har antalet bostadsinbrott i Skövde ökat till 38 (förra året 28). I Falköping noteras en ökning från 12 till 28, i Tibro från 8 till 12, i Karlsborg från 1 till 8 och i Hjo från 4 till 5.

Vad ökningen här beror på är oklart, men vid tidigare liknande toppar har polisen förklarat det med att det vid tillfället har härjat inbrottsligor i området.