12 jul 2016 14:19

12 aug 2016 16:15

Nu åtalas traktorligan

ÅTAL: Traktorer för miljoner stals i Skövde

(UPPDATERAD) Fem män den så kallade traktorligan åtalas nu misstänkta för grova stölder runt om i landet, bland annat i Skövde. Åklagaren anser att det handlar om en planerad och organiserad verksamhet för mångmiljonbelopp.

Männen åtalas för sex grova stölder och medhjälp till samma brott på flera orter i landet, bland annat i Kumla, Billeberga, Kista, Skänninge och Skövde. Vice chefsåklagare Marianne Aldén anser att männen, hemmahörande i Litauen, tillsammans och i samråd eller i vart fall samförstånd vid sex tillfällen olovligen har tagit traktorer, jordbruksmaskiner och annat gods till ett uppskattat värde av nära 12 miljoner kronor.

Organiserad verksamhet

Aldén anser att gärningarna är att bedöma som grova eftersom de utgjort ett led i en planerad och organiserad verksamhet och har utförts med stor förslagenhet. Gärningarna har dessutom enligt åklagaren var och en och tillsammans avsett betydande värden.

Två planerade

Åklagaren pekar ut två män som ”ledare” i ligan, de ska ha planerat förberett och rekognoserat och utfört stölderna. Övriga har haft mindre roller men är ändå att anse som gärningsmän anser åklagaren eftersom de ha deltagit i utförandet av brotten. Men en av de fem, som tillhandahållit lastfordon för brottens utförande, åtalas enbart för medhjälp till grov stöld. En av de åtalade erkänner brott, två erkänner de faktiska omständigheterna och två män förnekar helt inblandning.

Som bevisning åberopar åklagaren bland annat analyser av samtalslistor och teletrafik, analyser av filer i mobiler och datorer, falska registreringsbevis, företeckning över färjeresor, en lapp från en hotell i Skövde som hittats i en av de åtalades plånböcker, brottsplatsundersökningar och protokoll om fordonsundersökningar.

Åklagaren yrkar också att de fem utvisas ur riket med förbud om att återvända under viss tid.

Stöld i Skövde

Det som har vuxit till en jätte­utredning började med en stöld av två John Deere-taktorer och en teleskop­lastare från en gård utanför Skövde i december. Två av gärningsmännen greps senare samma dag i närheten av Lerdala när de befann sig vid teleskop­lastaren som stod på ett släp. Ytterligare två män fanns med vid platsen, men de hann fly från polisen och ut ur landet – trots att både tull och gränspolis snabbt kontaktades av Skövdepolisen. Även trak­torerna var borta. De två som greps häktades ett par dagar senare. Polis och åklagare arbetade vidare – och det gav resultat. Ytterligare några män greps i Litauen under våren och fördes till Skövde och häktades.

I Litauen hittades också de två Skövde­traktorerna, som polisen lyckades identifiera.

Männen åtalas för sex grova stölder och medhjälp till samma brott på flera orter i landet, bland annat i Kumla, Billeberga, Kista, Skänninge och Skövde. Vice chefsåklagare Marianne Aldén anser att männen, hemmahörande i Litauen, tillsammans och i samråd eller i vart fall samförstånd vid sex tillfällen olovligen har tagit traktorer, jordbruksmaskiner och annat gods till ett uppskattat värde av nära 12 miljoner kronor.

Organiserad verksamhet

Aldén anser att gärningarna är att bedöma som grova eftersom de utgjort ett led i en planerad och organiserad verksamhet och har utförts med stor förslagenhet. Gärningarna har dessutom enligt åklagaren var och en och tillsammans avsett betydande värden.

Två planerade

Åklagaren pekar ut två män som ”ledare” i ligan, de ska ha planerat förberett och rekognoserat och utfört stölderna. Övriga har haft mindre roller men är ändå att anse som gärningsmän anser åklagaren eftersom de ha deltagit i utförandet av brotten. Men en av de fem, som tillhandahållit lastfordon för brottens utförande, åtalas enbart för medhjälp till grov stöld. En av de åtalade erkänner brott, två erkänner de faktiska omständigheterna och två män förnekar helt inblandning.

Som bevisning åberopar åklagaren bland annat analyser av samtalslistor och teletrafik, analyser av filer i mobiler och datorer, falska registreringsbevis, företeckning över färjeresor, en lapp från en hotell i Skövde som hittats i en av de åtalades plånböcker, brottsplatsundersökningar och protokoll om fordonsundersökningar.

Åklagaren yrkar också att de fem utvisas ur riket med förbud om att återvända under viss tid.

Stöld i Skövde

Det som har vuxit till en jätte­utredning började med en stöld av två John Deere-taktorer och en teleskop­lastare från en gård utanför Skövde i december. Två av gärningsmännen greps senare samma dag i närheten av Lerdala när de befann sig vid teleskop­lastaren som stod på ett släp. Ytterligare två män fanns med vid platsen, men de hann fly från polisen och ut ur landet – trots att både tull och gränspolis snabbt kontaktades av Skövdepolisen. Även trak­torerna var borta. De två som greps häktades ett par dagar senare. Polis och åklagare arbetade vidare – och det gav resultat. Ytterligare några män greps i Litauen under våren och fördes till Skövde och häktades.

I Litauen hittades också de två Skövde­traktorerna, som polisen lyckades identifiera.