14 jul 2016 11:41

14 jul 2016 14:00

Skärpta straff i Undenäshärvan

DOM: Hovrättsdom om "cannabisfabrik"

Hovrätten skärpte på torsdagen straffen för de inblandade i Undenäshärvan – en av de utpekade huvudmännen som i tingsrätten dömdes till fem månaders fängelse får nu i stället fängelse i sex år. Hans roll har varit central anser hovrätten.

I november slog polisen till mot fastigheten i Undenäs som visade sig vara en ”cannabisfabrik”. Sju män åtalades senare misstänkta för grova narkotikabrott för att de tillsammans, i olika konstellationer och i olika perioder från 2007 till 2012 hade bedrivit framställning av minst 230 kilo cannabis. I tingsrätten yrkade åklagarna på tio års fängelse för de fyra huvudmännen.

Men domstolen dömde dem bara till fängelsestraff på mellan 5 månader och 4,5 år. Åklagarna yrkade på skärpta straff i hovrätten när domen gällande de fyra överklagades. Man ansåg framför allt att den 33-åring som fick 5 månaders fängelse haft en betydligt större roll i verksamheten.

I hovrättens dom som kom på torsdagen framgår att straffen har skärpts, inte minst för 33-åringen. Han får nu i stället 6 års fängelse. Hovrätten håller med åklagarna om att hans roll varit central i verksamheten.

– Det känns bra, vi var lite förvånade över tingsrättens bedömning när det gällde honom, säger kammaråklagare Jenny Karlsson till SLA.

Straffen har också skärpts för övriga tre huvudmän: en 34-åring får skärpt straff från 4 års fängelse till 5,5 år, en annan 34-åring får 4,5 år i stället för 3,5 år och 35-åring får 6 år i stället för 4,5 år.

Karlsson säger att påföljderna i hovrätten ligger mer i den nivå som de har tyckt vara den rätta.

– Hovrätten har landat mer rätt, men vi yrkade på längre straff.

Tingsrätten delade inte åklagarna uppfattning om den mängd cannabis (230 kilo) som framställts. Det gör inte heller hovrätten. Den högre insatsen anser att det vid en försiktig beräkning kan ha handlat om 50 kilo.

– Vår odlingsberäkning baserades på uppgifter från Nationellt forensiskt centrum och vi valde den lägre nivån för att inte ta i, säger Karlsson.

I november slog polisen till mot fastigheten i Undenäs som visade sig vara en ”cannabisfabrik”. Sju män åtalades senare misstänkta för grova narkotikabrott för att de tillsammans, i olika konstellationer och i olika perioder från 2007 till 2012 hade bedrivit framställning av minst 230 kilo cannabis. I tingsrätten yrkade åklagarna på tio års fängelse för de fyra huvudmännen.

Men domstolen dömde dem bara till fängelsestraff på mellan 5 månader och 4,5 år. Åklagarna yrkade på skärpta straff i hovrätten när domen gällande de fyra överklagades. Man ansåg framför allt att den 33-åring som fick 5 månaders fängelse haft en betydligt större roll i verksamheten.

I hovrättens dom som kom på torsdagen framgår att straffen har skärpts, inte minst för 33-åringen. Han får nu i stället 6 års fängelse. Hovrätten håller med åklagarna om att hans roll varit central i verksamheten.

– Det känns bra, vi var lite förvånade över tingsrättens bedömning när det gällde honom, säger kammaråklagare Jenny Karlsson till SLA.

Straffen har också skärpts för övriga tre huvudmän: en 34-åring får skärpt straff från 4 års fängelse till 5,5 år, en annan 34-åring får 4,5 år i stället för 3,5 år och 35-åring får 6 år i stället för 4,5 år.

Karlsson säger att påföljderna i hovrätten ligger mer i den nivå som de har tyckt vara den rätta.

– Hovrätten har landat mer rätt, men vi yrkade på längre straff.

Tingsrätten delade inte åklagarna uppfattning om den mängd cannabis (230 kilo) som framställts. Det gör inte heller hovrätten. Den högre insatsen anser att det vid en försiktig beräkning kan ha handlat om 50 kilo.

– Vår odlingsberäkning baserades på uppgifter från Nationellt forensiskt centrum och vi valde den lägre nivån för att inte ta i, säger Karlsson.