18 jul 2016 06:00

18 jul 2016 06:00

Isabelle hemma efter lärorik EU-praktik

SKÖVDE: Har varit sju månader i Bryssel

Lärorik, dynamisk och en fantastisk möjlighet. Så summerar 24-åriga Isabelle Waldenvik sin praktik på Lars Adaktussons kansli i EU-parlamentet.
– Det är en bra merit att ha på sitt CV.

Isabelle Waldenvik är hemma i Skövde igen efter att ha praktiserat på KD-politikern Lars Adaktussons kansli i Europaparlamentet i Bryssel under sju månader. Hennes arbetsuppgifter har varit många. Hon har till exempel bevakat sex utskott, tagit hand om alla hundratals mejl som kommer varje dag, skött kalendern, bokat resor och tagit hand om det praktiska arbetet kring tre event som Lars Adaktusson var värd för.

– Jag fick hoppa in i arbetet direkt. Det var ett högt tempo och jag fick lära mig under tiden jag jobbade. Jag var inte van att jobba sådana tider, halv nio till 20, och ha en rast, 20 minuter för lunch, och så fick man ta något kex på eftermiddagen. Men samtidigt har jag inte känt samma stress som på socialtjänsten, utan en annan typ av stress. Det har varit spännande, nu händer det här och nu måste vi lösa det.

Isabelle Waldenvik har fått vara med om tre större händelser under sin tid som praktikant. Den 14:e februari röstade parlamentet för ett erkännande av en folkmordsresolution, om att erkänna IS dåd i Syrien, som Lars Adaktusson arbetat med. Under våren handlade mycket om att uppmärksamma det. Den 22 mars utsattes Bryssel för terrorattacker.

– Lägenheten låg på gångavstånd till parlamentet. Det var skönt, framför allt efter terrorattackerna. Då ville jag inte åka kommunalt. Jag sa då att det inte skulle ändra hur vi lever, men det har det gjort.

Den 23 juni var det omröstning i Storbritannien om att gå ur eller stanna kvar i EU.

– Jag trodde inte att de skulle gå ur, men nu har det hänt och det ska bli spännande att se vad det ska leda till.

Isabelle Waldenvik är van vid att jobba på en kvinnodominerad arbetsplats. På kansliet var hon ensam kvinna.

– Jag har vuxit av det, det har varit nyttigt för mig att vara i en miljö där man är klar och tydlig. Som person har jag blivit bättre på att ta kritik och värdera min egen insats. Jag har också insett hur olika människor tycker om saker och ting. I Sverige har jag företrädesvis känt att det varit så viktigt att tycka rätt om saker. I parlamentet är det stor spridning av åsikter på ett helt annat sätt. Även på vårt lilla kansli. Det viktiga är inte att du säger rätt, det viktiga är att du vågar ha en åsikt som du står för och kan argumentera för. Det är verkligen något jag uppmuntrar alla till.

Isabelle Waldenvik berättar att hon fått ett ökat politiskt samhällsengagemang på så sätt att hon kommer att hänga med på ett annat sätt.

– Jag vill förvalta det jag lärt mig i parlamentet i det jag jobbar med, om det är i politiken eller som tjänsteman i arbetsmarknads- eller integrationsfrågor kan jag inte svara på i dag.

Isabelle Waldenvik är hemma i Skövde igen efter att ha praktiserat på KD-politikern Lars Adaktussons kansli i Europaparlamentet i Bryssel under sju månader. Hennes arbetsuppgifter har varit många. Hon har till exempel bevakat sex utskott, tagit hand om alla hundratals mejl som kommer varje dag, skött kalendern, bokat resor och tagit hand om det praktiska arbetet kring tre event som Lars Adaktusson var värd för.

– Jag fick hoppa in i arbetet direkt. Det var ett högt tempo och jag fick lära mig under tiden jag jobbade. Jag var inte van att jobba sådana tider, halv nio till 20, och ha en rast, 20 minuter för lunch, och så fick man ta något kex på eftermiddagen. Men samtidigt har jag inte känt samma stress som på socialtjänsten, utan en annan typ av stress. Det har varit spännande, nu händer det här och nu måste vi lösa det.

Isabelle Waldenvik har fått vara med om tre större händelser under sin tid som praktikant. Den 14:e februari röstade parlamentet för ett erkännande av en folkmordsresolution, om att erkänna IS dåd i Syrien, som Lars Adaktusson arbetat med. Under våren handlade mycket om att uppmärksamma det. Den 22 mars utsattes Bryssel för terrorattacker.

– Lägenheten låg på gångavstånd till parlamentet. Det var skönt, framför allt efter terrorattackerna. Då ville jag inte åka kommunalt. Jag sa då att det inte skulle ändra hur vi lever, men det har det gjort.

Den 23 juni var det omröstning i Storbritannien om att gå ur eller stanna kvar i EU.

– Jag trodde inte att de skulle gå ur, men nu har det hänt och det ska bli spännande att se vad det ska leda till.

Isabelle Waldenvik är van vid att jobba på en kvinnodominerad arbetsplats. På kansliet var hon ensam kvinna.

– Jag har vuxit av det, det har varit nyttigt för mig att vara i en miljö där man är klar och tydlig. Som person har jag blivit bättre på att ta kritik och värdera min egen insats. Jag har också insett hur olika människor tycker om saker och ting. I Sverige har jag företrädesvis känt att det varit så viktigt att tycka rätt om saker. I parlamentet är det stor spridning av åsikter på ett helt annat sätt. Även på vårt lilla kansli. Det viktiga är inte att du säger rätt, det viktiga är att du vågar ha en åsikt som du står för och kan argumentera för. Det är verkligen något jag uppmuntrar alla till.

Isabelle Waldenvik berättar att hon fått ett ökat politiskt samhällsengagemang på så sätt att hon kommer att hänga med på ett annat sätt.

– Jag vill förvalta det jag lärt mig i parlamentet i det jag jobbar med, om det är i politiken eller som tjänsteman i arbetsmarknads- eller integrationsfrågor kan jag inte svara på i dag.