18 jul 2016 06:00

18 jul 2016 06:00

"Jag kommer fortsätta att åka hit"

TURKIET: Petra från Lerdala på semester i Alanya

Petra Ousbäck från Lerdala befinner sig just nu på semester i Alanya, Turkiet. Även om hon vill åka hem så fort som möjligt planerar hon ändå att vara kvar och få ett bra avslut på semestern. Sofie Tilly från Skövde skulle ha rest ner under söndagen, men blev stoppad av flygbolaget.

När rapporterna från oroligheterna i Istanbul och Ankara började sprida sig under fredagskvällen befann sig Petra Ousbäck från Lerdala med sin dotter i Alanya.

– Jag började se på olika tv-skärmar att något hänt, men eftersom jag inte kan språket, så var det ju svårt att förstå exakt vad det var som pågick, berättade Petra för SLA om fredagskvällen, som hon tillbringade på den så kallade ”bargatan”

Efter att nyheten spridit sig började det höras turkisk musik på gatorna, nationalsången spelades, bilar åkte runt och tutade högt och människor viftade med flaggor. Petra och hennes sällskap gick då hem till hotellet. På lördagen rådde det utgångsförbud, men det upphävdes på kvällen.

– De hördes att det var en del bilar ute och tutade på lördagskvällen också, men det var mycket lugnare, säger Petra på söndagen.

Hon och dottern har varit i Turkiet sedan den 26 juni, men hade ingen bokad flygbiljett hem. Tanken var att de skulle ha åkt hem den 24 juli och att vännen Sofie Tilly från Skövde skulle ha rest ner och gjort dem sällskap sista veckan.

– Men flygbolaget har ju stoppat alla resor ner idag, så för min del blir det ingen resa, säger Sofie på söndagen och tillägger:

– Det känns så klart trist på ett sätt, men efter det som har hänt så hade jag valt att stanna hemma ändå.

Även om Petra Ousbäck gärna vill åka hem så fort som möjligt, känner hon ingen panik.

– Jag vill vara kvar och få ett bra avslut på semestern, så får vi se när det kan lösa sig med flygbiljetter för mig och min dotter, säger hon.

Hon har inga planer på att sluta resa till Turkiet.

– Självklart kommer jag följa de rekommendationer som ges, men jag tycker om människorna och klimatet här och tänker att det kan hända liknande saker även hemma i Sverige, så jag kommer fortsätta att åka hit.

Sofie Tilly är mer tveksam.

– Det kommer nog dröja innan jag åker dit igen, men å andra sidan ska man ju inte leva i rädsla och det finns ju även många som lever på turismen och de vill man ju stödja, avslutar hon.

När rapporterna från oroligheterna i Istanbul och Ankara började sprida sig under fredagskvällen befann sig Petra Ousbäck från Lerdala med sin dotter i Alanya.

– Jag började se på olika tv-skärmar att något hänt, men eftersom jag inte kan språket, så var det ju svårt att förstå exakt vad det var som pågick, berättade Petra för SLA om fredagskvällen, som hon tillbringade på den så kallade ”bargatan”

Efter att nyheten spridit sig började det höras turkisk musik på gatorna, nationalsången spelades, bilar åkte runt och tutade högt och människor viftade med flaggor. Petra och hennes sällskap gick då hem till hotellet. På lördagen rådde det utgångsförbud, men det upphävdes på kvällen.

– De hördes att det var en del bilar ute och tutade på lördagskvällen också, men det var mycket lugnare, säger Petra på söndagen.

Hon och dottern har varit i Turkiet sedan den 26 juni, men hade ingen bokad flygbiljett hem. Tanken var att de skulle ha åkt hem den 24 juli och att vännen Sofie Tilly från Skövde skulle ha rest ner och gjort dem sällskap sista veckan.

– Men flygbolaget har ju stoppat alla resor ner idag, så för min del blir det ingen resa, säger Sofie på söndagen och tillägger:

– Det känns så klart trist på ett sätt, men efter det som har hänt så hade jag valt att stanna hemma ändå.

Även om Petra Ousbäck gärna vill åka hem så fort som möjligt, känner hon ingen panik.

– Jag vill vara kvar och få ett bra avslut på semestern, så får vi se när det kan lösa sig med flygbiljetter för mig och min dotter, säger hon.

Hon har inga planer på att sluta resa till Turkiet.

– Självklart kommer jag följa de rekommendationer som ges, men jag tycker om människorna och klimatet här och tänker att det kan hända liknande saker även hemma i Sverige, så jag kommer fortsätta att åka hit.

Sofie Tilly är mer tveksam.

– Det kommer nog dröja innan jag åker dit igen, men å andra sidan ska man ju inte leva i rädsla och det finns ju även många som lever på turismen och de vill man ju stödja, avslutar hon.

  • Anna Leijon