18 jul 2016 06:00

18 jul 2016 13:03

Livet som strejkexpert

SKÖVDE: Sommarporträtt

Efter studierna i Skövde på 70-talet började Christer Thörnqvists väg mot att bli en av de mest eftersökta experterna så fort det sker en strejk i Sverige. Med en akademisk resa som har pågått sedan 1983 är han sedan två år tillbaka i Skövde.

Ända upp till gymnasiet fanns det inga tankar hos Christer Thörnqvist som tydde på att han skulle syssla med strejker under stora delar av sitt liv. Men så kom det att bli.

Uppvuxen i Tibro

Efter den lugna uppväxten i Tibro, som också var den staden han föddes i 1961, så fick Christer Thörnqvist sin första riktiga kontakt med Skövde 1977.

– Då hade jag gått i grundskolan i Tibro under hela uppväxten men eftersom det inte fanns något gymnasium fick man börja plugga i Skövde istället, berättar Christer Thörnqvist som tycker det är lite lustigt att han började studera 1977.

Det var nämligen samma år som Högskolan i Skövde invigdes.

– Så på det viset har jag och Högskolan börjat på den akademiska banan samtidigt. Så det gör det lite extra kul att vara tillbaka här. Cirkeln är sluten så att säga.

Med en utbildning som docent i arbetsvetenskap är Christer Thörnqvist idag anställd som universitetslektor i företagsekonomi på Skövde Högskola.

Uppsats om strejker

Men för att kunna komma tillbaka är man tvungen att resa bort. När gymnasiet var avklarat bar det av till Göteborg för de första studierna på universitetsnivå. Valet föll på den treåriga kulturvetarutbildningen.

När den började gå mot sitt slut var de flera lärare som var och presenterade olika ämnen som eleverna kunde skriva om i sin avslutande kandidatuppsats. Då fick Christer Thörnqvist upp ögonen för en forskning om industriell demokrati.

– Det hade en samhällsrelevans som intresserade mig. Så jag skrev om gruvarbetarstrejken 1969-1970 och av bara farten fick jag sedan vara med i forskningsprojektet och börja doktorera. På den vägen är det.

Finns få experter

Förutom att Christer Thörnqvist kom att arbeta på Göteborgs Universitet med olika tjänster så kantades den akademiska banan av olika anställningar i Uddevalla, Norrköping samt ett år på Yale University mellan 2008-2009.

I takt med de olika tjänsterna på högskolor och Universitet så ökade också Christer Thörnqvist kunskaper om just strejker, trots att de olika anställningarna inte altlid var direkt fokuserade på ämnet.

– Det har hela tiden funnits med. Och så fort det är en strejk i Sverige så ringer telefonen hemskt mycket. För ofta vill media prata med någon med generella kunskaper och då finns det väldigt få av oss på universiteten.

Om man bara blickar tillbaka till våren när bland annat Byggnads och målarförbundet strejkade, kommenterade Christer Thörnqvist händelseförloppet i både tv, radio och dagstidningar.

– Det vara likadant nu när det var pilotstrejk. Men intervjuerna kommer oftast i vågor. Det handlar först om en kommentar om utbrottet och sedan är det tyst fram tills att man vill ha en sammanfattning när allt är över.

Tillbaka till Skövde

Men Christer Thörnqvist trivs i sin roll som expert när strejkerna dyker upp och med sin tjänst som lektor på Högskolan i Skövde.

– Jag har varit här i drygt två år och stormtrivs. Nu hoppas jag på en fortsatt behaglig tillvaro och när det gäller strejkerna kommer det nog vara lugnt en tid framöver.

Ända upp till gymnasiet fanns det inga tankar hos Christer Thörnqvist som tydde på att han skulle syssla med strejker under stora delar av sitt liv. Men så kom det att bli.

Uppvuxen i Tibro

Efter den lugna uppväxten i Tibro, som också var den staden han föddes i 1961, så fick Christer Thörnqvist sin första riktiga kontakt med Skövde 1977.

– Då hade jag gått i grundskolan i Tibro under hela uppväxten men eftersom det inte fanns något gymnasium fick man börja plugga i Skövde istället, berättar Christer Thörnqvist som tycker det är lite lustigt att han började studera 1977.

Det var nämligen samma år som Högskolan i Skövde invigdes.

– Så på det viset har jag och Högskolan börjat på den akademiska banan samtidigt. Så det gör det lite extra kul att vara tillbaka här. Cirkeln är sluten så att säga.

Med en utbildning som docent i arbetsvetenskap är Christer Thörnqvist idag anställd som universitetslektor i företagsekonomi på Skövde Högskola.

Uppsats om strejker

Men för att kunna komma tillbaka är man tvungen att resa bort. När gymnasiet var avklarat bar det av till Göteborg för de första studierna på universitetsnivå. Valet föll på den treåriga kulturvetarutbildningen.

När den började gå mot sitt slut var de flera lärare som var och presenterade olika ämnen som eleverna kunde skriva om i sin avslutande kandidatuppsats. Då fick Christer Thörnqvist upp ögonen för en forskning om industriell demokrati.

– Det hade en samhällsrelevans som intresserade mig. Så jag skrev om gruvarbetarstrejken 1969-1970 och av bara farten fick jag sedan vara med i forskningsprojektet och börja doktorera. På den vägen är det.

Finns få experter

Förutom att Christer Thörnqvist kom att arbeta på Göteborgs Universitet med olika tjänster så kantades den akademiska banan av olika anställningar i Uddevalla, Norrköping samt ett år på Yale University mellan 2008-2009.

I takt med de olika tjänsterna på högskolor och Universitet så ökade också Christer Thörnqvist kunskaper om just strejker, trots att de olika anställningarna inte altlid var direkt fokuserade på ämnet.

– Det har hela tiden funnits med. Och så fort det är en strejk i Sverige så ringer telefonen hemskt mycket. För ofta vill media prata med någon med generella kunskaper och då finns det väldigt få av oss på universiteten.

Om man bara blickar tillbaka till våren när bland annat Byggnads och målarförbundet strejkade, kommenterade Christer Thörnqvist händelseförloppet i både tv, radio och dagstidningar.

– Det vara likadant nu när det var pilotstrejk. Men intervjuerna kommer oftast i vågor. Det handlar först om en kommentar om utbrottet och sedan är det tyst fram tills att man vill ha en sammanfattning när allt är över.

Tillbaka till Skövde

Men Christer Thörnqvist trivs i sin roll som expert när strejkerna dyker upp och med sin tjänst som lektor på Högskolan i Skövde.

– Jag har varit här i drygt två år och stormtrivs. Nu hoppas jag på en fortsatt behaglig tillvaro och när det gäller strejkerna kommer det nog vara lugnt en tid framöver.

  • Joacim F Kaiberger