18 jul 2016 06:00

18 jul 2016 06:00

Mötet med Berlin var kärlek vid första ögonkastet

PORTRÄTT: Charlotte Renström: "Det är världens bästa stad"

Lite tyska är inte dumt att kunna. Och det är bra att ha ett öppet sinne. Tipsen kommer från 22-åriga Charlotte Renström som både pluggat och jobbat i Berlin. Att studera där eller bara åka dit på besök är något som hon rekommenderar alla i hennes ålder att göra.
– Det är världens bästa stad!

2010. Charlotte Renström från Skövde besöker Berlin för första gången. Det är kärlek vid första ögonkastet.

– Jag tror många som kommer hit känner samma sak. Det var en häftig känsla, inte ”Gud vad vackert” utan det var atmosfären som gjorde att jag blev väldigt fäst, berättar hon.

I flera år tänkte hon på Berlin för att hon ville bo där.

Ödet

2015. Charlotte åker på semester till Berlin. Inte bara en gång, utan två gånger. Direkt efter första resan bokar hon nämligen en resa till.

– När jag kom hem efter första semestern i april låg jag i sängen och kollade på Facebook. Det dök upp reklam om en kurs via Linnéuniversitetet i Växjö. En språkkurs i tyska i Berlin. ”Herregud, det här ju är ödet” tänkte jag, anmälde mig och blev antagen.

Kursen pågick från september till december och Charlotte hade jättekul.

– Det var en väldigt bra anledning att komma hit till Berlin. Jag ville inte bara dra runt utan göra något vettigt.

Språkcertifikat

2016. Charlotte Renström fortsätter att plugga tyska, men nu privat. I april gör hon ett rejält prov för att testa sina kunskaper i tyska. Hon klarar det och får ett språkcertifikat som öppnar dörren till tyska universitet.

– Men jag har inte sökt, jag var i valet och kvalet länge. Jag har pluggat i Sverige innan, ett år statsvetenskap. Skulle jag plugga här skulle jag behöva läsa tre år. Börjar jag i Sverige har jag två år till examen eftersom de kurser jag redan läst ingår så jag kan tillgodoräkna mig dem.

Sökt skola

Så nu har hon sökt Internationell administration, som är statsvetenskap kombinerat med tyska språket, på Linnéuniversitetet i Växjö. Kommer hon in börjar hon i januari 2017.

– Det som gjorde att det kändes okej att plugga i Sverige var att utbildningen är kopplad till tyskspråkiga länder, man har många chanser att komma tillbaka till Tyskland för att göra praktik eller gå en utlandstermin. Jag vill helt klart tillbaka till Berlin även om jag pluggar i Sverige ett tag.

Vad är det för skillnad på högskola/universitet i Sverige jämfört med Tyskland?

– Jag tror att den största skillnaden är att utbildningen i Sverige är fokuserad på att utbilda, det är mycket företagskontakter, man får förslag på vad man kan göra efter utbildningen och vad man kan jobba med. I Tyskland studerar man för att bilda sig. Det kanske är lite gammaldags idéer, men jag tycker att det är roligt det inte är fokus på arbetslivet utan att du lär dig för att lära dig, säger Charlotte.

Hon tycker också att kraven på ett tyskt universitet generellt sett är högre än på ett svenskt. Att titlar är något som är mycket mer vanligt i Tyskland har hon också märkt.

– Man säger definitivt herr och fru och niar sin lärare. Det är en helt annan hierarki här, även i vardagslivet. Jag tycker det är ganska tråkigt, men man vänjer sig fort. Jag skulle föredra den svenska modellen som är mer modern, men strukturerna börjar luckras upp här.

Bor i kollektiv

Några problem att hitta boende har Charlotte inte haft. Tvärtom tycker hon det har varit lätt.

– Som student är det poppis att bo i kollektiv. Så har jag bott hela tiden. Nu bor jag med en tjej från Tyskland och en från Schweiz. Det är jättekul, bra för språket också och socialt. Jag rekommenderar det, det är en rolig erfarenhet.

Över sommaren jobbar Charlotte i klädbutik och frilansar även som översättare från tyska till svenska.

– Det är lätt att få jobb, men man tjänar inte lika bra som i Sverige. Studenter får tjäna 450 euro i månaden utan att betala skatt. Det gott om jobb, men snålare med timmar, man blir inte rik av att jobba här.

Härlig atmosfär

Charlotte Renström rekommenderar alla i sin egen ålder, 22, att plugga i Berlin eller bara åka dit.

– Det är så himla härlig atmosfär och en internationell stad. Det är världens bästa stad. Den är väldigt familjevänlig också och det finns något för alla.

Har du några tips vad man ska tänka på?

– Det är inte så dumt att kunna lite tyska, man kan ta en grundkurs på plats. När man träffar myndigheter så pratar de som jobbar där gärna tyska, men man behöver inte vara någon expert. Ett öppet sinne är också bra att ha med sig, här träffar man alla sorters människor och folk är väldigt accepterande. Det är billigt att bo här, jämfört med Sverige, det är också en tacksam sak. Både när det gäller hyra, mat och nöjen. Mataffärerna är stängda på söndagar, så man får handla på lördagar, annars är man körd, säger Charlotte Renström med ett skratt.

2010. Charlotte Renström från Skövde besöker Berlin för första gången. Det är kärlek vid första ögonkastet.

– Jag tror många som kommer hit känner samma sak. Det var en häftig känsla, inte ”Gud vad vackert” utan det var atmosfären som gjorde att jag blev väldigt fäst, berättar hon.

I flera år tänkte hon på Berlin för att hon ville bo där.

Ödet

2015. Charlotte åker på semester till Berlin. Inte bara en gång, utan två gånger. Direkt efter första resan bokar hon nämligen en resa till.

– När jag kom hem efter första semestern i april låg jag i sängen och kollade på Facebook. Det dök upp reklam om en kurs via Linnéuniversitetet i Växjö. En språkkurs i tyska i Berlin. ”Herregud, det här ju är ödet” tänkte jag, anmälde mig och blev antagen.

Kursen pågick från september till december och Charlotte hade jättekul.

– Det var en väldigt bra anledning att komma hit till Berlin. Jag ville inte bara dra runt utan göra något vettigt.

Språkcertifikat

2016. Charlotte Renström fortsätter att plugga tyska, men nu privat. I april gör hon ett rejält prov för att testa sina kunskaper i tyska. Hon klarar det och får ett språkcertifikat som öppnar dörren till tyska universitet.

– Men jag har inte sökt, jag var i valet och kvalet länge. Jag har pluggat i Sverige innan, ett år statsvetenskap. Skulle jag plugga här skulle jag behöva läsa tre år. Börjar jag i Sverige har jag två år till examen eftersom de kurser jag redan läst ingår så jag kan tillgodoräkna mig dem.

Sökt skola

Så nu har hon sökt Internationell administration, som är statsvetenskap kombinerat med tyska språket, på Linnéuniversitetet i Växjö. Kommer hon in börjar hon i januari 2017.

– Det som gjorde att det kändes okej att plugga i Sverige var att utbildningen är kopplad till tyskspråkiga länder, man har många chanser att komma tillbaka till Tyskland för att göra praktik eller gå en utlandstermin. Jag vill helt klart tillbaka till Berlin även om jag pluggar i Sverige ett tag.

Vad är det för skillnad på högskola/universitet i Sverige jämfört med Tyskland?

– Jag tror att den största skillnaden är att utbildningen i Sverige är fokuserad på att utbilda, det är mycket företagskontakter, man får förslag på vad man kan göra efter utbildningen och vad man kan jobba med. I Tyskland studerar man för att bilda sig. Det kanske är lite gammaldags idéer, men jag tycker att det är roligt det inte är fokus på arbetslivet utan att du lär dig för att lära dig, säger Charlotte.

Hon tycker också att kraven på ett tyskt universitet generellt sett är högre än på ett svenskt. Att titlar är något som är mycket mer vanligt i Tyskland har hon också märkt.

– Man säger definitivt herr och fru och niar sin lärare. Det är en helt annan hierarki här, även i vardagslivet. Jag tycker det är ganska tråkigt, men man vänjer sig fort. Jag skulle föredra den svenska modellen som är mer modern, men strukturerna börjar luckras upp här.

Bor i kollektiv

Några problem att hitta boende har Charlotte inte haft. Tvärtom tycker hon det har varit lätt.

– Som student är det poppis att bo i kollektiv. Så har jag bott hela tiden. Nu bor jag med en tjej från Tyskland och en från Schweiz. Det är jättekul, bra för språket också och socialt. Jag rekommenderar det, det är en rolig erfarenhet.

Över sommaren jobbar Charlotte i klädbutik och frilansar även som översättare från tyska till svenska.

– Det är lätt att få jobb, men man tjänar inte lika bra som i Sverige. Studenter får tjäna 450 euro i månaden utan att betala skatt. Det gott om jobb, men snålare med timmar, man blir inte rik av att jobba här.

Härlig atmosfär

Charlotte Renström rekommenderar alla i sin egen ålder, 22, att plugga i Berlin eller bara åka dit.

– Det är så himla härlig atmosfär och en internationell stad. Det är världens bästa stad. Den är väldigt familjevänlig också och det finns något för alla.

Har du några tips vad man ska tänka på?

– Det är inte så dumt att kunna lite tyska, man kan ta en grundkurs på plats. När man träffar myndigheter så pratar de som jobbar där gärna tyska, men man behöver inte vara någon expert. Ett öppet sinne är också bra att ha med sig, här träffar man alla sorters människor och folk är väldigt accepterande. Det är billigt att bo här, jämfört med Sverige, det är också en tacksam sak. Både när det gäller hyra, mat och nöjen. Mataffärerna är stängda på söndagar, så man får handla på lördagar, annars är man körd, säger Charlotte Renström med ett skratt.