21 jul 2016 13:26

21 jul 2016 13:26

En miljon åt Askeberga

SKÖVDE: Turistsatsning på Askeberga skeppssättning får en miljon kronor

Skeppssättningen vid Askeberga i Tidan är ett intressant turistmål och nu ska ett digitalt projekt ge ytterligare skjuts till turismen runt Tidan. Leader Östra Skaraborg har beviljat en miljon kronor till projektet med digitala upplevelser som utgår från Askeberga skeppssättning och Kung Ranes hög.

Projektet ska syfta till att stärka Tidan som ett besöksmål med kulturhistorisk karaktär, det ska ge fördelar som besöksnäringen och näringslivet kan dra nytta av i trakten runt Tidan. Med det digitala projektet ska Askeberga skeppssättning och Kung Ranes hög göras mer attraktiv för en bredare publik. Projektet kallas för Digitala upplevelser i Kung Ranes glömda rike - nya dimensioner av Askeberga skeppssättning vid turistvägens början.

Vid Högskolan i Skövde ska Klub-projektet ta fram figurer till den mobilapp de skapat, spelet påminner om det populära Pokémon go spelet. Här ska man kunna leta upp fyra figurer runt Askeberga, till exempel kung Rane och en mytologisk vit häst.

– Vi ska även genomföra en scanning med markradar av Kung Ranes hög vid Flistad kyrka, berättar arkeologen och projektledaren Martin Toresson. Traditionen berättar om ett hålrum i gravhögen och nu kan vi få svar på det. I Askeberga vill vi ta borrprov i marken men det ska först beviljas av Länsstyrelsen. Förhoppningen är att kunna datera skeppssättningen i Askeberga mer korrekt då. säger Martin Toresson.

Det planeras nämligen en turistväg utmed Billingens västra kant som ska sträcka sig mellan Tidan och Falköping. Tyngdpunkten i projektet ska vara digitala upplevelser som mest ska rikta sig till barn. Samtidigt ska det kompletteras med ett antal mindre arkeologiska undersökningar. Som projektägare står Next Skövde och Askebergaprojektet beviljas nu en miljon kronor för att ro satsningen i hamn.

Leader Östra Skaraborg har i år beviljat sammanlagt 6 740 000 kronor till ett dussin olika projekt i östra Skaraborg. Bland annat får ett projekt för turismen runt Hornborgssjön nära 1,3 miljoner kronor, medan en satsning på frisbeegolf i Tibro inkasserar 254 000 kronor till sitt projekt.

Projektet ska syfta till att stärka Tidan som ett besöksmål med kulturhistorisk karaktär, det ska ge fördelar som besöksnäringen och näringslivet kan dra nytta av i trakten runt Tidan. Med det digitala projektet ska Askeberga skeppssättning och Kung Ranes hög göras mer attraktiv för en bredare publik. Projektet kallas för Digitala upplevelser i Kung Ranes glömda rike - nya dimensioner av Askeberga skeppssättning vid turistvägens början.

Vid Högskolan i Skövde ska Klub-projektet ta fram figurer till den mobilapp de skapat, spelet påminner om det populära Pokémon go spelet. Här ska man kunna leta upp fyra figurer runt Askeberga, till exempel kung Rane och en mytologisk vit häst.

– Vi ska även genomföra en scanning med markradar av Kung Ranes hög vid Flistad kyrka, berättar arkeologen och projektledaren Martin Toresson. Traditionen berättar om ett hålrum i gravhögen och nu kan vi få svar på det. I Askeberga vill vi ta borrprov i marken men det ska först beviljas av Länsstyrelsen. Förhoppningen är att kunna datera skeppssättningen i Askeberga mer korrekt då. säger Martin Toresson.

Det planeras nämligen en turistväg utmed Billingens västra kant som ska sträcka sig mellan Tidan och Falköping. Tyngdpunkten i projektet ska vara digitala upplevelser som mest ska rikta sig till barn. Samtidigt ska det kompletteras med ett antal mindre arkeologiska undersökningar. Som projektägare står Next Skövde och Askebergaprojektet beviljas nu en miljon kronor för att ro satsningen i hamn.

Leader Östra Skaraborg har i år beviljat sammanlagt 6 740 000 kronor till ett dussin olika projekt i östra Skaraborg. Bland annat får ett projekt för turismen runt Hornborgssjön nära 1,3 miljoner kronor, medan en satsning på frisbeegolf i Tibro inkasserar 254 000 kronor till sitt projekt.