26 jul 2016 08:36

12 aug 2016 16:16

Så fick ligan ut de stulna traktorerna

SKÖVDE: Rättegången mot traktorligan inledd

Välplanerade och organiserade. Förberedda med tillfälliga mobiltelefoner och falska registreringsbevis.
Så beskriver vice chefsåklagaren Marianne Aldén den traktorligans operationer i Sverige.

Fem män, samtliga från Litauen är åtalade som misstänka för sex grova stölder i Sverige under 2015. Traktorer, maskiner och verktyg för ett värde på närmare 11 miljoner kronor stals.

Stölder som har varit väl förberedda hävdade åklagaren Aldén som lett den omfattande förundersökningen som pågått sedan i december. Upptakten är den misslyckade stölden på Suntetorps gård där två män greps av polis i Lerdala sedan ett vittne tidigt på morgonen sett hur traktorer och teleskoplastare kördes bort från gården.

Berättade i förhör

En av männen har i förhör utförligt berättat om sina fem resor till Sverige vilket gett polisens Nationella operativa avdelning, Noa, värdefull information i utredningen av de omfattande traktorstölderna som pågick i Sverige under 2015. Noa har gjort en omfattande utredning där männen begärdes utlämnade från Litauen. På den litauiska landsbygden återfanns också de två traktorer som stals vid Suntetorps gård.

– Bara under 2015 stals 100 traktorer i Sverige och många återfanns inte trots gränsbevakning, sa Aldén.

Orsaken enligt henne är att falska registreringsbevis och andra falska handlingar har använts vid utförseln från Sverige. Därmed har traktorerna inte identifierats som stulna ens vid kontroller vid gränsen.

Förberett

När hon utvecklade åtalet för rätten under tisdagsförmiddagen menade hon att gårdar i Sverige på förhand valt ut som lämpliga objekt. Via Trafikverket har ligan skaffat sig information om vilka fordon som finns på gården för att på så sätt förbereda identitetsbyten.

Foton på de åtalade som hittats i beslagtagna mobilttelefoner, analys av samtalslistor och var mobiltelefonerna kopplats upp, beslag i datorer samt falska registreringsbevis är delar av den skriftliga bevisning som Marianne Aldén bygger sitt åtal på.

Fem män, samtliga från Litauen är åtalade som misstänka för sex grova stölder i Sverige under 2015. Traktorer, maskiner och verktyg för ett värde på närmare 11 miljoner kronor stals.

Stölder som har varit väl förberedda hävdade åklagaren Aldén som lett den omfattande förundersökningen som pågått sedan i december. Upptakten är den misslyckade stölden på Suntetorps gård där två män greps av polis i Lerdala sedan ett vittne tidigt på morgonen sett hur traktorer och teleskoplastare kördes bort från gården.

Berättade i förhör

En av männen har i förhör utförligt berättat om sina fem resor till Sverige vilket gett polisens Nationella operativa avdelning, Noa, värdefull information i utredningen av de omfattande traktorstölderna som pågick i Sverige under 2015. Noa har gjort en omfattande utredning där männen begärdes utlämnade från Litauen. På den litauiska landsbygden återfanns också de två traktorer som stals vid Suntetorps gård.

– Bara under 2015 stals 100 traktorer i Sverige och många återfanns inte trots gränsbevakning, sa Aldén.

Orsaken enligt henne är att falska registreringsbevis och andra falska handlingar har använts vid utförseln från Sverige. Därmed har traktorerna inte identifierats som stulna ens vid kontroller vid gränsen.

Förberett

När hon utvecklade åtalet för rätten under tisdagsförmiddagen menade hon att gårdar i Sverige på förhand valt ut som lämpliga objekt. Via Trafikverket har ligan skaffat sig information om vilka fordon som finns på gården för att på så sätt förbereda identitetsbyten.

Foton på de åtalade som hittats i beslagtagna mobilttelefoner, analys av samtalslistor och var mobiltelefonerna kopplats upp, beslag i datorer samt falska registreringsbevis är delar av den skriftliga bevisning som Marianne Aldén bygger sitt åtal på.