27 jul 2016 15:00

27 jul 2016 15:00

Ska skrämma bort fåglar

OÖNSKADE: Ljudatrapp sätts upp vid Boulognersjön

Skövde kommun vill skrämma bort fåglar som stör badgäster vid Boulognersjön. Därför har små högtalare som sänder ut ljud som liknar rovfåglar satts upp vid sjön.

Boulognersjön är ett populärt tillhåll för både Skövdebor och fåglar som är sugna på ett svalkande dopp. De sistnämnda är dock inget välkommet inslag hos dem förstnämna och detta vill Skövde kommun nu råda bot på.

– Vissa tycker så klart att det är jättetrevligt med fåglar, medan andra tycker det är väldigt olustigt och det här är ett sätt att försöka hålla nere antalet fåglar, säger Marie Nilsdotter som är gatu- och parkingenjör på Skövde kommun.

Svårtbedömt

Försöket med att sätta upp en ljudatrapp startade i början av veckan och än så länge tycker Nilsdotter att det är svårt att se någon direkt effekt.

– Det är jättesvårt att säga om det gett reslutat eller inte, eftersom antalet fåglar varierar rent naturligt utifrån rådande väderlek, vind och antalet badgäster vid sjön.

Oregelbundet

Ljudet från atrapperna efterliknar läten från rovfåglar som ska göra att fåglarna vid sjön ska känner sig skrämda och välja en annan plats att uppehålla sig vid. Enligt kommunens hemsida ska ljudet spelas upp under fyra timmar på morgonen och fyra timmar under kvällen.

– Men när fåglarna märker att det inte finns någon fara så vänjer de sig snabbt vid ljudet och då gäller det att spela upp ljudet oregelbundet, därför kommer vi stänga av ljudet ett tag fram över nu, säger Marie.

Återstår att se

Atrapperna kommer sitta uppe ytterligare ett par veckor under i år och kommer även användas i början av våren.

– Efter det får vi utreda effekten och se om det blir en permanent lösning, avslutar Marie Nilsdotter.

Boulognersjön är ett populärt tillhåll för både Skövdebor och fåglar som är sugna på ett svalkande dopp. De sistnämnda är dock inget välkommet inslag hos dem förstnämna och detta vill Skövde kommun nu råda bot på.

– Vissa tycker så klart att det är jättetrevligt med fåglar, medan andra tycker det är väldigt olustigt och det här är ett sätt att försöka hålla nere antalet fåglar, säger Marie Nilsdotter som är gatu- och parkingenjör på Skövde kommun.

Svårtbedömt

Försöket med att sätta upp en ljudatrapp startade i början av veckan och än så länge tycker Nilsdotter att det är svårt att se någon direkt effekt.

– Det är jättesvårt att säga om det gett reslutat eller inte, eftersom antalet fåglar varierar rent naturligt utifrån rådande väderlek, vind och antalet badgäster vid sjön.

Oregelbundet

Ljudet från atrapperna efterliknar läten från rovfåglar som ska göra att fåglarna vid sjön ska känner sig skrämda och välja en annan plats att uppehålla sig vid. Enligt kommunens hemsida ska ljudet spelas upp under fyra timmar på morgonen och fyra timmar under kvällen.

– Men när fåglarna märker att det inte finns någon fara så vänjer de sig snabbt vid ljudet och då gäller det att spela upp ljudet oregelbundet, därför kommer vi stänga av ljudet ett tag fram över nu, säger Marie.

Återstår att se

Atrapperna kommer sitta uppe ytterligare ett par veckor under i år och kommer även användas i början av våren.

– Efter det får vi utreda effekten och se om det blir en permanent lösning, avslutar Marie Nilsdotter.

  • Anna Leijon