28 jul 2016 17:16

28 jul 2016 17:18

Ungdomsläger med folkmusik

LÄGER: Musikintresserade ungdomar får spela tillsammans

Enda sedan 1986 har vecka 30 betytt folkmusikläger för de ungdomar som har anmält sig för en vecka med musik, dans och bad på gården Sjöviken utanför Alingsås.
– Det är himla skoj att vara här, säger Loke Hjelmström från Skövde.

Det var under sommaren 1986 som man höll det första folkmusiklägret för ungdomar mellan 12 och 19 år i Västergötland.

31 somrar i rad

För den 31:a sommaren i rad hålls lägret på Sjöviksgården utanför Alingsås där barn med intresse för folkmusik får vara med på musikundervisningar, improvisationer och uppträdanden. Allt sker i folkmusikens tecken.

– Jag var med och grundade lägret med Gunnel Johansson. Jag hade tidigare undervisat barn i fiol med fokus på folkmusik men vi ville skapa en tydligare struktur kring det. Samtidigt ville vi ge chansen till alla barn i Västergötland att vara med, säger Billy Lätt som är från Skultorp.

På lägret spelas de fler olika instrument så som fiol, cello och nyckelharpa. Men barnen har också tid över för dans, bad och fotboll.

Första gången

För Skövdekillen Loke Hjelmström är det första gången som han är med på lägret.

– Det var min fiollärare som tipsade mig. Så jag sökte men hamnade på en reservplats. I slutändan tog de dock in reserverna också så då fick jag hänga med.

Både spelandet men också fotboll och dans har varit de roligaste på lägret för Loke samtidigt som han är nöjd med att all musik ska spelas upp på gehör.

– Det är väldigt roligt för jag är inte så bra på noter.

Loke Hjelmstöm tillägger också att han kommer söka till lägret fler gånger.

– Det kommer jag göra så länge jag får.

Det var under sommaren 1986 som man höll det första folkmusiklägret för ungdomar mellan 12 och 19 år i Västergötland.

31 somrar i rad

För den 31:a sommaren i rad hålls lägret på Sjöviksgården utanför Alingsås där barn med intresse för folkmusik får vara med på musikundervisningar, improvisationer och uppträdanden. Allt sker i folkmusikens tecken.

– Jag var med och grundade lägret med Gunnel Johansson. Jag hade tidigare undervisat barn i fiol med fokus på folkmusik men vi ville skapa en tydligare struktur kring det. Samtidigt ville vi ge chansen till alla barn i Västergötland att vara med, säger Billy Lätt som är från Skultorp.

På lägret spelas de fler olika instrument så som fiol, cello och nyckelharpa. Men barnen har också tid över för dans, bad och fotboll.

Första gången

För Skövdekillen Loke Hjelmström är det första gången som han är med på lägret.

– Det var min fiollärare som tipsade mig. Så jag sökte men hamnade på en reservplats. I slutändan tog de dock in reserverna också så då fick jag hänga med.

Både spelandet men också fotboll och dans har varit de roligaste på lägret för Loke samtidigt som han är nöjd med att all musik ska spelas upp på gehör.

– Det är väldigt roligt för jag är inte så bra på noter.

Loke Hjelmstöm tillägger också att han kommer söka till lägret fler gånger.

– Det kommer jag göra så länge jag får.

  • Joacim F Kaiberger