29 jul 2016 06:00

29 jul 2016 06:00

Får vänta två år på frun

SKÖVDE: Christer från Skövde i väntans tider

Efter att Christer Rosenborg gifte sig i juni har han väntat på att hans fru ska få flytta till Sverige från Marocko. Men nu har Migrationsverket meddelat att väntetiden kan bli så lång som två år.

I juni åkte Christer Rosenborg till Marocko för att träffa sin blivande fru Hind och hennes familj. Den 15 juni gifte de sig i staden Pez. Men efter bröllopet när Christer var tillbaka i Sverige fick han reda på från Skatteverket att det kan ta lång tid innan han och Hind får bo tillsammans i Sverige.

Klickade direkt

– Det började med att jag och Hind blev presenterade för varandra på facebook genom en bekant. Sedan lärde vi känna varandra i tre månader innan vi bestämde oss för att vi skulle gifta oss i Marocko. Väl på plats klickade vi direkt, säger Christer Rosenborg.

Med planer på att starta ett liv tillsammans i Sverige hörde Christer och Hind av sig till Migrationsverket efter bröllopet med hopp om att Hind skulle få tillstånd att flytta till Sverige så snart som möjligt.

Men väntetiden blev mycket längre än vad man hade anat.

Väntetid på två år

När Christer kontaktade Migrationsverket om att giftermålet var registrerat hos Skatteverket fick han reda på hur lång tid ärendet kan ta.

– Jag fick höra att det står i kö och att detta kan ta två år. Hur vi ska kunna starta ett liv utan att se varandra kontinuerligt på två år vet jag inte. Jag känner en otroligt stor frustration och Hind är jätteorolig.

Nu vet inte Christer och Hind när de kommer att ses nästa gång.

– På grund av vår ekonomiska situation är det inte möjligt för oss att åka fram och tillbaka mellan Sverige och Marocko. Vi hade hoppats att detta skulle ta fyra till sex månader och att vi då skulle ses sen när hon flyttar hit.

Migrationsverket

Enligt Migrationsverket har handläggningstiden för så kallade anknytningsärenden blivit längre på senare tid och ligger mellan 12-18 månader.

– Sedan varierar det väldigt mycket mellan varje individuellt ärende. Men vi är väldigt medvetna om den långa väntetiden och vi förstår frustrationen man kan känna, säger Alexandra Elias, presskommunikatör på Migrationsverket.

Migrationsverket har ändrat arbetsätt och gjort flera nyrekryteringar för att försöka minska tiden.

Christer och Hind hade redan börjat planera sitt kommande liv i Sverige men vet nu inte vad som väntar.

– Vi vill börja leva vårt liv tillsammans. Vi hade tänkt att Hind skulle börja studera på SFI och försöka bli tolk samtidigt som vi bor i Skövde. Nu får vi se hur det blir.

Förutom att Christer känner oro inför att inte kunna bo med sin fru kan situationen också komma att förändras ännu mer.

– Nu finns det tecken på att Hind också är gravid. Ska det då dröja ett år tills jag får bo med mitt nyfödda barn eller ska jag hämta det och lämna kvar min fru i Marocko? Enligt Migrationsverket är det bra för barnet att skiljas från modern vid födseln och det är välkommet till Sverige omgående.

I juni åkte Christer Rosenborg till Marocko för att träffa sin blivande fru Hind och hennes familj. Den 15 juni gifte de sig i staden Pez. Men efter bröllopet när Christer var tillbaka i Sverige fick han reda på från Skatteverket att det kan ta lång tid innan han och Hind får bo tillsammans i Sverige.

Klickade direkt

– Det började med att jag och Hind blev presenterade för varandra på facebook genom en bekant. Sedan lärde vi känna varandra i tre månader innan vi bestämde oss för att vi skulle gifta oss i Marocko. Väl på plats klickade vi direkt, säger Christer Rosenborg.

Med planer på att starta ett liv tillsammans i Sverige hörde Christer och Hind av sig till Migrationsverket efter bröllopet med hopp om att Hind skulle få tillstånd att flytta till Sverige så snart som möjligt.

Men väntetiden blev mycket längre än vad man hade anat.

Väntetid på två år

När Christer kontaktade Migrationsverket om att giftermålet var registrerat hos Skatteverket fick han reda på hur lång tid ärendet kan ta.

– Jag fick höra att det står i kö och att detta kan ta två år. Hur vi ska kunna starta ett liv utan att se varandra kontinuerligt på två år vet jag inte. Jag känner en otroligt stor frustration och Hind är jätteorolig.

Nu vet inte Christer och Hind när de kommer att ses nästa gång.

– På grund av vår ekonomiska situation är det inte möjligt för oss att åka fram och tillbaka mellan Sverige och Marocko. Vi hade hoppats att detta skulle ta fyra till sex månader och att vi då skulle ses sen när hon flyttar hit.

Migrationsverket

Enligt Migrationsverket har handläggningstiden för så kallade anknytningsärenden blivit längre på senare tid och ligger mellan 12-18 månader.

– Sedan varierar det väldigt mycket mellan varje individuellt ärende. Men vi är väldigt medvetna om den långa väntetiden och vi förstår frustrationen man kan känna, säger Alexandra Elias, presskommunikatör på Migrationsverket.

Migrationsverket har ändrat arbetsätt och gjort flera nyrekryteringar för att försöka minska tiden.

Christer och Hind hade redan börjat planera sitt kommande liv i Sverige men vet nu inte vad som väntar.

– Vi vill börja leva vårt liv tillsammans. Vi hade tänkt att Hind skulle börja studera på SFI och försöka bli tolk samtidigt som vi bor i Skövde. Nu får vi se hur det blir.

Förutom att Christer känner oro inför att inte kunna bo med sin fru kan situationen också komma att förändras ännu mer.

– Nu finns det tecken på att Hind också är gravid. Ska det då dröja ett år tills jag får bo med mitt nyfödda barn eller ska jag hämta det och lämna kvar min fru i Marocko? Enligt Migrationsverket är det bra för barnet att skiljas från modern vid födseln och det är välkommet till Sverige omgående.

  • Joacim F Kaiberger